Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Vigilare traži Josipovićevu ispriku, on odgovara: Neću se ispričati!

"U slučaju izostanka javne isprike, Udruga Vigilare sa svojim pravnim timom preispitat će postoje li elementi kaznenog djela korištenja govora mržnje i poticanja na diskriminaciju te će u skladu s time poduzeti i odgovarajuće pravne mjere", stoji u priopćenju.
16. kolovoza 2017. u 08:38 306 komentara 31285 prikaza
Ivo Josipović, bivši predsjednik države
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Na profilu dr. Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, redoviti profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjednik političke stranke „Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”, prenio je komentar Ivice Maštruka u kojem se konstatira:

Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama.”

Ivo Josipović Tviteraši ga napali Josipović o Barišićevoj propovijedi: Stigla svježa bunika?

Priopćenjem su se o objavi izjasnili iz Udruge Vigilare.

– Ispod iste objave dr. Josipović, odgovarajući na komentar jedne čitateljice, piše: „Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.” Komentari su potaknuti odlukom HRT-a da kao javni servis hrvatskih građana blagdan Velike Gospe poprati primjerenim audiovizualnim sadržajem, stoji u priopćenju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dr. Josipović je tako javno koristio uvrjedljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ „katolička” i pojam „džamahirija”, pri čemu potonja označava zločinačke islamističke režime, poput onog Muammara al-Gaddafija u Libiji.

Pitamo se što katolici, Katolička Crkva i vjera imaju s takvim režimima? Nedopustivo je ovakvu konstrukciju koristiti u javnom diskursu. Krije li se tu aluzija na to da su katolici dio nekakvog zločinačkog pothvata? Nazire li se tu dio skrivenog dnevnog reda dr. Josipovića i drugih lijevih intelektualaca da se kao u ‘zlatno’ doba jugoslavenskog komunizma katolike još jednom tretira i diskriminira kao građane drugog reda?

Udruga Vigilare najstrože osuđuje mrzilački ton javnih Josipovićevih objava i smatra da je nedopustivo da bivši predsjednik Hrvatske, javni intelektualac, ugledni sveučilišni profesor i predsjednik jedne političke stranke, na ovaj način u javnom diskursu širi protudemokratske poruke, koristi jezik mržnje te vulgarnim i ismijavajućim jezikom potiče na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjeroispovijesti.

Posebno zabrinjava društvena i kulturna klima u kojoj se smatra dopuštenim, pa čak i dobrodošlim, nastupati s pozicije predrasuda prema kulturnom i vjerskom identitetu hrvatskog naroda.

U vremenu dok svaka skupina i subkultura traži svoju posebnu zakonsku zaštitu i društvenu prepoznatljivost, čini se da samo katolički identitet i kultura smiju biti ismijavani i ponižavani.

Dr. Ivo Josipović svojim je izjavama uvrijedio veliku većinu hrvatskih građana i pretplatnika Hrvatske radiotelevizije koji smatraju prikladnim da, u državi s većinskim katoličkim stanovništvom, jedan od najvećih katoličkih blagdana bude prikladno popraćen odgovarajućim audiovizualnim sadržajem.

Slijedom rečenog, zahtijevamo:

 1. Javnu ispriku dr. Josipovića u kojem izražava žaljenje zbog uvreda koje je nanio velikom broju građana koje je kao predsjednik predstavljao te uklanjanje uvredljivih, mrzilačkih i diskriminirajućih poruka s Facebook profila.
 2. Javnu izjavu Pravnog fakulteta kojom se ograđuje od njegovih izjava, iz koje je jasno da privatni protukatolički stavovi njihova djelatnika nisu stavovi Pravnog fakulteta.
 3. Javnu izjavu i ispriku od političke stranke „Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez” čiji je dr. Josipović predsjednik, u kojem se uime svog predsjednika ispričava povrijeđenim građanima te se ograđuje od napisanih izjava na Facebook profilu

U slučaju izostanka javne isprike (što bi, nažalost, potvrdilo protukatolički stav, kako dr. Josipovića, tako i institucija s kojima je povezan), Udruga Vigilare će sa svojim pravnim timom preispitati postoje li elementi kaznenog djela korištenja govora mržnje i poticanja na diskriminaciju te će u skladu s time poduzeti i odgovarajuće pravne mjere."

'Neću se ispričati'

Josipović je za N1 komentirao zahtjev udruge Vigilare i rekao kako se neće ispričati.

– Nemam što komentirati, a ispričati se neću. Ustvrdio sam da Hrvatska nije katolička džamahirija, nadam se da u udruzi Vigilare ne smatraju da jest ili da treba biti – kratko je rekao Josipović. 

Vlado Košić Vlado Košić: 'Odričeš li se Maršala? Da, i Führera i Ducea, ali – ponajviše – Maršala!' Svetkovina Velike Gospe u Aljmašu propovijed mons. hranića Ne utajuj porez, plati preko računa, bježi od mita, izađi na izbore, molite se... Marija Bistrica mnoštvo vjernika Pogledajte kako se slavi blagdan Velike Gospe diljem Hrvatske
U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
HUB
SAVJETOVALIŠTE ZA GRAĐANE
Stručnjaci otkrivaju kako izaći iz začaranog kruga dugova
 • Marko1337:

  Druže josipoviću istina boli. a istina je da si ti partijski parazit od rođenja, vrli sinak titovog zločinca. E to su geni, ali ne kameni već zločinački.

 • Avatar petarsaric1234
  petarsaric1234:

  Napokon da je netko s desnice, odlučio stati na kraj jugo-komunističkom teroru. Za sada imamo samo dvije takve udruge U ime obitelji i Vigilare, a nadm se da će ih biti još. Ne samo udruga, nego i konzervativnih medija.

 • Deleted user:

  "Nova pravednost" - stara zlodjela.