Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na izvješće

Izbjegli hrvatski Srbi: Hrvatska nije ispunila većinu svojih obveza

zastave,europska zastava,hrvatska zastava,europska unija,portal
Patrik Macek/PIXSELL
27.03.2013.
u 20:21

Srbi povratnici i dalje su tretirani kao građani drugog reda, jer ta država nije riješila brojne probleme izbjeglica, te stoga nije niti ispunila sve uvjete za članstvo u EU, kažu predstavnici Srba iz Hrvatske

Hrvatska nije ispunila niti jedan uvjet koji se tiče izbjeglih i raseljenih osoba. Srbi povratnici i dalje su tretirani kao građani drugog reda, jer ta država nije riješila brojne probleme izbjeglica, te stoga nije niti ispunila sve uvjete za članstvo u EU, kažu predstavnici Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske reagirajući na izjave dužnosnika EU da je Hrvatska ispunila sve tražene uvjete.

- Nisu, na primjer, vraćena oduzeta stanarska prava. Umjesto toga donesen je program stambenog zbrinjavanja što ne može biti rješenje za stanarska prava. Umirovljenici su ostali bez svojih mirovina. U posljednje vrijeme prisutan je i govor mržnje, uslijedili su neki napadi, pa me zato zaista začuđuje da je već sada došlo do takve izjave Stefana Fulea. Izbjegli i prognani Srbi koji su ostali da žive u Hrvatskoj se još tretiraju kao građani drugog reda, rekao je Budimir govoreći o neispunjenim zahtjevima i pravima Srba. Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica, dodao je da Hrvatska nije ispunila europske standarde iz poglavlja 23., pravodsuđe i ljudska prava.

- Osim neriješenih imovinskih i stanarskih prava još nisu obnovljene porušene kuće. Oko 50.000 osoba ostalo je bez mirovina. Imamo i problem sa neisplaćenom deviznom i dinarskom štednjom. Imamo i problem što se Hrvatska upisala kao vlasnik više od 800.000 katastarskih čestica čiji su katastarski vlasnici Srbi, rekao je Linta dodajući i da i danas postoji više od 350 poznatih grobih mjesta za koja Hrvatska nije pokazala dovoljno političke volje da se pitanje nestalih osoba konačno riješi. - Očekujemo da Vlada Srbije u svojim razgovorima sa Zagrebom pokrene otvorena pitanja, istakao je Linta.

>>Ovo je izvještaj EK o monitoringu Hrvatske. Pročitajte što piše!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije