Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mještani zbrajaju štetu

Iz epicentra razornog potresa: Dimnjak mi je skoro dijete ubio. Sve je popadalo, katastrofa

Selo Strašnik
Foto: Screenshot
1/8
30.12.2020.
u 10:22

U epicentru jučerašnjeg razornog potresa, mjestu Strašnik zbrajaju se štete

Nakon jučerašnjeg razornog potresa magnitude 6,2 po Richteru zbrajaju se štete u Petrinji, Glini...i brojnim drugim mjestima Banovine. Jutrošnja nova podrhtavanja i to tri uzastopna ponovno su uplašila brojne građane. U epicentru jučerašnjeg razornog potresa, mjestu Strašnik zbrajaju se štete

"Padali su dimnjaci, ovaj mi dimnjak skoro dijete ubio. Sreća da je iz traktora izletio. Ja ne mogu doći k sebi. U ponedjeljak smo sve popravili. Popravio sam, od onog je otišlo tri, četiri crijepa, moglo se živjeti. Za četiri sata smo presložili. Sada je unutra sve potrgalo. Spavao sam u Komarevu. Kada sam došao 95 samo je bunar bio, i sada je potrgao sve", kazao je ogorčeni mještanin Strašnika.

"Ulazim u kuću, ono počne trest. Ja sam noćas u Komarevu spavala, nije mi bilo dobro. Ja sam se tresla sva, na Normabelima sam spavala. Sve je popadalo. Katastrofa. Ne znam što bih kud bih", kazala je mještanka. 

U Strašniku nadomak Petrinje nema kuće kojoj nije oštećen krov, popucali temelji. Kuća Katice Golubović sravnjena je do temelja. 93-godišnja Katica taman je bila izašla iz kuće kada je počeo potres. Pripadnici hrvatske vojske koji su na terenu u ovom selu sada će krenuti sa sanacijom, odnosno uklanjanjem ruševina.

Sibić, selo na petrinjskom području, potpuno je uništeno. Ovdje je inače nastanjeno 16 kuća no sad su sve neuvjetne za stanovanje. Volonteri pomažu u sanaciji. Mještani poručuju da hrane i ostalih potrepština imaju no problem je smještaj.

Podsjetimo, potres magnitude 4,9 prema Richteru pogodio je u srijedu ujutro središnju Hrvatsku, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru. Dogodio se u 6,15 sati na dubini od 10 kilometara s epicentrom 37 kilometara jugoistočno od Zagreba i 18 kilometara zapadno od Siska. Seizmološka služba RH objavila je da je područje Petrinje jutros zatresla serija od tri potresa nakon 6 sati - u 6,15 sati magnitude  4.7, u 6,26 sati 4,8 i u 6, 29 sati magnitude 3,9.

Ključne riječi

Komentara 49

SI
sisavac
11:26 30.12.2020.

sad vidimo da država mora pojačati građevinsku inspekciju, i to žestoko. inspektori moraju biti vani na terenu 24 sata, jer se 24 sata i gradi! a ne unutra se stiskati u kancelarijicama, i čekati prijavu, pa raspredati dal su oni nadležni ili komunalni redari. ovo nam je bolna škola, al ajmo iz nje uzeti nešto i popraviti za ubuduće. ajmo krenuti s evidentiranjem tih starih, uglavnom i napuštenih zgrada, vlasnike natjerati da ih ili obnove ili sruše. većina je njih na lijepim lokacijama, i barem zemljište ima neku vrijednost. kad bi država krenula u kontrolu i sankcionirala ovakve ruševine koje 30 godina stoje i prijete svakom tko prolazi kraj nje, ne bi imali ovolikih probema. a konzervatore, onu ekipu u finim štiklicama i kapama, koje svaku zgradu gledaju kao svjetsko čudo, pa proglašavaju kulturnim dobrom, potjerati da čiste ove ruševine. jer lijepi dio njih je zaslužan za to stanje, da je pola zgrada pod nekom zaštitom, ne možeš ni prozor promijeniti, jer je to pročelje zgrade koja je neko kulturno dobro... ako država, grad, županija, neki objekt smatra vrijednim iz bilo kakvih njima poznatih razloga, nek otkupi zgradu i obnovi je. ne može u zagrebu trećina zgrada biti pod zaštitom!! par njih, kupiti o održavati. sve ostalo, tržište.

BU
Bubalamala
11:42 30.12.2020.

Pre strašno je to što nam se događa a sramotno je i vidjeti gdje nam narod živi u kakvim ruševnim zgradama. Zar u Hrvatskoj ne postoji zakon po kojem " vlasništvo obavezuje " da se vlasnika kuće ili zgrade kazneno progoni za ne održavanje .

Avatar Majda
Majda
11:59 30.12.2020.

Dajte ljudi šaljite dimnjake...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije