Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Srbija se uznemirila jer činjenica o ruskom naoružavanju Hrvatske ruši mit da je Rusija njihov ekskluzivni prijatelj'

Sustav S-300 odigrao je važnu psihološku ulogu u neravnopravnom ratu u kojemu je Budimir Lončar ishodio embargo ta naoružanje i tako Srbiji s JNA dao ogromnu prednost, rekao nam je Andrija Hebrang.
16. travnja 2017. u 22:07 107 komentara 21465 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Nakon što su se u Srbiji oglasili i Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin tvrdeći da nemaju nikakvih spoznaja o Hrvatskoj i sustavu S-300 te da se cijela priča sada povlači u Srbiji zato da bi se samo narušilo odnose Srbije i Rusije, pitali smo za komentar bivšeg predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića i bivšeg ministra obrane Andriju Hebranga

Ivo Josipović nam je još jednom rekao kako je nedvojbeno je da je Hrvatskoj isporučen sustav S-300 te da su ga svi mogli vidjeti i na TV. 

- U Srbiji se politika uznemirila jer ta činjenica ruši mit o tome da je Rusija ekskluzivni prijatelj Srbije. Da, Rusija je za vrijeme rata pomagala Hrvatskoj, ne samo oružjem, nego i politički. Ne vjerujem da u Srbiji za to ne znaju. Prije bih rekao da je riječ o predstavi za domaću javnost da se sačuva mit o kojemu sam govorio, kaže Josipović. 

I s Rusijom treba graditi dobre odnose

Marin Tomulić Intervju iz studenog 2016. 'Ja sam svjedok. Rusi su za vrijeme Domovinskog rata naoružavali Hrvate, a ne Srbe' S-300 moćni raketni sustav Novi ruski pritisak na Hrvatsku: Isporučili smo vam S-300, gdje su nestale rakete? Ruski predsjednik Vladimir Putin Bernard Karakaš Hrvatska je poligon Zapada za sukobe s Rusima

Bivši predsjednik upozorava da bi Hrvatska politika, polazeći od svoje EU i NATO pozicije, trebala pripaziti da taj mit ne postane stvarnost. 

- I s Rusijom treba graditi dobre odnose. A u vrijeme kada su odnosi Hrvatske i Srbije ponovo loši, kad  obje zemlje nabavljaju nova oružja, a jedna u drugoj vide prijetnju,  vodeći političari u obje zemlje bi se trebali sjetiti one stare mudrosti o zidu i susjedu. Više vrijedi dobar susjed, nego najviši zid. Prevedeno na današnji rječnik, za sigurnost države više vrijede dobri odnosi s drugim državama, posebno susjedima, nego najsofisticiranija oružja, rekao nam je Josipović. 

Hebrang: Naša pamet i snalažljivost bili su jači od srpskog oružja

Andrija Hebrang, prvi ministar obrane nakon što je umro Gojko Šušak, kaže nam da S-300 nije nikada bio kompletirani sustav niti spreman za upotrebu, ali da je i takav imao veliku ulogu u Domovinskom ratu. 

- Sustav S-300 odigrao je važnu psihološku ulogu u neravnopravnom ratu u kojemu je Budimir Lončar ishodio embargo ta naoružanje i tako Srbiji s JNA dao ogromnu prednost pa su nam pobili 8000 civila! Morali smo biti snalažljivi. U takvoj situaciji naša pamet i snalažljivost bili su jači od srpskog oružja, poručio je Hebrang. 

>> Postoji previše svjedoka da bi se ogromne pošiljke ruskog naoružanja Hrvatskoj sada tretirale kao 'fatamorgana'

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • AAlien:

  I nakon svega što je napravio kontra Hrvatske taj isti Budimir Lončar je danas neka ćunka u Hrvatskoj. Da li treba više išta napisati o Hrvatima i Hrvatskoj?

 • mobitel20:

  Kaze Hebrang :"Pobili su nam 8000 civila " ! Znate li neku predstavu ili igrani film o tome!? Uce li djeca u skoli razmjere tog zlocina !? Koliko je stranica napisano i rijeci izgovoreno o manje od 100 stradalih srpskih ... prikaži još!h civila(utvrdjeno na domacim i medjunarodnim sudovima di su pali pamfleti Save Strbca i pripadajucih "hrvatskih pomagaca") ? To je nas problem a puno manje spinovi jednog urusenog drustva u kojem su perjanice Milosevicevi ministri poput Vucica,Vulina i Dacica ili cetnicke vojvode poput Nikolica i Seselja, sa novinskim urednicima doslovno iz Milosevic-radikalskog vremena koji i danas kreiraju njihovo javno mijenje ! Zato ova njihova prica sluzi samo za "regionsku neistinu" koju ustrajno zagovaraju o "pravednim Srbima" i Zapadu koji je "poticao raspad divne srboslavije"...Rusi su tu kolaterala...a mi s njima trebamo imati normalne odnose znajuci da su nam glavni partneri Izrael i USA, odnosno NATO u sirem smislu. Njemacka tu ispada iz igre jer skupa s Austrijom prica pricu s Berlinskog kongresa...posebna je opasnost za BiH u kopiji Callajeve politike...

 • Avatar istina007
  istina007:

  Manite se politike danas. Danas je uskrs. Svima bez obzira želim sretan uskrus ili Hrsto vaskrs Ma danas slavimo zajedno to je najvažnije jer o hrščani i petak umire Isus i oprostio greh a danas treba da slavimo to a ne politiku.