Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kolumna

Ivo Josipović: Tri razloga zbog kojih koalicija s HDZ-om nije moguća

Ivo Josipović
Foto: Robert Anić/ Pixsell
03.09.2015.
u 09:25

HDZ je dolazio i odlazio s vlasti, no ne mogu se sjetiti ni jednog perioda njegove vlasti bez ozbiljnih afera od ozbiljnog utjecaja na cijelo društvo, piše Josipović

Bivši predsjednik Ivo Josipović objavio je novu kolumnu na portalu Autograf.hr u kojoj objašnjava zašto koalicija s HDZ-om nije moguća.

Legenda kaže da je Gioacchino Rossini, iznimno talentirani skladatelj, zapravo bio lijen. Često je kasnio i opere dovršavao u zadnji čas. Svoju operu ”Kradljiva svraka” napisao je tako što ga je impresario zaključao u sobu, doturao mu hranu, a lijeni je i talentirani skladatelj kroz prozor bacao list po list dovršene partiture prepisivačima. Tako je opera ipak izvedena na vrijeme, 31. svibnja 1817. u La Scali u Milanu. Od mnoštva Rossinijevih opera i ova je ostala zapamćena ponajviše po atraktivnoj uvertiri.

Razmišljajući o svim onim razlozima zbog kojih sam bezbroj puta rekao da ne mogu zamisliti koaliciju stranke Naprijed Hrvatska! i HDZ-a, sjetio sam se pretvorbe i privatizacije i ratnog profiterstva, FIMI-medije i brojnih drugih afera koje su osiromašile ovo društvo i upropastile gospodarstvo.

HDZ je dolazio i odlazio s vlasti, no ne mogu se sjetiti ni jednog perioda njegove vlasti bez ozbiljnih afera od ozbiljnog utjecaja na cijelo društvo. Štoviše, možemo reći da je država, posebno u doba pretvorbe i privatizacije pod dirigentskom palicom HDZ-a, bila glavni sponzor kriminala. Valjda sam se zato i sjetio Rossinijeve ”Kradljive svrake”.

Za razliku od Shakespeareova ”Romea i Julije”, Prokofjev je svoj balet koji je imao Shakespearea za predložak završio happy endom.

Priča o dvije obitelji koje se toliko strašno i iracionalno mrze i sukobljavaju da uništavaju svoju djecu neodoljivo asocira na mržnju i razdor koji u društvu generiraju revizija povijesti, stranačko zazivanje Kevinih jama i prijetnje besmislenom lustracijom.

Htjeli to u HDZ-u priznati ili ne, njihov odnos prema antifašizmu i povijesti potiče ustašofiliju, rasizam i mržnju. Nepoštivanje antifašizma, pa i uloge koju je u njemu imao prvi predsjednik HDZ-a i Hrvatske Franjo Tuđman, udar je na temelje europeizma.

Svaki nastup Karamarka s tematikom lustracije i obračuna s crvenima unosi strah i pitanje.

Jeste li bili u Velikom Trgovišću, u rodnoj kući predsjednika Tuđmana? Otiđite i vidite kako na djelu izgleda revizija povijesti. U pristojno uređenoj memorijalnoj kući možete vidjeti puno izložaka i slika iz života predsjednika, ali ni jednu sliku i ni jedan dokument koji bi svjedočio o tome da je Tuđman bio partizan, Titov general i dugo vremena važna osoba u JNA.

Pogađate, memorijalnu kuću vodi HDZ-ova zaklada. Zato je, za razliku od Prokofjeva, realnije priču o povijesnoj mržnji crnih i crvenih gledati bez optimizma.

Cijelu kolumnu pročitajte ovdje.

>> 'Vidio sam vrlo detaljan popis suradnika Udbe, Karamarko nije na njemu'

Komentara 61

DU
Deleted user
09:34 03.09.2015.

Stranka se trebala zvati: "Naprijed, Hrvatska - pravac Beograd!"

FR
Francheska
09:33 03.09.2015.

Kako misliš koalirati sa bilo kime kada nečeš ući u sabor?!

GO
Gomila
09:34 03.09.2015.

Josipovicu idi svirat klavir srbima oni su tvoji prijatelji povedi i Bauka sa sobom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije