Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džamija koju je želio Pavelić
Povratak na članak

Meštrović je poručivao Paveliću: Nemojte moje djelo pretvoriti u džamiju

U povijesnom magazinu Hrvati i islam, koji se na kioscima može kupiti za 25 kuna, više je od 40 priča o odnosima jednog naroda i jedne religije. Jedna od njih je i priča o bogomolji koja je srušena 1948. godine

Komentari 60

SO
Somelier
08:16 21.07.2017.

Šta bi mi da nam nije bilo Pavelića. Od čega bi ovakovi "spisatelji" pa razni Pusiči, Jakovine, Markovine, Klasiči i ostali profesionalni antifašisti živjeli. Ja znam samo da je Tito na 10 mjestu svjetske rang liste zločinaca a Pavelića na nikakovim spiskovima nema. Koliko se meni čini suživot sa muslimanima u Hrvatskoj je na zavidnoj visini. Pavelić nije to djelo pretvorio u džamiju ali zato su muslimani dobili novu primjerenu džamiju.

VL
DU
Deleted user
23:09 20.07.2017.

Hassanbegović će ponovno izgradit munarete, uzdam se u njega.

VL
DU
Deleted user
01:21 21.07.2017.

Očito je onaj sa p bio veći multikulturalist nego onaj sa t. U stvari, upravo na tragu politike suvremenog svijeta, merkelice i inih, koliko vidim.

VL
ST
Startrack
06:23 21.07.2017.

Hrvatska nacija treba da bude Zapad. Islam je najgori Istok sto moze bit. Bilo kakvo vezivanje sa islamom je smrt za Hrvatsku naciju. Ovo sto smo ostvarili devedestih je najbolje sto se moze dobit.

VL
VE
velika
23:54 20.07.2017.

meni iskreno bosanski muslimani nisu jasni ...turci su authtone hrvate ili srbe odvodili iz svojh domova , poturčivali krali djecu isl i kad su se končno mogli osoloboditi tog jarma ..oni se još više ukopali sa zločincima vehabijama...ja to nee razumijem osim da je to čisti štokholmov sindrom kad neko počme voljeti svog zlostavljača

VL
SN
Snasasasalasa
22:40 20.07.2017.

Muslimani imaju veliku financijsku podrsku Saudijske Arabije. Uskoro ce Hrvatska izgubiti i to malo sto jos ima.

VL
DU
Deleted user
22:41 20.07.2017.

Istina je da su muslimani u Bosni uzivali najvece slobode i zastitu od cetnika.Istina je da su partizani objesili hodzu za minaret..

VL
TO
tolitol
22:29 20.07.2017.

Nažalost hrvatski političari su bili i ostali prava provincija jer nismo imali svoju državu te je odluke uvijek donosio netko drugi. Nismo imali ni vlastitu administraciju,niti mogućnost da je sami oblikujemo i uređujemo pa nije bilo nikakve brane ovakvim hirovima. Zato su se i mogle donositi ovakve nebulozne odluke o pretvaranju primarne lokacije u glavnom gradu u nešto što nikako nema niti može imati svoje mjesto u srcu Europe, a pogotovo ne u glavnom gradu zemlje koja poviješću i kulturom pripada Srednjoj Europi. Toliko što se tiče arhitekture. A što se tiče izgradnje tih minareta radi ostvarivanja političkih ciljeva, besmislenost nam je danas valjda itekako jasna. Ako već nije bila tadašnjim političarima. A i to je već određeni pomak. Članak je zato zanimljivo štivo o jednoj ludosti koje smo se ipak uspjeli riješiti.

VL
DU
Deleted user
06:06 21.07.2017.

A u zgradi iza na slici, na uglu Zvonimirove, bilo je , prigodno, glavno Gestapovsko muciliste, gdje je zivot izgubilo mnogo Hrvata kojima se nije svidala NDH. Jednu od sestara Bakovic bacili su kroz prozor.

VL
NE
Neutralac
23:26 20.07.2017.

Muslimani su oduvijek bili bliski ili sam dio hrvatskog korpusa.... no eto osilili su se zbog svjetskih zbivanja i sad su se i otudjili.... A toliko smo im pomogli u zadnjem ratu.... to nam je hvalau.... to nam je hvala

VL
NE
Neonacionalist
09:11 21.07.2017.

Da je opstala NDH nemam nikakve sumnje da bi muslimani danas bili dio hrvatske nacije , ili pak da je BIH ušla u sastav avnojevske Hrvatske u okviru Titove Jugoslavije , dakle ključno za formiranje zasebne muslimanske tj.današnje bošnjačke nacijee su bili komunisti na čelu sa Titom , oni su formirali BIH kao zasebnu republiku unutar SFRJ, oni su 1971, priznali Muslimane kao zasebnu naciju , pa komunisti su i od Crnogoraca napravili posebnu naciju a gdje neće od Muslimana . Komunisti su recimo mogli i od Dalmatinaca napraviti posebnu naciju a dovoljno je bilo da su recimo Dalmaciju formirali kao zasebnu republiku i priznali Dalmatince kao posebnu južnoslavensku naciju , ili od Istrijana ili koga god želiš , to vam tako ide .

VL
Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
08:32 21.07.2017.

Pravo je čudo kako su HR prokomunistički novinari postali vrijedni te "marljivo kopaju danima po arhivima" tražeći crvenu nit što dalje u povijesti a pri tom crneći sve što je prohrvatski promišljalo (makar ponekad i u krivom smjeru) e daa bi se nekako povratili na vlast i opet nas smjestili ispod stola u Beogradu kako bi i dalje halapljivo žderali sa njega bačene im mrvice. Još samo nismo mogli pročitati kakav je bio Pavelićev "govor tijela" kada je proglašavao hrvatsku državu i ne bi bilo čudo da neki "naš poznati analitičar" otkrije da je u tim trenutcima zapravo mislio i u mislima toplo pozdravljao Tita i njegovu kliku koja će kao "antifašistička donijeti u Zagreb toliko žuđenu slobodu". Samo naprijed VL.

VL
DU
Deleted user
22:16 20.07.2017.

Sve vjere treba zabraniti.Najveće zlo čovječanstva leži u tome.Svećenici,popovi,hodže se već tosućama godina dokazuju kao glavni pokretači međuetničkih,međuvjerskih i nacionalnih sukoba.

VL
DU
Deleted user
01:25 21.07.2017.

Zatim smo, poslije njih, jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili, dok su monaštvo oni sami, kao novotariju, uveli – Mi im ga nismo propisali – u želji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa ćemo one među njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici."-SURA El Hadid 27-57

VL
BR
BrkX
08:03 21.07.2017.

Zasto se tekst ponavlja? Da citaoc utvrdi gradivo? Imate li vi lektora?

VL
IN
Interstellar
07:25 21.07.2017.

A jeste prozirni s ovakvim člancima! Josip Frank umro 1911., Zagreb i danas ima džamiju, ali na drugoj lokaciji. Meštrović odbio živjeti u komunističkoj zemlji, emigrirao u SAD, gdje je i umro. Nije prihvaćao ni da njegov Paviljon bude muzej revolucije-komunističke, što je bio, ni da se trg sa Zdecom života naziva po komunističkom diktatoru i zločincu. Ali nećete vi odlučivati o nazivu trga ....

VL
DU
Deleted user
08:07 21.07.2017.

Hajde da i ovdje pročita članak koji se povijest prikazije na osnovu čenjenica ( manje više) ne uvijek nekih političkih obojenih pamfleta.

VL
ZA
!zagreb!
23:24 20.07.2017.

Na teritoriju republike hrvatske samo je jedna džamija sagrađena od Turaka, ona u Gunji.

VL
Avatar patkovic
patkovic
10:16 21.07.2017.

nakon protjerivanja čitave slavonije i rušenja više od 50 džamija

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:48 20.07.2017.

Rados (namjerno?) zaboravlja spomenuti da su Hrvatsko-srpsku koaliciju 1905. osnovali HSP tada pod vodstvom Supilla i srpska radikalna stranka. Zasto je to bitno? Da se pokaze kao su tada marginalna HSP i (jos marginalnija) srs bile spremne koalirati i sa vjekovnim neprijateljima samo da bi dosle na vlast. Povijest se ponavlja i sa drugim celnikom HSP-a, Pavelicem, koji iz istog razloga koalira s jos vecim vjekovnim neprijateljima i preuredjuje Mestrovicevu gradjevinu u njihovu bogomolju. Na srecu, to je ubrzo promijenjeno....

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.