Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće

Iz genetski modificirane riže proizvodit će se ljudska krv

kina riža
AFP/PIXSELL
09.11.2011.
u 11:09

Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na štakorima pokazala su da nije imao neželjene posljedice.

Zalihe krvi u bolnicama često su nedostatne pogotovo kada se na nekom području dogode velike nesreće. Zasad se bolnice oslanjaju na dobrovoljne davatelje, a u budućnosti bi taj veliki problem mogla riješiti riža.

Britanski Telegraph izvijestio je o uspjehu kineskih znanstvenika koji su iz genetički modificiranog zrna riže uspjeli proizvesti ključni sastojak ljudske krvi. Riječ je o proteinu krvne plazme albuminu koji bi trebao omogućiti proizvodnju umjetne krvi i tako pružiti sigurniju alternativu dobrovoljnom darivanju. Uzgojem genetički modificirane riže u poljima mogle bi se proizvesti veće količine proteina koji ima ključnu ulogu u prijenosu hormona i minerala, čišćenju krvi od štetnih tvari te regulaciji krvnog tlaka.

 – Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na štakorima pokazala su da nije imao neželjene posljedice – rekao je dr. Daichang Yang, znanstvenik koji je vodio istraživanje. On je dodao da proizvodnja albumina iz riže daje nadu i za stvaranje ostalih proteina poput hemoglobina i imunoglobulina.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
10:35 10.11.2011.

Za DDT su govorili da je dobro isto .......

ME
Metalhead
14:18 16.11.2011.

Zamjeniti će možda plazmu, komponentu krvi kojuje najlakše sintetizirati, ali i koju se može najčešće darivati (svakog tjedna). Plazma se sastoji od glukoze, minerala, proteina, vitamina, enzima, hormona, lipida, CO2 i vode.

OR
orisis
17:11 14.12.2011.

Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na štakorima pokazala su da nije imao neželjene posljedice Shtakori nisu postali vampiri...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije