Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strogo povjerljivo

Iz Beograda je terorist Šakal organizirao napade po Europi

Foto: Screenshot/YouTube/Euronews
23.02.2018.
u 19:04

Vladimir Ilich Sanchez, poznatiji kao Šakal, 80-ih je organizirao desetke napada u zapadnoeuropskim zemljama

Srbijanski Blic objavio je vijest u kojoj tvrdi kako je dobio ekskluzivan uvid u strogo povjerljiv izvještaj nekadašnje jugoslavenske Državne bezbednosti. Prema Blicu, najpoznatiji svjetski terorist Vladimir Ilich Sanchez, poznatiji kao Šakal, prvi je put u Beograd došao 1969. godine, da bi učestalo posjećivao današnji glavni grad Srbije 70-ih godina, a onda tamo uspostavio sjedište svoje terorističke organizacije 1982. i 1983. U tom periodu Šakal je organizirao desetke terorističkih akcija širom Europe. Upravo je iz Beograda uspostavio kontakte s obavještajnim službama Rumunjske i Istočne Njemačke, Securitateom i Stasijem, ali i s tajnom službom Sirije. Tito i njegov obavještajni aparat, dakako, znali su za Šakalovo prisustvo, spomenuti izvještaj Državna je bezbednost uputila rukovodstvu SFRJ 13. listopada 1983.

Carlosova suradnja išla je i daleko šire od tajnih službi komunističkih diktatora u Europi te nekih na Bliskom istoku. Šakal je imao kontakte i sa službama Libije, Južnog Jemena, Irana, Iraka, Kube i zemalja Varšavskog pakta. Uz navode kako je Gadafi tražio od Šakala da likvidira 500 njegovih neprijatelja, što je ovaj odbio, zanimljivo je da nije želio surađivati s čehoslovačkom i poljskom tajnom službom jer je smatrao da u institucijama tih država ima puno Židova. Također je zanimljivo da Carlos nije imao kontakata s KGB-om prema ovom izvješću, a tome u prilog govori i bombaški napad na postaju Radija Slobodna Europa u Münchenu za koji KGB nije znao. Šakala je KGB, prema ovom izvještaju, vrbovao, ali nije prihvatio suradnju. Naveden je cijeli niz terorističkih napada, planiranih i izvedenih. Nakon neuspjelog plana da se ubije Henryja Kissingera, raketnim su bacačem gađali izraelski civilni avion na pariškom aerodromu Orly, no pogodili su JAT-ov.

Atentat na budućeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca napravili su 1982. podmetnuvši bombu u vlak. Vrijeme je to kada se napadi, i nije ih bilo malo, organiziraju upravo iz Beograda. DB je, dakle, znao da su Šakal i njegovi u Beogradu, ali nije znao ni za jednu akciju koju planiraju zbog korištenja sofisticiranog sustava kodiranih poruka. A i nije im smetalo, bilo je dovoljno da nijedan napad ne bude uperen protiv ondašnje države.

Pogledajte i galeriju: Bombaški napada na autobus s igračima dortmundske Borussije

1/15

Komentara 62

DU
Deleted user
20:32 23.02.2018.

Antifa vidi se odma.

PR
prajdali100
19:26 23.02.2018.

Što je tu novo ! Pa Službe to odavno znaju.Tadašnji ministar vanjskih poslova SAD je bjesnio zbog toga i nikom ništa.Udarao je šakom po stolu u .určevo zdravlje.

Avatar Aristarhh
Aristarhh
20:52 23.02.2018.

Carlos Sanchez se prilikom svojih zatvorskih dana posvetio i pisanju. U svojoj autobiografiji je otkrio kako mu je tajna služba omogućila nesmetani boravak u Jugoslaviji, a on je zauzvrat za nju radio poslove kao što je kontrola hrvatske migracije za vrijeme zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Također, otkrio je detalje o vezama i suradnji s tajnom službom bivše Jugoslavije, ali i Josipom Brozom Titom.  Uživao sam u odmoru u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu dok njemački doušnici i Francuzi nisu saznali gdje se nalazim. Počeli su vršiti pritisak na Jugoslaviju pa su me uhitili u zagrebačkom hotelu Esplanade s lažnom alžirskom putovnicom. Kada je Tito je čuo da su me uhvatili odmah je naredio da me puste i omogućio mi bijeg u zemlju po mom izboru. Njemačka i Francuska su pritiskale Tita, ali on nikada nije priznao da sam bio u Jugoslaviji, a svi dokumenti povezani uz moj slučaj bili su uništeni – napisao je nekadašnji zloglasni terorist.  No, u njegovoj autobiografiji se saznaje da je Šakal terorističke akcije u Marseilleu, Bonnu i Parizu izveo uz pomoć jugoslavenske tajne službe, zloglasne Udbe.  Carlos Šakal je prvu osudu dočekao tek 1997., jer je čak 20 godina bježao i bio na listi najtraženijih svjetskih bjegunaca. Napokon su ga uhvatili u Sudanu 1994. godine, strpali u vreću i prebacili ga u Pariz. Sud u Francuskoj ga je osudio na doživotnu kaznu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije