Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoka cijena obrazovanja

Svi su za besplatne udžbenike, ali nisu sposobni naći novac

Udžbenici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
22.08.2016.
u 00:06

To je socijalna mjera i ne vodi do promjena u obrazovanju, kaže Ž. Stipić, a iza nje se često krije kriminal, pa “besplatni” udžbenici ispadnu četiri puta skuplji

Zanimljivo je kako političke stranke obrazovanje stavljaju u vrh svojih predizbornih programa, odmah iza gospodarstva, a u stvarnosti, kad zalegnu u osvojeni mandat, ta im tema padne na dno prioriteta pa su u tom resoru najveći potezi godinama tek – uštede i rezovi.

Najzvučnije uvijek odjekne obećanje o besplatnim udžbenicima, jer roditelji školske djece tu mjeru brzo i konkretno mogu ukalkulirati u kućni budžet pa je vole čuti. Stoga mnogi kandidati u aktualnoj političkoj utrci ne propuštaju obećati i tu olakšicu.

SDP i Narodna koalicija, svjesni da bi lako mogli doći u poziciju da ju zaista provode, ne zalijeću se previše.

– Poduzet ćemo niz mjera za osiguravanje jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju svim učenicima. U to se ubraja i osiguravanje besplatnih udžbenika za učenike i studente slabijeg materijalnog položaja, kao i za djecu branitelja.

U skladu s proračunskim mogućnostima, povećavat ćemo postupno broj onih koji će imati pravo na besplatne udžbenike – poručuje prof. dr. Neven Budak, dodajući da će se pažnja posvetiti i kvaliteti udžbenika, a radit će i na osiguravanju drugih nastavnih pomagala, kao što su materijali dostupni na internetu. – U tu svrhu nastavit ćemo s provođenjem našeg projekta e-škole: informatizacijom škola i njihovim povezivanjem na internet primjerene brzine, dodaje.

HDZ u svom programu navodi da će “nakon provedene kurikularne reforme osigurati besplatne udžbenike”.

– Završetak reforme planiramo do početka sljedeće školske godine 2017./2018. kada bi započela eksperimentalna primjena i nakon toga za 2018./2019. tiskaju se novi udžbenici koje će za sve osnovnoškolce biti besplatni – objašnjavaju u HDZ-u.

Njihova je tehnička vlada jučer potvrdila sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima te besplatan prijevoz za one iz siromašnijih obitelji do kraja 2016. godine i izdvojila za to 120 milijuna kuna.

Most se ovim kategorijama ne bavi, već se zalaže za uvođenje vanjskog vrednovanja učenika na kraju osnovne škole, čime bi se izbjegli problemi hiperprodukcije odlikaša. Zalaže se i za veće stipendije studentima tehničkih i prirodno-znanstvenih fakulteta.

– Besplatne udžbenike trebaju dobiti svi. Cijene ostalog pribora i opreme već su dovoljno visoke da bi se još plaćali i udžbenici. Znanje mora biti besplatno i svima dostupno. Želimo li stvoriti društvo znanja, koje nam se obećava i ne ispunjava godinama, besplatni udžbenici za sve bili bi dobar prvi korak u tom smjeru – uvjereni su u Živom zidu.

I u BM 365 - Stranci rada i solidarnosti smatraju da svi osnovnoškolci i srednjoškolci trebaju dobiti besplatne udžbenike, kako je to slučaj u Zagrebu.

Pametno se zalaže za informatizaciju obrazovanja čime bi se znatno smanjili troškovi, a dotad bi, kažu, to trebala biti socijalna mjera za obitelji slabijeg imovnog statusa. Prijevoz pak valja omogućiti svima u smislu jednakog pristupa.

– Besplatnim udžbenicima ne dolazi se do promjena u obrazovanju, to je socijalna mjera – misli i školski sindikalac Željko Stipić. Posebno mu smeta što se iza akcija besplatnih udžbenika, kaže, krije kriminal, pa su “besplatni” udžbenici četiri puta skuplji nego kad ih plaćaju roditelji.

>> Stranka rada i solidarnosti predizbornu kampanju počela s Kurikularnom reformom

Komentara 3

Avatar soliloquy
soliloquy
04:57 22.08.2016.

Zanimljivo kako se nitko nije još sjetio da bi država mogla sama proizvesti udžbenike i staviti ih na internet, a lekcije bi onda nastavnici mogli printati i na satu dijeliti učenicima. To bi instantno eliminiralo i trošak za roditelje i teške torbe, a u slučaju da netko izgubi papire i radne zadatka, u školi se samo isprintaju novi. To bi doduše izbrisalo sve izdavačke kuće, ali ruku na srce što će nam izdavačke kuće koje žive od sistema koji se svodi na reketarenje roditelja.

DU
Deleted user
07:26 22.08.2016.

Možda manje fontana, manje skupih luksuznih moćnih automobila u službenom voznom parku, manje povlastica ionako najpovlaštenijima....manje državne birokracije - zavoda, agencija, manje rasipanja - ukratko.

DU
Deleted user
07:29 22.08.2016.

Sto kmecite, bila vam mrska totalitarna, mracna, tamnica, omrazena bivsa drzava, a sada udisete cisti hrvatski zrak, sloboda na sve strane ako imas novaca. Sto kmecite pa imate slobodnu, neovisnu, dugo zeljenu i samostalnu rvatcku. Pa u cemu je problem..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije