Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivana Petrović i sa škotskog referenduma vlada vanjskopolitičkom scenom

Ivana Petrović unijela je ozbiljni mir u još ozbiljniju situaciju
19. rujna 2014. u 14:00 4 komentara 1015 prikaza
Ivana Petrović
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Da na televizijskim ekranima nema Ivane Petrović s NoveTV, trebalo bi je izmisliti. Osim što suvereno i mirno, argumentirano i potkrijepljeno vlada vanjskopolitičkim događajima, sva njezina profesionalna snaga i kreativnost dolazi do izražaja kad se javlja izravno s mjesta događaja, kao što je to sinoć bilo iz škotskog Edinburga. Red priloga, red komentara, pa opet red pripremljenog priloga i red Petrovićkina komentara u razgovoru sa zagrebačkim studijem, najzornije su dočarali atmosferu škotskog referenduma za samostalnost, u kojemu se mogla vidjeti velika i sudbonosna napetost ne samo za Škotsku i Veliku Britaniju, nego i za Europu (najbrojniji mediji su bili iz Katalonije, primijetila je I. Petrović – op.).

Međutim, koliko god su mediji skloni nabrijavanju takvih stvari, često skrećući s bitnog na nebitno (ilustrirajući to u konkretnom slučaju i snimkama pasa umotanih u plavo­bijele škotske zastave), Ivana Petrović unijela je ozbiljni mir u još ozbiljniju situaciju, ilustrirajući kako je referendum protekao u civiliziranom miru i argumentiranoj raspravi za ili protiv odcjepljenja Škotske od Velike Britanije.

Branimir Farkaš s HTV­-a također se javio iz Škotske, s malo oskudnijim prilogom od Petrovićkina, ali s dobrim zapažanjem da nakon zatvaranja glasačkim mjesta vlada "postizborna šutnja", jer se predviđa da će odlučivati nekoliko tisuća glasova, pa se ništa ne prepušta nagađanjima, čak ni postotak izlaznosti. Rezultati će biti objavljeni u petak. I znat ćemo ih na portalima prije tv­dnevnika, no s veseljem iščekujem javljanje i analizu Ivane Petrović.

PLUS

Dobar prilog HTV­-ova Dnevnika o (ne)isplativosti osiguravanja kuća u poplavljenim područjima, a što im je preporučio premijer Milanović za ovotjednog posjeta

MINUS

Malo u kućnom ogrtaču, malo sa šalicom kave... Bizarno uključivanje RTL­a u rušenje rekorda Norvežanke Eli Kari od 36 sati neprekidna izvještavanja o vremenskoj prognozi

>> Poruka poplavljenog Miše: Vidimo se na sljedećoj poplavi!

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • osica:

  Ivana - zakon novinarske profesije. Svaka joj čast. Kratka, jasna argumenirana, ne zamuckuje - ma pravi užitak za oko i uho.

 • Deleted user:

  Bizarno je samo slavlje drugova iz HR radija i "sjajna" vjest- Škotska ostaje u Uniji !

 • Avatar Jorge
  Jorge:

  I Farkaš se uključio u poveću povorku novinara s krivim naglaskim. Od njega smo u javljanju čuli pojam "Britaanija". Stravično da nacionalna TV kuća robuje naglascima Zagreba i okolice. Još nekako se može pravdati kad se novinari jave s onog ... prikaži još!e s onog čuvenog balkona u Rijeci i imaju naglasak sredine (premda ne bi trebali), ali da se odjednom dogodi "opšta" poplava loših akcenata - to je nepojmljivo i neprihvatljivo.