Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivan Penava: Problemi izbjeglica podsjećaju na nekadašnje patnje Vukovaraca

Ovom prilikom Penava je obišao i Prihvatni centar u Opatovcu gdje se upoznao sa situacijom, tekućom problematikom...
24. rujna 2015. u 12:09 14 komentara 1102 prikaza
Ivan Penava
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je Crvenom križu predao donaciju od tri tone jabuka koje su dar tvrtke Lori fructus, a koja je u vlasništvu obitelji Krolo.

Ovom prilikom Penava je obišao i Prihvatni centar u Opatovcu gdje se upoznao sa situacijom, tekućom problematikom...

– Policija i vojska odrađuju dobar posao. Stanje je pod kontrolom. Angažiran je veliki broj volontera, aktivisti Gradskog društva Crvenoga križa, Civilne zaštite... S obzirom na priliv izbjeglica i težinu situacije stanje u Opatovcu je poprilično zadovoljavajuće – rekao je Penava. Dodao je i kako Vukovarci jako dobro razumiju situaciju s kojom se suočavaju izbjeglice jer su i sami građani Vukovara prije 20-ak godina prolazili sličnu situaciju kada su svoje domove napuštali s vrećicama.

– Sve to jako podsjeća na naše višegodišnje progonstvo tako da razumijemo te ljude. Upravo zbog toga drago mi je i da je angažirano više volontera iz Vukovara, Gradsko društvo Crvenoga križa, gradske tvrtke Komunalac i Vodovod, udruge... rekao je Penava.

Gradonačelnik Vukovara uputio je danas i čestitku islamskim vjernicima u povodu velikog vjerskog praznika Kurban-bajrama.

– U ovome trenutku svjedočimo velikim iseljavanjima i migracijama stanovništva iz područja gdje se ljudi bore za golu egzistenciju i vlastiti život, a izbjeglička kriza sada je i na našim vratima. Ova nas je situacija sve ponukala da se preispitamo koliko ustvari činimo i možemo učiniti za postizanje mira u svijetu kako bismo zaustavili iseljavanja iz Sirije, Iraka, Afganistana i svih drugih zemalja koje u ovome trenutku proživljavaju strahote kojima smo i sami bili svjedoci prije gotovo četvrt stoljeća. Ono što zasigurno možemo je zapitati se koliko možemo učiniti i koliko smo spremni sebe dati, koliko žrtvovati, kako bismo uplakanom djetetu, napaćenoj majci i protjeranom čovjeku popravili barem jedan dan, jedan sat. Bajram je prije svega radost i veselje, a mnogi ga danas tako teško i tako rijetko mogu osjetiti. Imajmo to na umu i u našim srcima. Ne zadržimo za sebe svoj višak bio on materijalni ili samo u vidu dobre volje i tople riječi. Ovom blagdanskom prigodom čestitao bih svim muslimanima koji, trajno ili privremeno, borave u Republici Hrvatskoj Bajram šerif mubarek olsun te da u našem društvu uvijek naiđu na suosjećanje, dijalog, mir i životnu sigurnost – stoji u Penavinoj bajramskoj čestitci.

>> U Opatovcu 2.500 izbjeglica. Pune se autobusi koji idu za Mađarsku

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • CROLINDA:

    ajde moj penava pomozi civilima i ja bih im pomogla ali ne govori bezvezarije ovo uspoređivati s vukovarskom kolonom nego ovu najezdu migranata nazovi pravim imenom - to većinom nisu izbjeglice i car nema ruha nego kozje uši

  • Deleted user:

    Gradonačelniće Penava, sačekajte sa postavljanjem dvojezičnih ploća jer uskoro će nam trebat i trojezične. Na hrvatskom, srpsko i arapskom jeziku. Pa bi time uštedjeli.

  • Sittingbull:

    Mislim da ovaj nema šanse za drugi mandat.