Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA JE ZBUNJENA

Iz oceana je izbio prije tri godine, a znanstvenike jedna stvar posebno zbunjuje

Foto: NASA/Damien Grouille/Cecile Sabau
06.02.2019.
u 12:44

Vulkanski otočić prije tri godine pojavio se u Tihom oceanu u blizini Tonge. Jedan je od samo tri nova otoka koji su se pojavili posljednjih 150 godina te preživjeli više od nekoliko mjeseci.

Znanstvenici iz NASA-e su prvi put posjetili tri godine star tihooceanski otok u blizini Tonge te na njemu pronašli neobično ljepljivo blato, ali i vegetaciju i ptice. Dan Slayback iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard očajnički je želio posjetiti daleki otok jer znanstvenici još uvijek nemaju jasnu teoriju kako se i zašto otoci formiraju. Tim ga je prvi put posjetio u listopadu, nakon što ga je prethodno proučavao koristeći samo satelitske snimke, a Slayback je detaljno opisao svoje nalaze u postu na NASA-inom blogu.

Otok je izbio iz ruba podvodne kaldere početkom 2015. godine te i dalje nema ime, ali ga se katkada naziva Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, prema nazivima otoka koji ga okružuju.

Pogledajte video vulkana:

Slayback i njegov tim spustili su se na ono što je na satelitu izgledalo kao crno-pješčana plaža, ali je zapravo šljunčana teško prohodna obala. Pronašli su tek niklu vegetaciju, stotine čaplji i sovu koja se gnijezdi. Međutim svijetlo, ljepljivo, glinasto blato i dalje zbunjuje Slaybacka te postavlja pitanje što je to, od čega je napravljeno i odakle dolazi. Sigurno je samo da nije pepeo, a tim je uzeo uzorke stijena za analizu minerala te je postavio uređaj za mjerenje visine otoka, prenosi Guardian.

Prema prvim procjenama, bezimeni otok može opstati i do 30 godina prije nego što podlegne pritiscima oceana.

>> Pogledajte video

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
13:07 06.02.2019.

i na taj način 'propadaju' svi otoci u oceanima, a ne zbog 'dizanja razine mora'! pod vlastitom težinom, a i trošenjem stijena, otok nestaje. čudo jedno, nasa je morala uzeti uzorak blata da bi ga u centrali analizirala. obična ciglana u hrvatskoj ima terenski laboratorij kojim za par sati ustanovi od čega je tlo.... al nasi to ne prolazi.

KR
kreky
15:41 06.02.2019.

Ma nek vježbaju pi.... im m......a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije