Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana za Planinsku

Ivo Sanader: Ponosan sam što sam vodio Vladu i HDZ

Ivo Sanader
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
11.01.2016.
u 22:00

Sanader i njegova obrana upadljivo izbjegavaju spomenuti da je na spornom sastanku s Jadrankom Kosor, osim Bajića, bio i Karamarko

– Ne spominjem da sam bivši premijer da bih dobio neki popust, no činjenica što sam bivši premijer ne smije mi ići na štetu, što do sada nije bio slučaj. A i Ustavni sud je kazao, što se može primijeniti i na slučaj Planinska, da ne mogu kazneno odgovarati za odluku koju je kolektivno donijela Vlada.

Ostavka zbog Slovenaca

Nisam kriminalac i nisam počinio ono za što me se tereti, ponosan sam što sam vodio HDZ deset godina i Vladu šest godina, a u mojim mandatima imali smo vrhunske gospodarske rezultate i reforme, uveo sam zemlju u NATO, nisam pristao da nas Slovenija ucjenjuje.

Zbog toga sam i dao ostavku, a koliko sam bio u pravu, koliko je arbitražni sporazum koji je Jadranka Kosor potpisala sa Slovencima samo dva mjeseca nakon mog odlaska štetan, pokazalo se i nedavno kada je Sabor jednoglasnom odlukom izišao iz arbitraže sa Slovenijom – kazao je, među ostalim, Ivo Sanader, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu počeo iznositi obranu u aferi Planinska.

Iako ga USKOK tereti za zloporabu položaja, počevši od toga da je od Stjepana Fiolića tražio i dobio 17 milijuna kuna svojevrsne provizije kako bi Ministarstvo regionalnog razvoja od Fiolića kupilo zgradu u Planinskoj, o tim inkriminacijama Sanader nije puno govorio.

Najavio je da će o tome iskazivati u nastavku obrane krajem siječnja, a obranu je koncipirao kao politički govor u kojem se obračunavao sa svojim protivnicima. Prije svega s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor i bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Sanader je tako opetovano govorio da je odluka o njegovu političkom progonu donesena 4. siječnja 2010. na sastanku u Vladi između Jadranke Kosor i Mladena Bajića. Na tom je sastanku, što su mediji uredno zabilježili, tada bio i Tomislav Karamarko, sadašnji šef HDZ-a i tadašnji ministar policije, čije ime Sanader i njegova obrana upadljivo odbijaju spominjati u kontekstu spomenutog sastanka. Kada su ga novinari na izlasku iz sudnice upitali zašto ne spominje i da je Karamarko bio na tom sastanku, Sanader je kazao:

– Premijer ima pravo u bilo koje doba dana i noći pozivati ministre, što sam i ja radio, no nema pravo zvati glavnog državnog odvjetnika koji bi trebao biti nezavisan.

Jakobinski pristup

Na daljnje upite o tome Sanader nije htio odgovarati, a Kosor je ranije kazala da se s Bajićem i Karamarkom tada sastala radi dogovora o poglavlju 23, koje je bilo uvjet ulazak RH u EU. Sanader je ponovno optužio DORH, USKOK i PNUSKOK da se koriste nelegalnim metodama kada je on u pitanju.

Naveo je da u svakom postupku protiv njega postoji osoba koja ga je teretila, tvrdi on, po napucima DORH-a. Opetovano se pozivao i na ukidajuće odluke Ustavnog suda i Vrhovnog u aferama Hypo i Ina-MOL te Fimi media navevši kako je zahvalan Ustavnom sudu jer je dokazao da su mu kršena prava. Kazao je i da ono što DORH i USKOK rade u njegovu slučaju “nema veze s pravom, Ustavom i zakonom, već je riječ o ostrašćenom jakobinskom pristupu koji prelazi svaku mjeru”. 

>> Nakon tri godine, Sanader se počinje braniti u aferi Planinska 

>> Pravosuđe 2015. u sjeni odluka Ustavnog suda

Komentara 111

FR
Franko55
10:44 11.01.2016.

Zar Jezic nije trebao vec odavno vratiti 5 milijuna eura,gdje su ti novci,koliko bi medicinski helikopteri za te novce mogli letjeti...

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:50 11.01.2016.

Narod želi znati samo jedno.....gdje je ta silna lova ?

Avatar raco
raco
12:23 11.01.2016.

pa znamo da su i Barišić i Fiolić prvo bili u zatvoru i tek što su se nagodili i teretili Sanadera su pušteni. To doista vuče neka pitanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije