Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ivica Dačić za Večernji list: Šešelja vidim kao bolesnika i ništa više

Ideje koje Vojislav Šešelj danas ponovno zagovara ideje su prošlih vremena. Šešelj je ostao u 2003., ali Srbija nije, ona se promijenila
17. studenoga 2014. u 15:13 46 komentara 9443 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

– Ja na Vojislava Šešelja gledam samo kao na humanitarno pitanje i ništa više. Samo kao bolesnog čovjeka. Njegovo puštanje na slobodu objašnjeno je zdravstvenim stanjem, ali ne vjerujem da će to što sada radi dovesti do promjena na političkoj sceni Srbije. Ideje koje zastupa su ideje nekih prošlih vremena i one nemaju uporišta u Srbiji. Šešelj je zaostao u 2003., u vremenu kada je otišao u Haag. No Srbija nije, Srbija se do danas znatno promijenila i Srbija je u 2014., rekao je u nedjelju za Večernji list Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije.

Pitanje je što on zna

Od samog Šešeljeva povratka u Beograd među političkim analitičarima i poznavateljima stanja u Srbiji špekulira se što će donijeti ponovni politički angažman ratnog zločinca i četničkog vojvode. Da Šešelj ne planira mirovati pokazao je i veliki skup radikala održan na beogradskom Trgu Republike koji kao da je bio preslikan iz vremena Gazimestana ili četničkih mitinga iz 1991. S malom razlikom, Šešelju sada nisu primarni protivnici Hrvati ili Muslimani, već Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić. Sadašnjeg premijera i predsjednika Srbije, koji su političke karijere počeli devedesetih godina upravo kao Šešeljevi pobočnici, Šešelj smatra najvećim izdajnicima Srpstva koje će pokušati skinuti s vlasti svim silama. A “streljiva” za tu političku borbu Šešelj vjerojatno ima.

– Šešelj je Vučićev i Nikolićev politički otac, i nitko ne zna što on o njima doista zna. I što će pokazati javnosti – kaže za Večernji Maja Sedlarević, predsjednica Odbora za eurointegracije Skupštine Vojvodine, napominjući da ipak ne vjeruje da će njegov utjecaj na političkoj sceni donijeti neke veće promjene.

U skupštinu bez izbora

Ipak, jedna stvar se pri tim procjenama zaboravlja. Šešelj je zločinac, ali nipošto nije glup. Dapače, riječ je o vrlo inteligentnom manipulatoru koji je i suce Haaškog suda zavlačio i opstruirao punih 12 godina, sve dok ga nisu pustili bez osude, najvjerojatnije “da ga se riješe”. Šešelj ima plan za veliki povratak.

– Da ubrzano radi na konsolidaciji stranke vidjelo se već u subotu poslije mitinga kada je održan Šešeljev sastanak s predstavnicima organizacija Srpske radikalne stranke iz cijele Srbije. Pokušat će na lokalnim izborima koji se održavaju za godinu i pol dana bar na lokalnoj razini ući na vlast, no ima još nešto bitnije. Šešelj će pokušati pridobiti na svoju stranu nekoliko zastupnika u Skupštini Srbije, privoljeti ih da prijeđu u SRS, kako bi ta stranka i bez izbora postala parlamentarna. Naprednjaci su vrlo nervozni jer njihovom biračkom tijelu godi Šešeljeva retorika. Aleksandar Vučić se promijenio, ali ne i njegovi birači – kaže za Večernji list beogradska novinarka Tamara Spaić.

>>Ne bude li naša vlada reagirala na Šešeljevo kreveljenje, ne treba ni dolaziti u Vukovar

>>Šešelj: Rasturit ću Haaški sud. Ostavio sam zvijer da krvari!

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar tohdzvrapcejug
  tohdzvrapcejug:

  Vidi se da je učenik nadmašio svog učitelja i ideologa.

 • zeze18:

  da je jedini....ali imam dojam da ih kao šešelj tamo razmišlja više od 50%!

 • javornov:

  Misli Dačić da se dosjetio, pa kaže kako je ona neman bolesna. Tom je dvosmislenošću stvorio dojam kako on misli da je isti i psihički bolestan što je neupitno. No, jedino je pravo pitanje ako je Šešelj zaostao u vremenu, ... prikaži još! tko mu je dao prostor i slobodu da održi svoj masovan i masivan fašistički skup usred Beograda? Nije li Vlada Srbije trebala odbaciti ideje s toga skupa i potpuno se ograditi ako je on u 2003. a Srbija u 2014.? No i on i Srbija u istom su vremenu, samo je on uvijek lajao a vlast je radila, ostvarivala veliku Srbiju. To je jedina razlika.