Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Saboru o jeziku

Ivkošić: Ako ste kupili banke, hotele, niste kupili Hrvatsku

Milan Ivkošić
Davor Višnjić
14.04.2010.
u 00:03

Saborski zastupnik Lesar organizirao raspravu o temi "Treba li Hrvatskoj zakon o javnoj uporabi hrvatskog jezika”.

Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar organizirao je jučer u Saboru javnu raspravu o temi “Treba li Hrvatskoj zakon o javnoj uporabi hrvatskog jezika”, potaknut time što Hrvatska za razliku od europskih zemalja poput Slovenije ili Francuske nema takav zakon.

– Svjedoci smo pretjerane uporabe stranih riječi, a u nekim je tvrtkama engleski i službeni jezik. Nema obveze da se natječaji za radna mjesta objavljuju na hrvatskom jeziku – upozorio je Lesar dodajući da se bez tog zakona danas u Hrvatskoj ruše i radnička prava jer se sjednice nadzornih odbora održavaju na engleskom...

– Svim tim poslodavcima ja bih rekao: ako ste kupili banke, hotele, niste kupili Hrvatsku – rekao je kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić upozoravajući kako zakon treba uvesti i sankcije.

Redaktorica Večernjeg Maja Matković također ne vidi zašto se ne bi kažnjavalo one koji se, na primjer, u nazivu tvrtke ili oglasu koriste samo engleskim.

Komentara 31

OB
-obrisani-
08:36 14.04.2010.

Pa nisu kupili banke i hotele zato sto vole da uce HR-jezik. HR se treba izboriti za status jezika kao potrebom a ne prisilom. Zasto da poslodavac koristi HR jezik u hotelu radi sobarica i konobara kada je korisnije daa on njih uci i navikava na strani jezik radi gostiju.

Avatar florenz
florenz
07:42 15.04.2010.

Žao mi je samo što se to odnosi samo na jezik. To nak je najmanje zlo jer smo glede stranih jezika \"dobro potkovani\". Veči je problem što ti kupci, nakupci i zakupci ne poštuju naše zakone i ponašaju se onako kako se u vlastitoj zemlji ne bi mogli ni smjeli ponašati - a sve pod firmom - uzmi sve što ti život pruža, pa bježi.

RE
remax
02:29 14.04.2010.

Obicno malo gradani upotrebljavaju strane izraze, iako svaki jezik u biti ima neki stranih izraza ali ovi nasi su presli sve mijere. Ovi koji su skolovani Hrvati nisu podomni za ove JUGO KRIMINALCE, to je ono pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije