Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Nakon duljeg vremena Sanader se pojavio u sudnici

Okrivljenici su se očitovali te su svi kazali da se ne osjećaju krivima
23. siječnja 2020. u 13:47 4 komentara 430 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U pratnji dvojice pravosudnih policajca, samostalno hodajući, odnosno bez pomoći štake, Ivo Sander danas se nakon duljeg vremena pojavio u jednoj od sudnica zagrebačkog Županijskog suda. Tamo mu je nastavljeno suđenje za aferu Fimi media, koje je u prekidu bilo od srpnja 2018. kada se teško razboljela Nevenka Jurak.

Ivo Sanader AFERA INA – MOL Sutkinja: Sanader je zbog osobnog bogaćenja radio protiv interesa građana RH

Ona je u studenome lani preminula te je postupak protiv nje obustavljen, a ponovljeno suđenje Sanaderu i ostalima danas je formalno počelo iz početka jer su protekla tri mjeseca od zadnje rasprave te jer se izmijenio član sudskog vijeća. Stoga su se okrivljenici očitovali o krivnji te su svi kazali da se ne osjećaju krivima. Nakon toga su pročitani do sada izvedeni dokazi, a kako nije bilo novih dokaznih prijedloga, Sanader bi obranu trebao iznijeti na sljedećoj raspravi, odnosno  4. veljače.

Osim njega, optuženi su još Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević te HDZ i Fimi medija. USKOK ih tereti da su iz državnih poduzeća izvlačili novac koji se potom koristio za crne fondove HDZ-a ili za Sanaderove privatne potrebe. Prema optužnici radilo se o 70 milijuna kuna. Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvo počelo u travnju 2012., a okončano u ožujku 2013. osuđujućom presudom. Sanader je bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a HDZ na novčanu kaznu od pet milijuna kuna. No tu je presudu u studenome 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ivo Sanader AFERA MOL-INA Strani mediji o presudi Sanaderu: 'Novo poglavlje u pravnoj sagi koja traje već gotovo jedno desetljeće'

Ponovljeno suđenje počelo je u travnju 2016., a od tada do danas Sanaderu su izrečene presude u ostalim postupcima koji su se protiv njega vodili. Pravomoćno je osuđen na šest godina zavora u aferi Planinska, i za tu aferu trenutačno izdržava kaznu u Remetincu. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za aferu HEP-Dioki, dok je isto tako nepravomoćno osuđen za aferu Hypo i Ina-MOL. Za Hypo je u listopadu 2018. osuđen na dvije i pol godine zatvora, a za Ina-MOL u prosincu 2019. na šest godina zatvora. 

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • antonelić:

    mnogi napadaju bubanu nogicu ( fake dotura ivu ) a bio im je dobar kada je uvodio povratnu naknadu za pet ambalažu ... nezahvalnici jedni , dao vam je 50 lipa po boci , a svi njegovi nasljednici nisu uspjeli ... prikaži još! podići naknadu na 1 kunu po boci niti nakon 15 godina ... čak nam je milanče ukinuo naknadu za jogurt boce ( i kefir ) ...

  • Mediterraneo:

    taj ce dvadesetogodisnju robiju umjesto u zatvoru provesti na sudu u odijelu.

  • adrad:

    Ukazuje se rijeđe od Gospe!