Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'poruka suradnje'

Vrdoljak pozvao HDZ na političku koordinaciju o političkim prioritetima u 2018.

Vrdoljak nije odgovorio na Karine optužbe da je teško naštetio Ini
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
18.12.2017.
u 14:58

'HNS će danas uputiti poziv HDZ-u na političku koordinaciju kako bi raspravili sve političke aktualnosti i političke prioritete u 2018. godini', poručio je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je danas HDZ na političku koordinaciju kako bi raspravili političke aktualnosti i prioritete u 2018. nakon čega će razgovarati i s ostalim političkim akterima u zemlji istaknuvši važnost politike suradnje u rješavanju prioritetnih problema zemlje.

"HNS će danas uputiti poziv HDZ-u na političku koordinaciju kako bi raspravili sve političke aktualnosti i političke prioritete u 2018. godini. Nakon toga, razgovarat ćemo i s ostalim političkim akterima na hrvatskoj političkoj sceni", rekao je Vrdoljak novinarma u Središnjem uredu HNS-a dan nakon što je na 15. Saboru HNS-a izabran za predsjednika te stranke.

Vrdoljak nije odgovorio na Karine optužbe da je teško naštetio Ini
1/8

Pojasnio je da će teme sastanka biti kako reagirati na aktualnosti u javnom prostoru te kako uskladiti prioritetne politike Vlade u idućoj godini. Pri tome će, dodao je, HNS prezentirati koji su im prioriteti i ciljevi u obrazovanju i graditeljstvu te čuti HDZ-ove ciljeve. 

Vrdoljak je ponovno istaknuo važnost politike suradnje pozvavši sve političke stranke na suradnju u rješavanju prioritetnih problema zemlje. Upozorivši kako su političku scenu preuzele borbe između političkih saveza i rejtinga stranaka, sve političke stranke pozvao je na suradnju u temama u kojima se svi mogu složiti.

"Ovo nije nogometna utakmica da pobijedimo jedni druge. Te pobjede nemaju smisla ako ne donose ljudima bolji život, a jedini pobjednik u političkoj utakmici treba biti Hrvatska", poručio je. Naglasio je i da je poruka suradnje svim političkim akterima pokušaj da se isprovocira politički dijalog na potpuno drugačijoj razini, jer je najlakše nekoga blatiti i vrijeđati. "Najteže je surađivati sa svojim neistomišljenicima da bi moja Hrvatska bolje izgledala", kazao je.

Izjave Marasa i Čačića su zastarjela politika

Vrdoljak je, upitan kako očekuje ostvariti suradnju s ostalim političkim strankama jer je na Saboru HNS-a emitiran kratki film u kojem se "žestoko referira" na SDP i Most, rekao da je taj film bio prikazan članovima stranke da bi se vidjela atmosfera u kojoj su donijeli odluke koje su stabilizirale zemlju.

Također, prikazan je i kao povijest i želja da se takvo što ubuduće ne ponovi. "Zbog toga smo pokazali video koja je odgovornost članova HNS-a, jer smo najodgovorniji, a onda i ostatka političkog života Hrvatske. Nemojte se vraćati u lošu povijest, u blokadu političkog sustava koji je uzdrmao i izblokirao Hrvatsku na dvije godine. Zbog toga smo pokazali taj video", istaknuo je.

Vrdoljak je poručio i da je pred nama vrijeme suradnje, zajedničkog rada i rezultata te širenja poruke optimizma i suradnje i onima koji ne surađuju i u drugim sektorima.

Na pitanje kako komentira negativne izjave SDP-ovca Gordana Marasa u kojima je poručio HNS-ovim partnerima "neka im se Bog smiluje" te varaždinskog župana i predsjednika Narodne stranke - reformisti Radimira Čačića koji je rekao da će HNS biti "mali krpelj HDZ-a", odgovorio je kako su izjave Čačića i Marasa potpuno iste. "Zastarjela politika. Trebamo se okrenuti drugačijim vremenima i komunikaciji. Trebamo dati osmjeh i nadu, ozbiljnost i posao i rezultat. S takvim riječima rezultata nikada", poručio je.

HNS spreman ići samostalno na izbore 

Predsjednik HNS-a, upitan o rezultatima istraživanja javnog mijenja po kojoj njegova stranka osvaja 1,3 posto potpore te boji li se da će se 'utopiti' u koaliciji s HDZ-om, podsjetio je i da su 2013. imali slični rejting kada su bili u koaliciji sa SDP-om u izvršnoj vlasti.

Vrdoljak nije odgovorio na Karine optužbe da je teško naštetio Ini
1/12

Ponovno je naglasio da su stavili čovjeka u srce politike ispred političkih saveza i rejtinga stranaka. Naveo je i da je HNS u Vladu unio sebe kao stranku građansko-liberalnog centra i nisu se mijenjali. Vrdoljak je rekao i da će HNS na iduće izbore izaći samostalno, jer na terenu imaju dovoljno jakih ljudi. Stranku je, ustvrdio je, napustilo 3000 članova, a ušlo tisuću novih tako da sada HNS ima 40.123 člana.

Dodao je i da će tek razgovarati s Tomislavom Sauchom o članstvu u stranci. Upitan oko pritisaka vezanih uz obrazovanje i ratifikaciju Istanbulske konvencije, odgovorio je da kao liberali poštuju svaki različit stav koji nije na štetu drugoga. Vrdoljak je izrazio i žaljenje što Istanbulska konvencija nije ratificirana za vrijeme SDP-ove vlade 2015. godine jer sada to ne bi bila tema.

"Na žalost, tada SDP to nije stavio kao prioritet. Nije smatrao da je to prioritet, a meni je to žao. To ćemo sada riješiti unatoč tome što smo mogli biti među prvim zemljama u Europi koje su to napravile. Mi je želimo ratificirati", rekao je Vrdoljak. 

Ključne riječi

Komentara 5

MK
marko.kosmicki
15:09 18.12.2017.

najjadnija stranka u povijesti politike da nije koalicije nigdje ih ne bi bilo niti bi ovaj jadnik imao priliku biti podpredsjednik vlade

SE
seljakneuki
15:12 18.12.2017.

Mi hrvati smo svjetski prvaci u licemjeru. Do jučer je HNS za desnicu bio izdajnik nacionalnih interesa , a danas je najpouzdaniji partner.

MA
macor
15:42 18.12.2017.

Gadljivo za citati. A kad sam procitala da ce i o clanstvu Sauche razgovarati, skoro sam povratila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije