Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat je sve bliže

Izazvali bijes Moskovljana: Kremlj planira izgradnju golemog bunkera ispod elitne bolnice

Napad dronovima na Moskvu
Foto: Reuters
1/6
05.06.2023.
u 12:48

Bunker za 800 osoba ispod elitne bolnice imat će sustave za hlađenje filtriranim zrakom i omogućit će 'obavljanje medicinskih postupaka u ratnim uvjetima'.

'Kremlj planira izgraditi bunker ispod VIP bolnice u Moskvi kako bi zaštitio rusku elitu od ukrajinskih bespilotnih letjelica i raketnih napada. Planovi za izgradnju bunkera za 800 osoba sa sustavima za hlađenje filtriranim zrakom otkriveni su nakon napada ukrajinskog drona na luksuzno predgrađe Moskve. Bunker vrijedan 35 milijuna rubalja (nešto više od 405.000 eura) osigurat će čisti zrak u uvjetima eventualnog napada biološkim oružjem, te obavljanje medicinskih postupaka u ratnim uvjetima, tvrdi se u medijskim izvješćima koja prenose dokumentaciju iz natječaja, donosi britanski The Telegraph.

Planovi za izgradnju bunkera ispod elitne bolnice izazvali su revolt u Moskvi. Stanovništvo kritizira dužnosnike jer smatraju da ne štite obične ljude. Najmanje tri bespilotne letjelice još su u utorak izbjegle sustave protuzračne obrane oko Moskve i srušile se na Rubljovku, luksuzno stambeno predgrađe u kojem žive brojni ruski bogataši. Jedna od rezidencija Vladimira Putina nalazi se u blizini Rubljovke, a analitičari smatraju kako je baš ono bilo ciljana meta. Iako nitko nije ozlijeđen fotografije ruskih pripadnika FSB-a kako pregledavaju ostatke ukrajinskih bespilotnih letjelica na moskovskoj ulici, te štete na elitnim stambenim zgradama uznemirile su Moskovljane.

VIDEO Snimke dronova iz Rusije šire se mrežom Telegram

'Gdje da bježimo?', napisala je jedna žena na Telegramu nakon prve eksplozije koja je odjeknula Moskvom, 'Gdje je bunker?'.

S druge strane stanovništvo Kijeva već se mjesecima suočava s napadima bespilotnim letjelicama. Sada su iskoristili priliku da se malo narugaju Moskovljanima kako su i oni konačno iskusili makar malo njihovih trauma iz proteklih 15 mjeseci. 

No, Moskva ima izrazito duboki sustav metroa koji su projektirali sovjetski inženjeri baš u svrhu da izdrže nuklearni napad. Najdublja stanica metroa je Park Pobeda, koja je čak 84 metra pod zemljom, što je tri puta više od dubine prosječne stanice npr. londonske podzemne željeznice. No ono što predstavlja glavobolju stanovništvu Moskve je činjenica da su stanice rijetko raspoređene, a tamošnji mediji izvještavaju kako su cijene najma stanova u blizinama stanica metroa već porasle.  

GALERIJA Napad dronovima na Moskvu: Šire se snimke letjelica nisko iznad zemlje, protuzračnog oružja...

Napad dronovima na Moskvu
1/9

No čini se da to ne zabrinjava i ruske milijunaše, koji su počeli graditi privatna skloništa u strahu od eventualnih zračnih napada. Ruski mediji su još u studenom citirali Nikitu Maležika, osnivača BunkerHousea, koji je rekao da je potražnja za skloništima po narudžbi skočila za 430 posto otkako je Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju Rusije nakon Drugog svjetskog rata. 

VIDEO Rusija kaže da je spriječila veliku ukrajinsku ofenzivu

Komentara 3

OB
Oblacni
07:38 06.06.2023.

Bas mi ih je zao, neka sad vide i osjete cari specijalne vojne operacije Ukrajine i denacifikacije Rusije.

HO
homofobic
15:10 05.06.2023.

U bunkeru ispod bolnice ce biti vrijedni vojni ciljevi pa kada to neprijatelj napadne onda ce biti: Vidi naciste! Ali nece spominjati da je to zapravo komandni centar. Usput, zvuci jako jeftino! Netko ocito nema pojma o cjenama gradnje!

DU
Deleted user
14:33 05.06.2023.

Polako utakmica seli na protivnički teren

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije