Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Najčasniji popis'

Iz registra izbačeno 55 lažnih branitelja

'04.04.2013., Trg sv. Marka, Zagreb - Dolazak ministara na redovitu sjednicu Vlade Republike Hrvatske u Banske dvore. Ministar branitelja, Fred Predrag Matic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
19.12.2013.
u 16:17

Matić je otkrionovi veliki "ulov" kada mu je zapovjednika jedne ratne postrojbe predao popis 150 imena čija se imena nalaze u Registru, a nikada nisu pripadali toj postrojbi

Na godišnjicu objave Registra branitelja, ministar Predrag Matić na tiskovnoj je konferenciji objavio da je "najčasniji popis" ispunio svoju svrhu jer je, zasad, 55 tzv. lažnih branitelja izgubilo prava koja su dotad nezakonito uživali, a Ministarstvo je Ravnateljstvu policije proslijedilo nekoliko tisuća prijava. Pritom je ponovio da je jedan "lažnjak" državu koštao milijun eura pa je tim ušteđeno 55 milijuna eura, nasuprot 30 tisuća kuna koliko je koštala objava Registra, pa je računica jasna.

Ministar Matić otkrio je novi veliki "ulov" otprije nekoliko dana, kada mu je zapovjednika jedne ratne postrojbe predao popis 150 imena čija se imena nalaze u Registru, a nikada nisu pripadali toj postrojbi. "On je sa svojim nižim zapovjednicima došao do brojke od 400 pripadnika, a uspoređujući Registar hrvatskih branitelja vidjeli su da se u njemu nalazi njih 550. Da stvar bude gora, postrojba je formirana 5. listopada 1991., a neki od 'junaka' imaju status od 1. srpnja iste godine", naglasio je Matić, pa dodao kako će odmah nakon konferencije za novinare taj popis od 150 lažnih branitelja poslati Ravnateljstvu policije na daljnji postupak. "U godinu dana ne mogu se očekivati spektakularni rezultati nakon dvadeset godina 'sustavnog brljavljenja', ali to je proces. Činjenica je da nema novih samoubojstava, nema novih optužnica ni zaustavljanja na granicama. Polako, ali sigurno odvajamo žito od kukolja", kazao je ministar te dodao kako je objava Registra pridonijela rješavanju statusnih pitanja.

"Objavom Registra svi hrvatski građani i branitelji mogli su također vidjeti i neka poznata lica koja su rat provela na čukama HTV-a, podno repa bana Josipa Jelačića i na ratištima od Svete Nedjelje do Dugog Sela", rekao je Matić. Dvije godine nakon preuzimanja dužnosti ministra branitelja i godinu dana od objave registra, pohvalio se kako je u svom resoru ispunio sva obećana iz Plana 21. pokrenuo je nacionalni program psiho-socijalne zdravstvene pomoći za branitelje, žrtve seksualnog zlostavljanja, veterane Drugog svjetskog rata i za pripadnike vojnih misija u inozemstvu.

U tijeku je i istraživanje o pobolu i smrtnosti branitelja, a za one koji su bili zatočeni u srpskim logorima organizirani su sistematski pregledi. U njegovu mandatu stanove su dobila 173 branitelja, ponovno je pokrenuta i izgradnja stanova, a lista prvenstva za stambeno zbrinjavanje javno je objavljena na web stranici Ministarstva, tako da se više neće, naglasio je, dogoditi da onaj koji je desettisućiti na listi dobije stan. Rad sa braniteljskim zadrugama, kojih je u Hrvatskoj više od 400, smatra "najboljim što se odvija u Ministarstvu branitelja". Poticaje za zadruge s 50 tisuća kuna povećao na 100 tisuća kuna, a koncept zadruga Ministarstvo je proširilo i na BiH gdje u radu pomaže i veterane HVO-a, ali i Armije BiH. "Zbogom, udruge, dobrodošle, zadruge", ukratko je sažeo svoje buduće smjernice te objasnio kako su čelnici većine braniteljskih udruga sve ideje Ministarstva dočekale "na nož". "Većina čelnika udruga generatori su opstrukcije, destrukcije i loših vibracija, bave se politikom i revolucijom žele doći na vlast", poručio je ministar Matić.

Komentara 118

Avatar jure23
jure23
16:34 19.12.2013.

Ministar Matić rekao je kako mu je prije nekoliko dana jedan od zapovjednika jedne postrojbe (nije želio navesti o kojoj je riječ) predao popis 150 branitelja koji su se nalazili u Registru, a nisu bili pripadnici te postrojbe. Freddy,znam daa ovo nečeš pročitati,ali možda pročita netko,tko je tebi blizak,Pa će te upitati,jer ja mislim da lažeš i to patološki,tj zbog bolesti ne znaš da lažeš.A pitanje glasi:Kako znaš ti i dotični zapovijednik,kojeg naravno nisi imenovao,da su tih 150 osoba upisani baš u njegovoj postrojbi,kada se u registru,osim imena,prezimena i mjesta rođenja,te dana u sektorima,drugo ništa ne vidi.niti postrojba,niti datumi pripadnosti postrojbi niti imena zapovjednika.Freddy,više se i ne ljutim na tvoje laži,sada te samo žalim,jer uprno lažeš,a nitko ti ne vjeruje.Ne znam samo kako se svakoga jutra možeš pogledati u ogledalo. u ratnom putu uračunao je i boravak na moru, podrumu odakle su ga na silu izvukli, dobio je 9 odlikovanja , čak i za ranjavanje a nije ni ogreban, ima viši čin od pola zapovjednika Vukovara a nije ni zapovjedao ni desetinom, uništio toliko oklopa a to nitko nije ni vidjeo, dok su jedni u logoru dobijali batine on je dobijao pakete, obolio od ptsp-a a danas je ministar e moj narode, e moj narode...

Avatar MK2
MK2
16:50 19.12.2013.

...sada se treba objaviti i registar laznih branitelja! ...ako se objavljivalo registar branitelja samo radi laznih branitelja - onda se mora i objaviti tih 55 imena!

VE
verakruz
17:37 19.12.2013.

Može li meni netko objasniti kako svaki branitelj iz "Matićevog" registra košta državu milijun eura??? Gdje je taj moj milion? Ja sam u registru, pravi sam, nisam lažni, ali love nemam... Ima li itko odgovor???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije