Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Milošević

Izabran novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Pupovac predsjednik Savjeta SNV-a

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
13.07.2019.
u 19:16

Kako o izbornoj skupštini izvještavaju Novosti, u uvodnom govoru Milorad Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine.

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća je Boris Milošević, dok je Milorad Pupovac, koji je 22 godine bio na čelu te krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, sada predsjednik Savjeta SNV-a, odlučeno je u subotu na izbornoj skupštini SNV-a u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

Za Miloševićeve zamjenice izabrane su Dragana Jeckov,  saborska zastupnica SDSS-a i  Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a.

 Kako o izbornoj skupštini izvještavaju Novosti, u uvodnom govoru Milorad Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine.

"To su bile među najturbulentnijim godinama u poslijeratnoj historiji srpske zajednice, a karakterizirale su ih financijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije SNV-a, SDSS-a, ‘Prosvjete’ i drugih srpskih institucija. Bio je vidljiv utjecaj ljudi iz drugih političkih stranaka na predstavnike Srba u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljne financijske teškoće, ali smo naišli na razumijevanje u Srbiji, čije nam vlasti daju kontinuiranu podršku, čineći naše organizacije sigurnijim i stabilnijim", rekao je Pupovac

Kako navode Novosti, Pupovac se osvrnuo i "na opće političke aspekte, od antićirilične kampanje 2014. do inicijativa koje su bile protiv tolerancije i zaštite manjinskih prava, uz stalan rast govora mržnje koji se ne smanjuje ni danas, uz pokušaje da se referendumima smanje prava Srba u Hrvatskoj."

 Na tajnim izborima za predsjednika SNV-a izabran je Boris Milošević, koji inače obnaša funkciju predsjednika Vijeća srpske manjine Grada Zagreba i Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru, a za zamjenice  Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov. Dosadašnji predsjednik SNV-a Pupovac izabran je za predsjednika Savjeta te organizacije. Riječ je o novom tijelu, nastalom izmjenama Statuta SNV-a, koje će činiti najistaknutiji predstavnici srpskih institucija.

 U svojoj viziji razvoja pod nazivom ‘Da budemo svoji’, Milošević je naveo četiri prioriteta. Prvi je unapređenje aktivnosti SNV-a, kao i očuvanje aktivnosti koje su se pokazale dobrima: Novosti koje su, prema Miloševićevim riječima, jedini nezavisni javni medij građana, Političke akademije, koja raste i razvije se, a tu je i Centar za razvoj koji pruža pomoć u izradi projekata i informiranju korisnika sredstava iz fondova, kao i kapitalne investicije za sredine u kojima žive Srbi.

"Važna je i kultura sjećanja jer su od zaborava sačuvana brojna stratišta. Kako bi izgledala komemoracija u Jasenovcu bez SNV? Izgledala bi kao ona državna, bez dostojanstva", rekao je Milošević.

Drugi prioritet je reorganizacija središnjeg ureda SNV-a i njegovih odjela, a treći ostvarivanje daljnjih ciljeva, pri čemu bi se financijska sredstva, osim iz proračuna osiguravala i preko projekata.

Četvrto je suradnja s vijećima na terenu, kao i s bratskim organizacijama kroz projekte i druge zajedničke aktivnosti. "Moramo se zajedno boriti protiv onih koji nam žele doći glave. Nećemo pognuti glavu jer je doprinos Srba u Hrvatskoj nemjerljiv i neporeciv. Mi smo ranjena zajednica; ima nas 400.000 manje u odnosu na 1991. Borit ćemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i za društvo jednakih"  zaključio je Milošević, izvijestile su Novosti.

Komentara 20

DU
Deleted user
19:47 13.07.2019.

Milorad Pupovac – istovremeno član Savjeta koji dodjeljuje milijune proračunskog novca, predsjednik udruge koja prima milijune i član Saborskog odbora koji kontrolira troše li se milijuni opravdano. I nije to sve. G. Pupovac je istovremno potpredsjednik stranke koja je dio vladajuće koalicije koja odlučuje o tome koliko će se novaca dodjeljivati udrugama i nevjenčani suprug potpredsjednice Hrvatskog novinarskog društva i kolumnistice Jutarnjeg lista koja redovito kritizira one koji kritiziraju njezinog dragog.

Avatar ZvanicniBeograd
ZvanicniBeograd
19:45 13.07.2019.

Srecan mu rad. Zelim mu da obnovi srpsku populaciju u Lici, Baranji, zapadnom Sremu, Slavoniji, Krbavi, i svim mestima koje je ranije naseljavao srpski narod. Neka mu prvi zadatak bude da populaciju Srba podigne na predratni nivo, preko 600.000, a onda idemo u nove pobede.

Avatar ukurtapash
ukurtapash
17:40 14.07.2019.

kninski i vukovarski srbi opet milosevica slijede...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije