Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most inzistira na 5 reformi

Zastupnik Mosta Lovrinović prozvao HNB. Vujčić mu odgovorio: Ne vodimo restriktivnu monetarnu politiku

Lovrinović Vujčić
Foto: Pixsell
1/3
13.11.2015.
u 21:20

Imamo godinu dana za zaokrete da ne bismo bankrotirali

Hrvatska ima još 2016. da napravi znatne zaokrete u ekonomskoj politici i radikalne zaokrete u reformama pojedinih cjelina jer, ako tu godinu ne iskoristimo, zbog prijetnje kao što je porast kamatnih stopa na inozemnim tržištima, Hrvatska za godinu ili godinu i pol može bankrotirati, upozorio je mostovac Ivan Lovrinović sa savjetovanja ekonomista u Opatiji.

Hoće me eliminirati

Slično kao i Drago Prgomet, profesor i bivši dekan Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović pridružio se Mostu tek prije izbora i, ako ta grupacija uđe u Vladu, mogao bi biti jedan od njezinih istaknutijih članova. Most će, dodao je, inzistirati na pet ključnih reformi: – monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća. Lovrinović je kazao da "nije za devalvaciju, ali osobno jest za prihvatljivu deprecijaciju" te je oštro odgovorio na brojne kritike koje su mu upućene proteklih dana. Novi list prenosi da je Lovrinović kazao kako  u tome što mu neki novinari ili političari pripisuju da se zalaže za devalvaciju može pročitati njihov interes da ga se "eliminira iz važnih rasprava da reformiramo monetarni i kreditni sustav te da provedemo druge reforme za koje neke interesne skupine očito osjećaju da će za njih biti negativne, bolne, da će zavrnuti neke njihove pipe".

– Zalažem se da se i monetarni i kreditni sustav pozicionira u interesu gospodarstva, da korespondira s realnom ekonomijom, a ne da se razvija jedan financijski sustav koji živi praktično manje-više sam za sebe – kazao je Lovrinović dodajući da ga prije svega napadaju interesne skupine u bankarskom sektoru i u HNB-u, makar to ne rade seljački, izravno, nego fino i uvijeno.

'Plaši nas Jugoslavijom'

Guverner je prije nekoliko mjeseci javnost čak plašio da se možemo vratiti i u Jugoslaviju, jer da će se tako vratiti inflacija. U HNB-u se 650 ljudi više od 20 godina bori protiv inflacije, oni su ubili inflaciju, imamo deflaciju, a ne zna se koje je gore zlo za nas ekonomiste – kazao je Lovrinović.

Guverner Boris Vujčić opet mu je odgovorio da bi devalvacija kune bila štetna jer je većina duga vezana uz euro.

– Mislim da bi nakon švicarskog franka svakome trebalo biti jasno da značajna deprecijacija, odnosno devalvacija kune prema valuti u kojoj smo zaduženi donosi povećanje duga s nesagledivim posljedicama i pad BDP-a – rekao je Vujčić poručivši da ne vodi restriktivnu monetarnu politiku jer su viškovi na našem tržištu dva i pol puta veći nego u eurozoni. HNB može uvesti mehanizme za dodatno plasiranje kuna koje neće ugroziti financijsku stabilnost zemlje, ali nova vlada mora biti uspješnija u provođenju reformi i fiskalnoj konsolidaciji. 

>> Lovrinović protiv stabilnog tečaja i devizne klauzule, a za tiskanje novca 

>> Tko je Most: Obrazovani, mladi, razočarani, konzervativni... 

>> 'Stvari izmiču kontroli, 2016. za kamate trebamo 14 milijardi kuna'

Komentara 59

Avatar Promjene2015
Promjene2015
21:51 13.11.2015.

Ma nesmije Vujcic placenik protiv svojih gospodara Bankara masona. Jeste li preksinoc vidili na HRT u Otvorenom kako je onaj Hanzekovicev placenik Gojko Drljaca ispljuvao Lovrinovica i Most? Naredio mu gazda mason Hanzekovic.mafia se ukakila of straha pred Mostom

DU
Deleted user
21:36 13.11.2015.

Vujcicu, svi vi dobro radite i vodite ali drzava nam je pred rasulom. Petrov dobiva moj glas na ponovljenim izborima.

ST
strsljen2013
22:20 13.11.2015.

Dovoljno je pogledati gospodina Vujčića na slici i sve je odmah kristalno jasno. Kada glavni "bankar" nema novaca za brijanje onda je svima jasno da su ovčice ošišane do kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije