Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Lovrinović oštro napao Vujčića, no protiv izvješća HNB-a neće moći glasovati

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.03.2016.
u 09:09

Smjena guvernera nije moguća bez dokazivanja teške kaznene odgovornosti, odbijanje izvještaja nije dovoljan razlog za smjenu

Rasprava o godišnjem izvješću HNB-a za 2014. poslužila je zastupniku Mosta Ivanu Lovrinoviću za oštru kritiku monetarne politike i rada guvernera Borisa Vujčića. Lovrinović je kazao kako je izvješće takvo da Most ne može glasati za njegovo prihvaćanje, a rasprava, koja je prošla u sjeni smjene ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, trajala je cijeli dan.

Mandat šest godina

Dosad se nismo našli u situaciji da bi Sabor odbacio neki izvještaj HNB-a, pa ta mogućnost otvara pitanje može li odbacivanje biti uvod u smjenu guvernera i vodstva HNB-a. Zakon je o tom pitanju jasan, HNB je dva puta godišnje obvezan podnositi izvještaj u radu, ali ta je obveza informativne prirode. Eventualno odbijanje izvještaja nije razlog za pokretanje postupka smjene vodstva HNB-a, a po zakonu i europskim direktivama do pokretanja postupka smjene moglo bi doći samo u slučaju teških kaznenih djela te na osobni zahtjev guvernera. Vodstvo centralne banke bira se na šest godina, i taj je rok svjesno dulji od roka na koji se bira vlada kako bi se osigurala neovisnost monetarne vlasti. Mandat Vujčiću istječe u ljeto 2018.

‘Niste ispunili cilj’

– Treću godinu zaredom Hrvatska je suočena s deflacijom. Imamo nestabilnost cijena a to znači da HNB nije ispunio svoj ključni cilj, odnosno stabilnost cijena – kazao je Lovrinović. Rekao je da je za borbu protiv deflacije potrebna ekspanzivna monetarna politika i snižavanje kamatnih stopa.

– HNB je poticao koncept interne devalvacije, odnosno smanjenje plaća i cijena. Ovaj koncept nije nigdje donio pozitivne učinke pa neće ni u Hrvatskoj – kazao je Lovrinović te dodao da kreditna politika nije u funkciji razvoja domaće proizvodnje. Kritikama su se pridružili zastupnici Goran Marić (HDZ), Gordan Maras (SDP) i Miro Bulj (Most) dok je Ivan Šuker (HDZ) pokušavao spustiti tenzije. Vujčić je uzvratio da je HNB osigurao svoju ključnu zadaću, a ona je stabilnost.

>> Most neće glasovati za izvješće guvernera Vujčića: HNB nije ispunio svoj najvažniji cilj

Komentara 7

KN
knezica
09:21 04.03.2016.

VL - gdje su članci o smjeni Radmana??? Dan žalosti, pa ne možete od tuge ništa reći ;)

AP
apolon
09:22 04.03.2016.

Zaboga ... Lovrinović je u pravu ali HNB nema kvalitetnog alata za borbu protiv deflacije ali recimo uz pretpostavku da istu posjeduje poput američkog FED-a deflaciju je jako teško spriječiti a upravo o tome najbolje govore činjenice o krahu cijena najbolje govore činjenice o krahu cijena s v i h roba na globalnim financ.tržištima! Možemo slobodno donijeti neoboriv zaključak... Centralni bankari izgubili su bitku sa deflacijom!!!

DK
divna.kragic
09:46 04.03.2016.

Narocito je u raspravi bio "produktivan" Miro Bulj.To je intelektualac kojeg mogu slusat satima.Specijalno podrucje, tog bivseg alkarskog momka "vojvode" Kotromanovica, je upravo monetarna politika.Da bi ga uopce pratili,tu enciklopediju ekonomske znanosti, potrebno je najprije prouciti njegova sabrana djela izz ekonomske sfere, uze podrucje financije.On je cjelu raspravu sveo otprilike na ovo: Mozete raditi sta hocete i koliko hocete, a onda je od ljutine bacio papir s kojeg je citao i izgubio red gdje je stao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije