Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJEŠTAJNI KAMP

U Opatovcu 2.500 izbjeglica. Pune se autobusi koji idu za Mađarsku

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/26
24.09.2015.
u 10:55

Tijekom noći u Opatovac je stiglo 4.000 ljudi

U smještajni kamp Opatovac je iz Bapske tijekom noći stiglo nekoliko tisuća izbjeglica, a sinoć su iz Tovarnika u Botovo stigla dva vlaka s oko 3000 izbjeglica.

Tijek današnjih događaja pratite u nastavku:

12.15 sati - Prema informacijama iz interventnog stožera Koprivničko-križevačke županije, novi vlak s izbjeglicama iz Tovarnika bi u Botovo trebao stići oko 13.30 sati. Očekuje se da mađarska strana u tijeku dana žičanom ogradom prepriječi ilegalni prijelaz nedaleko od željezničke postaje u Botovu, kojim je od petka poslijepodne prošlo oko 21.000 ljudi.

11.00 sati – Od početka izbjegličke krize do danas u Hrvatsku je ušlo više od 50.000 izbjeglica. Noćas je ponovno zabilježen značajniji priljev izbjeglica, a poslije nekoliko dana zatišja izbjeglice su ponovno krenuli i kod Tovarnika. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kod Tovarnika je noćas ušlo oko 1200 izbjeglica, a kod Bapske oko 4000. U Prihvatnom centru u Opatovcu trenutno se nalazi oko 3100 izbjeglica i oni će svi ubrzo biti transportirani prema granici s Mađarskom.

– Trenutno ide brže odlazak, nego ulazak, ali izbjeglice i dalje kontinuirano dolaze. Napravili smo i određenu reorganizaciju unutar kampa, a sve s ciljem da sebi olakšamo posao. Tako izbjeglice odmah prilikom ulaska u kamp dobivaju narukvicu s vremenom kada su ušli u kamp. Prema tome vremenu i odlaze. Isto tako izbjeglice su podijeljeni unutar kampa i prema nacionalnosti kako bi se izbjegli problemi – rekao je Ostojić.

Još jednom je ponovio kako Hrvatska tijekom izbjegličke krize provodi Plan A i Plan B ,ali i da je spreman Plan C bude li potrebe da se on aktivira. Rekao je i da trenutno ne postoje procjene do kada bi izbjeglička kriza mogla trajati, ali da će Hrvatska raditi na isti način sve dok oni budu pristizali u Hrvatsku. Ukazao je i na to da, za razliku od drugih zemalja, izbjeglica nema na ulicama, po trgovima, parkovima i drugim mjestima te da se koriste zalihe iz robnih rezervi što upućuje na to da smo bili spremni za ovo što nam se događa.

Ostojić je u povodu ramazanskog bajrama u društvu imama Idriza Bešića obišao izbjeglice. U kampu u Opatovcu osiguran je prostor za klanjanje.

10.15 sati – Prema posljednjim informacijama u Hrvatsku je od početka izbjegličke krize ušlo više od 50.000 izbjeglica. Tijekom protekle noći ponovno je zabilježen značajniji njihov priljev preko graničnog prijelaza u Bapskoj tako da ih je u prihvatnom centru u Opatovcu ponovno oko 2.500. Autobusi se i u ovome trenutku pune te će uskoro krenuti prema granici s Mađarskom. Komentirajući noćašnje mjere Vlade Srbije, koja je zabranila ulazak teretnih roba iz Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao da mjere hrvatske Vlade ostaju na snazi sve dok izbjeglice ne počnu ići preko Horgoša. O sukobu sa Srbijom opširnije OVDJE

9.40 sati – 17. vlak iz kolodvora Tovarnik krenuo je u 9.30 sati. Očekuje se da će u Botovo stići za oko 4 i pol sata, izvijestio je HŽ.

9.15 sati – Dva vlaka s oko 3000 izbjeglica stigla su iz Tovarnika, jučer navečer oko 22 sata i jutros oko 7.30 sati, na željezničku postaju Botovo kod Koprivnice. Izbjeglice su u Mađarsku prešle već uhodanom rutom preko ilegalnog prijelaza, kroz polja iza mosta preko Drave kod Botova. Tom je trasom, prema procjenama, od petka poslijepodne prošlo oko 21.000 ljudi.

- Nemamo najavu da danas stižu novi vlakovi. Prema informacijama koje imam, a one su stigle privatnim kanalima, danas bi Mađarska strana mogla postaviti žičanu ogradu i na tome dijelu granice - rekao je Ivan Pal, šef interventnog stožera Koprivničko-križevačke županije. Navodno bi se novi kontingenti izbjeglica, umjesto u Botovo, preko Koprivnice slali u Zagreb.

9.00 sati – U smještajni kamp Opatovac je iz Bapske tijekom noći stiglo nekoliko tisuća izbjeglica, a među njima je bilo i puno žena i male djece, javlja HRT.

Trenutno na ulazu u kamp nema izbjeglica jer su ih brzo uveli unutra kako je kiša počela jače padati.

Idriz Bešić, glavni imam Vukovarsko-srijemske županije, predvodi jutarnju molitvu u povodu islamskog blagdana Kurban-bajrama.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Hrvatska odgovorila na srpske mjere. Sa Bajakova vraćen autobus: 'Ne može proći niti srpsko vozilo, ni srpska putovnica'

Komentara 20

Avatar Benedikta
Benedikta
09:15 24.09.2015.

Zanimljivo je bilo vidjeti statistiku ulaska ljudi u zemlje. Radi se o 30 000 muškaraca i 15 000 žena i djece. Zar to nije sumnjivo??

Avatar Benedikta
Benedikta
09:16 24.09.2015.

Skupo će nas koštati nesposobnost ove vlasti...

Avatar Baroudeur
Baroudeur
09:28 24.09.2015.

Ovo je samo polumontaza. Uhvatis tren jedna zene i jedne bakice, zamaglis malo pozadi i hop, slika je u kutiji i propaganda zadovoljena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije