Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom u 2

Ivan Turudić: Ova Vlada najgora je u pritiscima na pravosuđe dosad

Ivan Turudić
Foto: Screenshot/HRT
1/6
19.01.2014.
u 14:57

Pritisak vlasti, kaže, vidi reakcijama "visokog izvora" iz Vlade koji kroz Turudića proziva da je "izveo državni udar vodenim pištoljem"

Ova Vlada najgora je u pritiscima na pravosuđe u Hrvatskoj dosad, kazao je sudac Ivan Turudić gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića na HRT-u.

Pritisak vlasti, kaže, vidi reakcijama "visokog izvora" iz Vlade koji kroz Turudića proziva da je "izveo državni udar vodenim pištoljem" zbog svoje odluke o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj.

Kaže kako je ta izjava uvredljiva.

Bilo je pritisaka i u vrijeme HDZ-a, ali i tada sam se bunio

- Takve izjave se visokim izvorima ne smiju događati, kaže Turudić koji zaključuje da bi visoki izvor mogao biti šef vlade Zoran Milanović.

- Svatko ima svoj stil, a jasan je stil visokog izvora. Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu pretpostaviti i zaključiti. Sudovi u Hrvatskoj namjerno krše zakon, reče visoki izvor. Je li to polemika, pita se sudac koji vladajuće proziva i zbog komentara na račun suca Trgovačkog suda u Zagrebu Kolakušića i Milanovićevo komentiranje slučaja gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.

- Sjetite se što je Milanović rekao o gradonačelniku Sabi "ako to bude procesuirano, to će biti prvorazredni pravosudni skandal" podsjeća Turudić.

Na Stankovićevo pitanje je li on baš legitiman prozivati Milanovićevu vladu za vršenje pritiska, s obzirom da je njega na mjesto suca imenovao HDZ, Turudić je odgovorio:

- Nisam ništa dužan HDZ-u. Budimo realni, od 1990. do 1995. nije bilo Državnog sudbenog vijeća već je Sabor imenovao sve odvjetnike i suce. Ja ne bih mogao postati sudac bez amena HDZ-a. U čemu je tu moj problem.

- Bilo je pritisaka i u vrijeme HDZ-a a tada sam isto tako reagirao.

Teško suđenje

Kako je bilo suditi bivšem premijeru Ivi Sanaderu?

- Bilo je teško..

Sudac mora biti sudac 24 sata i mora se suzdržavati od svakog postupanja koje bi dovelo u pitanje ugled njega osobno i ugled suda na kojem radi

Je li vam bilo teško i jer ste se družili sa Sanaderom?

- Nisam se nikad družio s premijerom Sanaderom, Kontaktirali smo, da, ali površno.

Što se tiče reformi koje u pravosuđe uvodi nadležni ministar Orsat Miljenić Turudić je duhovito komentirao:

- Ja sam sudac 20 godina. Samo reforme pravosuđa stalne jesu.

- Ovo što je Miljenić predložio (reforma pravosudnog teritorijalnog ustrojstva, op.s.) načelno se slažem, ali to nije dovoljno. U Hrvatskoj se stvara 15 pravnih područja gdje će biti načelno jedan Županijski sud i jedan Općinski sud, a sve ostalo bit će stalne ispostave. To bez Visokog kaznenog suda nema smisla. Npr. ako netko počini prometnu nezgodu u Puli ili u Slavonskom Brodu dobit će drugačiju kaznu zbog drugačije prakse. Kaznena politika može biti drastično različita. U Pulu godinu dana, u Brodu tri. Zato je nužan Visoki kazneni sud a koji bi trebao početi s radom a 1.1. 2015. što je apsolutno nemoguće jer se na tome uopće ne radi. Bez tog suda reforma kaznenog sudovanja nije moguća

O uvjetima rada

Teško je biti sudac zbog uvjeta rada, kaže Turudić. Neki suci nemaju ni svoju sobu pa su uvjeti rada na Županijskom sudu u Zagrebu gotovo nemogući.

Na Stankovićevo pitanje je li zadovoljan plaćom kazao je: - Bilo bi nepravedno reći da nisam.

- Kolika vam je plaća? - Moja je oko 17 tisuća do 17.500 tisuća kuna uz uskočki dodatak,a suci još mogu radit i u Povjerenstvu za polaganje pravosudnog ispita (u kojem je donedavno bio, op.a.), možemo pisati znanstvene radove, predavati na Pravosudnoj akademiji.. U povjerenstvu se moglo zaraditi oko 1500 kn mjesečno.

- Sudac mora biti sudac 24 sata i mora se suzdržavati od svakog postupanja koje bi dovelo u pitanje ugled njega osobno i ugled suda na kojem radi.

Na pitanja zašto se onda druži s Vasom (Milijan Brkić, op.a.) i Zdravkom Mamićem, kazao je da je s Brkićem popio kavu na Črnomercu koji je njegov kvart. Kavu su popili na brzinu, desetak minuta, a susretali su se najprije nakon što je Turuduć prije četiri, pet godina dobio prijetnje smrću.

S Mamićem, tvrdi, nije pio kavu u vrijeme suđenja nogometnoj mafiji, ali priznaje da je on njegov prijatelj. Kad bi došlo do suđenja Mamiću?

Mamića nikad ne bih sudio. Otišao bih 100 kilometara dalje od tog postupaka, kazao je.

X puta sam mu rekao "Nemoj gluposti pričati. To ti ne treba, cirkusiraš." Nisu sve riječi ni za TV koje sam izgovorio. Pa što da ja radim. Uvijek sam ga opominjao, ali ne dijelim njegove stavove, kaže Turudić.

>>Turudić: To je zadnja opcija za koju sam mislio da će se dogoditi

>>Turudić: Vlada ruši ustavni poredak!

>>Govor tijela: Sanader demontiran i pokoren, Turudić neuvjerljiv

>>Ivo Sanader: Dvadeset sam godina služio Hrvatskoj!

Komentara 130

AP
apolon
14:39 19.01.2014.

Eh, Turudiću kamo sreće da je samo po toj osnovi najgora...ova vlada najgora je po svim političkim a osobito gospodarskim pokazateljima a ne samo po pritiskom na pravosuđe! pritiskom na pravosuđe!

Avatar mehlem
mehlem
17:08 19.01.2014.

Zanimljivo kako nikome ne smeta to što je premijer popio kavu sa N.Pavićem, milijunskim poreznim dužnikom, ali glasnogovornikom režima. Navodno su se slučajno sreli na putu do WC-a, kako su tada priopćili iz vlade.

RI
Rizlman
14:44 19.01.2014.

Slažem se s Turudićem. Ova Vlada najgora je u pritiscima na pravosuđe dosad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije