Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Most neće glasovati za izvješće guvernera Vujčića: HNB nije ispunio svoj najvažniji cilj

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.03.2016.
u 10:16

– Treću godinu zaredom Hrvatska je suočena s deflacijom. To znači da imamo nestabilnost cijena i to znači da HNB nije ispunio svoj ključni cilj – rekao je u ime Kluba Mosta Ivan Lovrinović

U ime Kluba zastupnika Mosta o izvješću HNB-a za 2014. godinu, koje je predstavio guverner Boris Vujčić, govorio je zastupnik Ivan Lovrinović.  – Središnja banka je četvrti stup vlasti u svakoj zemlji. Središnja banka i monetarna politika imaju određenu moć, ali i određena ograničenja – kazao je Lovrinović te dodao da središnju banku ne možemo prepustiti samo središnjim bankarima. 

– Treću godinu zaredom Hrvatska je suočena s deflacijom. To znači da imamo nestabilnost cijena i to znači da HNB nije ispunio svoj ključni cilj, odnosno stabilnost cijena – kazao je Lovrinović u ime saborskog Kluba Mosta. Rekao je da je za borbu protiv deflacije potrebna ekspanzivna monetarna politika i snižavanje kamatnih stopa. – HNB za deflaciju krivi cijene energenata, odnosno nafte. Krivac su i uvoz poljoprivrednih proizvoda. Ali i drugi imaju sve to, ali su bolje koristili monetarnu politiku – rekao je Lovrinović te dodao kako HNB nije ispunio svoj najvažniji cilj, a to je stabilnost cijena.

"Ovo izvješće se ne može prihvatiti"

– Aktivna monetarna politika može značajno utjecati na zaposlenost i nezaposlenost – rekao je Lovrinović te dodao da u Hrvatskoj postoji i "loša kreditna politika banaka".  – Ona se nije odvijala tako da razvija sektore u gospodarstvo koji su nam važni. HNB je poticao koncept interne devalvacije, odnosno smanjenje plaća i cijena. Ovaj koncept nije nigdje donio pozitivne učinke pa neće niti u Hrvatskoj – kazao je Lovrinović te dodao da kreditna politika nije u funkciji razvoja domaće proizvodnje.  – HNB ne slijedi politiku i preporuke Europske središnje banke. Oni su vodili ekspanzivniju monetarnu politiku, srušili su kamatne stope skoro na nulu, a u isto vrijeme kamatne stope u Hrvatskoj su ostale na istoj razini i to je srušilo našu konkurentnost – rekao je Lovrinović te dodao kako se "banke ne usuđuju plasirati kredite prema gospodarstvu". 

– Ovo izvješće se ne može prihvatiti – zaključio je Lovrinović i kazao da će Most glasati protiv izvješća HNB-a za 2014. godinu. 

>>Lovrinović: Hrvatska neće biti spremna za euro još barem deset godina. Brzo uvođenje vodi u grčki scenarij

>>Od 6 ekonomskih preporuka, Hrvatska nije u potpunosti ispunila niti jednu!

Komentara 23

SO
Somelier
10:31 03.03.2016.

Prije sam kritizirao gospodina Lovrinovića a ovaj puta kažem; Bravo! Čak sam mišljenja da bi trebalo iči na smjenu Vujčića pošto se nije odmaknuo od modela poslovanja gospodina Rohatinskoga. Hrvatska Narodna Banka kako ime kaže mora služiti hrvatskome narodu. Neka Vujčić ode malo u svijetz da čuje i vidi kako su Amerika i ostale napredne države na unutar zadužene. Ovo čuvanje leđa stranim bankama je izdaja hrvatskih državnih interesa.

TO
tom
11:42 03.03.2016.

slažem se s lovrinovićem 100%. hrvatska ima svoju vlastitu valutu a HNB se ponaša kao da je nema. HNB ne radi ništa kako bi pomogla hrvatskom gospodarstvu! a to bi joj morala biti prioritetna zadaća. kakva stabilnost cijena i tečaja? na umjetan način bez gospodarske podloge već na je dovela na rub bankrota. štednja građana koja je imobilizirana u bankama na depozitnim računima, a nije u novčanom krvotoku države samo je teret i šteta za gospodarstvo, jer nije u funkciji razvoja nego kamatarenja. visoke kamatne stope na oročenu štednju razaraju naše gospodarstvo. sve dok "naše" banke na oročenu štednju (čiju i kolikog broja "građana"???) plaćaju 3% i višu kamatu, dotle kamata za gospodarstvo ne može biti 2%, kao što je to drugdje po europi. novac mora biti u obrtaju a ne u oročenim depozitima. pa pogledajte samo razmjer pljačke s kreditima u švicarskim francima!!! banke sada prijavljuju negativne rezultate poslovanja u milijardama kuna. pa zar to nije evidentan dokaz enormne pljačke koju su pokušale izvesti nad hrvatskim građanima? zar zbog te pljačke od skoro milijardu EUR-a nitko neće završiti u zatvoru? o ovoj državi ili nitko ništa ne vidi ili neće vidjeti ili nezna ili je svjesno umrežen u pljačku vlastitih ljudi! dokle tako???

Avatar nekakav
nekakav
10:41 03.03.2016.

da bi obili konkurentni, moramo smanjivati plaće. to ne može razumjeti samo lovrinčević, koji cijeli život živi na grbači naroda, uzima velike projekte od države, i kakvi su mu rezultati? on bi ukinuo valutnu klauzulu. divota, ode sva štednja van,an, bez ikakvog nadzora i koristi ovoj državi. uzmite kredit, sve u kunama. mali smo i nemoćni, pa nas lako neka osoba tipa sorosa dobije na tanak led, kuna devalvira, banke to nemaju otkud pokriti, i nema više nikakvih kredita. radi koristi par bogataša i par mutikaša cijelu zemlju bi taj lovrek zeznuo. uostalom, od njega se distancirala većina ljudi na bilo koji način vezana uz ekonomiju. radije se nek ovaj čova zapita zašto i kome školujemo tolko ekonomista na fakultetima, a nacionalna nam ekonomija je propala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije