Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Josipović postao jedan od najizvođenijih naših skladatelja

Društvo skladatelja potvrđuje da upiti za partiture stižu odasvud, iz SAD-a, Europe, Australije, traže se CD-i...
14. svibnja 2010. u 23:44 269 komentara 214 prikaza
josipović
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Otkad je predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović postao je, čini se, gotovo neizbježan dio u programima klasične glazbe. Berislav Šipuš i Mladen Tarbuk i dalje su najizvođeniji hrvatski autori, ali djela predsjednika kompozitora sve se više pojavljuju na repertoaru. Potvrđuju to i u Hrvatskom društvu skladatelja, sviran je u “Lisinskom”, a nedjelju će se njegovo djelo moći čuti i u Hrvatskom glazbenom zavodu za Virtuoso.

Čvrste veze
Je li riječ o dodvoravanju kako bi se polaskalo predsjedniku i osigurao njegov dolazak na koncert? Ili je posrijedi samo dobar marketing kojim se uz politiku promiče i kultura?

Veze između Josipovića i glazbenika očito nisu nimalo oslabjele njegovim odlaskom na Pantovčak. Ne samo da su mu glazbenici bili sjajna podrška u kampanji i marljivo radili za njegov mandat nego je on isticao koliko je vezan uz njih. Bilo mu je žao što Zagrebačka filharmonija zbog hladnoće nije mogla na inauguraciji svirati Odu radosti, a nakon izbora ostao je dosljedan i posjećuje kulturne priredbe.

 Josipovića se i prije izvodilo, ali nema sumnje da je izbor za predsjednika dao dodatni motiv onima koji slažu repertoare. Struka je složna da je on solidan kompozitor i da ovakva promidžba hrvatske ozbiljne glazbe ne može štetiti, a možda može povećati interes za druge kompozitore. Dubrovački festival komorne glazbe “Julian Rachlin i prijatelji” od Josipovića je naručio skladbu za violinu i klavir koju će 4. rujna u atriju Kneževa dvora praizvesti Julian i njegova majka Sophie Rachlin.

– Ima se svijet u čemu ugledati na Hrvatsku jer je unikatno to da je skladatelj predsjednik države – kaže Julian Rachlin, a iz HDS-a potvrđuju da upiti za partiturama stižu odasvud, iz Europe, Amerike, Australije, traže se CD-i, a i domaće glazbeničke snage na koncertima u zemlji i inozemstvu izvode Josipovića.

Nova nota

Hitovi su Igra staklenih perli ili Diabolezza za klavir, kao dio stalnog đačkog i studentskog repertoara, Samba da camera, Lauros za violinu i gitaru posvećen Lauri Vadjon, a tamburaški Drmeš za Pendereckog također je potencijalni hit. Nema sumnje da to što je predsjednik države daje novu notu Josipovićevoj glazbenoj karijeri i da su neki glazbenici ponukani i svojim vezama s predsjednikom kada mu daju prostor u svojim programima. No, struka kaže da su se njegove često duhovite skladbe, koje osim toga ne traju predugo ni za izvođače ni za publiku, i prije relativno često izvodile.

Predsjednik u KiniU Pekingu o ulaganju u

Predsjednik u Kini
U Pekingu o ulaganju u nizinsku prugu te u luke Rijeka i Ploče

Predsjednik Josipović sastao se danas u Pekingu s Xi Jinpingom, potpredsjednikom NR Kine. Razgovarali su o infrastrukturnim projektima, poput ulaganja u luke Rijeka i Ploče, u Zračnu luku Zagreb, kao i u izgradnju nizinske željeznice od Rijeke do hrvatsko-mađarske granice. Josipović posjet nastavlja sudjelovanjem u Hrvatskom nacionalnom danu na EXPO-u u Shanghaiju.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka