Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diskriminacija

Iz zatvora puštena Saudijka koja je uhićena jer je vozila automobil

Saudijke ne smiju voziti automobil
AFP/PIXSELL
31.05.2011.
u 10:32

Kako bi ohrabrila žene da sjednu za volan, Al-Sharif je vozila automobil dok ju je jedna aktivistica te skupine snimala

Vlasti Saudijske Arabije oslobodile su mladu ženu koja je uhićena zato što je na internet postavila snimku sebe kako vozi automobil, što je u Saudijskoj Arabiji ženama strogo zabranjeno. Učinila je to u sklopu kampanje da se ženama u toj zemlji dopusti vožnja automobila. 

Saudijski aktivist za ljudska prava Valid Abul Hair pripisao je oslobađanje Masal al Sharif (32) "pritisku unutar i izvan" zemlje. Rekao da je Manal al Sharif potpisala da neće pokušavati ponovno voziti i da neće razgovarati s novinarima.

Manal al Sharif i skupina žena pokrenule su na Facebooku stranicu nazvanu "Nauči me voziti kako bih se mogla zaštititi", pozivajući vlasti da ukinu zabranu vožnje za žene. Kako bi ohrabrila žene da sjednu za volan, Al-Sharif je vozila automobil dok ju je jedna aktivistica te skupine snimala. Snimku je na internetu podržalo 11.000 ljudi.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj je ženama, uključujući i strane državljanke, zabranjeno voziti. Pristalice kampanje za ukidanje zabrane vožnje za žene pozvale su preko Facebooka na skupnu vožnju 17. lipnja.   

Komentara 23

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
11:04 31.05.2011.

Prema saudijskom vehabijskom režimu žene se tretiraju kao stvar, kao imovina u nečijem posjedu ili vlasništvu, kao komad mesa pa prema tome jasno je da žena ne može voziti nego može samo biti vožena. Komentator Stockholm, inače moj odličan prijatelj, je cionist i on ovakve stvari neće osuditi samo zato jer je saudijski režim u odličnim vezama s Izraelom i USA. Da se ovo kojim slučajem događa u demokratskom Iranu on bi se kao i obično digao na zadnje noge i počeo bijesno galamiti kao pravi bivši komunist i dezerter JNA koji je svoje domovine RH i Sloveniju ostvavio na milost i nemoilost srbočetnicima i jugookupatorima a on zapalio u Švedsku.

RI
Riznica
11:34 31.05.2011.

Sta vas briga kako je zenama u \"tamo nekom\" Afganistanu, Saudiji ,Libiji,Kirgistanu i sl, ocistite isrepd svoje avlije pa onda pricajte nekom nesto, ja ovdje kad vidim kakav je odnos prema zenama i djevojkamam muke me uhvati a mi smosmo se kao nasli kompetentni da pricamo da li se diskriniraju zene na istoku ... Nekad su djevojke birale izmedu desetina prosaca i brak je nesto znacio a sta je danas (pogotovo na zapadu) brak gubi svoj smisao ...Ako samo pogledamo sta je zapadnjacki liberalizam donio (spolne bolesti ,abortuse,raspadanje brakova,prostitucija) .. Ali kako god uvjek je bilo i uvjek ce biti da se zena u islamskim zemljama i njena ljepota kao i njena licnost postuje više nego na zapadu pa i nemorala voziti auto..Samo da znate da se zene u S. Arabiji imaju tolike povlastice da ih taxi vozika gotovo besplatno a da mnoge od njih imaju svoje privatne sofere..

SW
swimm
14:14 31.05.2011.

kaj je i to navedeno u kuranu;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije