Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska i europska javnost o održanim općim izborima u BiH

Izbori - prekretnica ili...

BIH2-TXT.jpg
import
03.10.2006.
u 20:20

Svjetski su mediji izbore u BiH uglavnom opisali kao prve u kojima su bh građani samostalno izabrali vlast koja će vladati sljedeće četiri godine bez međunarodnog utjecaja. Su00E2m izbor vlasti šturo je komentiran, kao i izbor članova Predsjedništva BiH, osobito izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je izazvao velika negodovanja kod hrvatskog naroda u BiH.

Europska i svjetska javnost je izjavama poslije objave rezultata jasno poručila da prihvaća svaku vlast koja želi provesti reforme u BiH, te podržala izabrane predstavnike. Reporter Daily Telegrapha iz Sarajeva napisao je da su stanovnici BiH, nakon deset godina međunarodnog tutorstva, izabrali prvu vladu koja će upravljati zemljom bez stranog nadzora - i za koju se nadaju kako će jednu od najsiromašnijih zemalja uvesti u Europsku uniju.

Postojeće međunacionalne podjele još, međutim, prijete da pocijepaju BiH kao nestabilnu zemlju, piše Daily Telegraph, i ocjenjuje da je premijer RS-a Milorad Dodik uznemirio Zapad govoreći uoči izbora da će se RS odcijepiti ako postojanje srpskog entiteta u BiH bude ugroženo. Mediji, kao i predstavnici EU, ocijenili su ove izbore kao važan korak naprijed i prekretnicu za BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije