Naslovnica Vijesti Hrvatska

Početak kampanje HDZ-a: Agrarna banka za jeftine kredite hrvatskom selu

HDZ obećava povećanje prihoda od ribarstva s 900 milijuna kuna na 1,8 milijardi re zavoj otoka koji su simbol udaljenosti i slabijeg razvoja
16. kolovoza 2016. u 13:00 0 komentara 13 prikaza
HDZ
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Danas službeno počinje kampanja za izvanredne parlamentarne izbore 11. rujna. Trajat će 25 dana i to će biti najdulja kampanja za parlamentarne izbore, a HDZ u kampanju kreće iz Starog Grada na Hvaru.

Prvi je to put da HDZ u bitku za nacionalne izbore kreće s nekog otoka, u kampanju za prošle izbore 8. studenog HDZ je krenuo iz Osijeka, a recimo, za europske izbore 2014. godine iz Vukovara.

U HDZ-u su izabrali Hvar za početak kampanje jer, kažu u toj stranci, na simboličkoj razini žele krenuti upravo s otoka koji su sinonim udaljenosti, slabije povezanosti i razvijenosti kako bi poslali poruku da su zajedništvo i solidarnost komponente kojima obećavaju pokrenuti ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Andrej Plenković, novi šef HDZ-a, dolazak u Stari Grad na Hvaru, doznajemo, obećao je još prije četiri mjeseca kada je u Bruxellesu, kao eurozastupnik, organizirao proslavu 2400 godina Staroga Grada. Ne treba zanemariti ni to da je Plenković po ocu porijeklom s Hvara.

– Otoci su dio našeg potencijala i bit će dio razvojnog trenda. Hvar je, primjerice, veličine jedne Malte koja ima razvijeno gospodarstvo. Naše otoke kao naše resurse moramo staviti u funkciju – rekla nam je Ivana Maletić, potpredsjednica HDZ-a i osoba koja je koordinirala izradu HDZ-ova izbornog programa

Plenković će na Hvaru, doznajemo, najaviti ulaganja u poljoprivredu, ribarstvo, turizam i prometno povezivanje koje je ključno za revitalizaciju otoka, a dio su HDZ-ova izbornog programa koji će HDZ predstaviti sutra u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

božo petrov Bez ultimatuma za fotelje Petrov uvjeren da će Most biti onaj uteg koji će odlučiti tko će formirati Vladu Milanović Plenković Petrov Zavjet šutnje Stranke bi imena trebale dati prije izbora, evo tko su najizgledniji kandidati za ministarske fotelje

Plenković će najaviti i osnivanje agrarne banke kako bi se, kažu u HDZ-u, trajno osiguravali povoljni izvori financiranja malim poljoprivrednicima. Cilj je i omogućiti reprogram postojećih zaduženja, odgodu otplate i bolje kreditne uvjete uz dulji rok otplate, najavili su u HDZ-u.

Agrarna banka i proizvođački centri bit će, poručuju u HDZ-u, u funkciji razvoja ribarstva kako bi se udvostručili proizvodni kapaciteti u akvakulturi jer su sadašnji nedostatni za hrvatsko tržište, a još manje za izvoz. Najavljuju povećanje prihoda od ribarstva s 900 milijuna kuna na 1,8 milijardi. Ali i gradnju učinkovitog prometnog sustava kako bi se prometno integrirali svih hrvatski krajevi, a posebice otoci. 

>> Bozanić: Ovaj narod umoran je od toga da istinu o svojoj povijesti mora tražiti na sudovima izvan svojih granica

HDZ-ov moto je 'Vjerodostojno'

HDZ u kampanju ulazi sa sloganom “Vjerodostojno.”, što je jedna od ključnih Plenkovićevih poruka koju je koristio i na unutarstranačkim izborima za šefa HDZ-a. Plenković želi vratiti vjerodostojnost HDZ-u nakon pada bivšeg šefa Tomislava Karamarka i HDZ-ova rušenja vlastite Vlade, ali kako je dosad govorio – i politici općenito.

HDZ-ov slogan na prošlim izborima bio je “Za jaku Hrvatsku”, a jedan od upamćenijih bio je onaj iz vremena Tuđmanova HDZ-a – “Zna se”.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.