Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori

Ivan Kovačić: U razgovorima s SDP-om i HDZ-om nema prijepora

MOST
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
19.11.2015.
u 16:24

Naravno da se ovdje radi o malo drukčijem, višem cilju. Radi se ipak o državi i bilo bi neodgovorno od svih nas da ne dajemo jednaku mogućnost i jednima i drugima, kaže Kovačić

Nakon sastanka s HDZ-om, Voditelj pregovaračkog tima Mosta Ivan Kovačić kazao je da u razgovorima ni s SDP-om ni HDZ-om ne postoje nikakvi prijepori. 

– Oko 90 posto stvari smo usuglasili, čak i više od našega programa. Mi smo zadovoljni, sada ćemo to izložiti u središnjici Mosta u Smičiklasovoj, naravno da će biti teška odluka, je li to samo načelni pristanak u postizborno vrijeme, s obzirom na uspostavu vlasti ili stvarno iskreno tako misle, na nama je da procijenimo – kazao je Kovačić. 

Na pitanje je li SDP pristao na regionalizaciju kazao je "da, naravno da su pristali i na regionalizaciju i na smanjenje broja županija".

– Ne možemo ni mi tek tako u dva sata odlučiti hoćemo li staviti na pet, sedam, deset ili 15 županija. I jedni i drugi su ostavili otvoreno pitanje smanjenja broja županija, što bi struka trebala vidjeti, isto tako i na smanjenje broja općina i gradova na nekakvih 150, 200 ili će biti nešto čak radikalnije, to ćemo ipak ostaviti struci, ali pristali su i na jedno i na drugo – naglašava Kovačić. Sada se nije, dodaje, razgovaralo o zahtjevu o plaćama zastupnika od 9.999 kuna i 100 zastupnika u Saboru, ali to su tražili u predizborno vrijeme, i Most, dodaje, i dalje stoji kod mogućeg smanjenja plaća saborskih zastupnika.

– Mislim da ni s jednom ni s drugom stranom ne bi bilo korektno od nas da radikalno odbijemo radi pet do 10 posto, ali ni jedna stvar nije do kraja odbijena, nego je samo ostavljena mogućnost rasprave. Kažem, ne možemo ni mi sada ovdje odlučiti hoće li biti 150 ili 170 jedinica lokalne samouprave nakon nekakve reforme – dodao je Kovačić te ustvrdio da će se Most, kada završe sva poglavlja pregovora, unutar sebe dogovoriti kako i s kime dalje. 

Na pitanje kako mu je bilo doći pregovarati s ljudima iz HDZ-a čiji loš rad ga je i motivirao da se kandidira za gradonačelnika Omiša, a i koji su ga žestoko napadali u toj kampanji, odgovorio je da je normalna stvar da ljudi očekuju da nema razgovora s onima s kojima si se borio u lokalnoj sredini. 

– Naravno da se ovdje radi o malo drukčijem, višem cilju. Radi se ipak o državi i bilo bi neodgovorno od svih nas da ne dajemo jednaku mogućnost i jednima i drugima. Na žalost, s ovom funkcijom smo preuzeli i odgovornost da isključimo nekakve predrasude i osobne animozitete, jer jednostavno bismo trebali voditi računa samo o boljitku, daj Bože da uspije – zaključuje Kovačić

HDZ-ov Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo tijekom razgovora s Mostom. 

– U potpunosti smo se složili sa svim pitanjima koja su bitna vezano za lokalnu i javnu upravu. Najprije smo razgovarali o reformi javne uprave, smanjenju broja ministarstava, kako učiniti javnu upravu što boljom i učinkovitijom i tu smo se složili jer 4 godine mi govorimo o tome i sad smo dobili ozbiljnog sugovornika koji se isto za to zalaže. Što se tiče reforme lokalne samouprave, raspravljali smo o onim općinama koje nisu samoodržive, da treba postaviti pitanje nekih općina, kako dalje s njima, raspravljali smo i o tome kako ovlasti sa županija, i tu smo se i složili, prenijeti na gradove i općine jer smatramo da u principu treba jačati gradove i općine – kazao je Burković te dodao kako Samo pitanje broja županija nije suštinsko pitanje nego je pitanje kako te županije učiniti učinkovitijima i stabilnijima. 

– Hrvatska može biti i jedna županija, ali ako nema ovlasti i ako nije učinkovita, onda nam kao takva ne treba. Bitno je dodati da smo ostavili mogućnost da i građani kažu što misle o ukidanju pojedinih općina i općenito što građani misle o županijama, dakle, na referendumu – dodao je Butković.

Na pitanje kako bi članstvo HDZ moglo gledati na smanjenje broja općina i zaposlenih u upravi, Butković je odgovorio da se tu ne radi o stranci, nego o Hrvatskoj. 

– Pa nema te stvari o kojoj nećemo  razgovarati i koju nećemo prihvatiti da svi skupa počnemo živjeti bolje i provedemo reforme i da Hrvatska bude pozitivna priča, a ne više ovo što je sada. Za nas je prihvatljivo smanjivanje broja zaposlenih i u lokalnoj i regionalnoj i javnoj upravi, mi o tome govorimo već dulje vrijeme, mi smo prvi počeli pričati o općinama koje nisu samoodržive, naravno da prihvaćamo i to da načelnici manjih općina do tri tisuće stanovnika budu volonteri, mi smo se u potpunosti složili sa svim onim što je i naš današnji sugovornik tražio – zaključio je Butković.

>> Most objavio reformske zahtjeve za područje lokalne i regionalne samouprave te javne uprave

Komentara 38

DU
Deleted user
16:46 19.11.2015.

Nedao Bog jos 4 godine,Milanovica,Grcica,Marasa,Ostojica,Opacicke,Hajdasa,

BA
barbaizamerike
16:44 19.11.2015.

nemojte samo u koaliciju sa covjekom koji uzima pred izbore stimulans za osmjeh I opustanje nervi ali ih I unistava uh tablete ritalin su neka vrsta droge a znamo ko se rito I smijo na sami dan izbora I svii znamo da on nije takav.opasno je to sve

Avatar juricamesko
juricamesko
17:21 19.11.2015.

blago nama sa vašim usuglašavanjem. usuglasili ste 90 % stvari. kako ćete usuglasiti rast javnoga duga i rezanje sredstava u proračunu kada je već unaprijed Milanović sporazumom s IDS idućih godina podjelio IDS nekoliko milijardi kuna.Kampus sveučilišta u Pulu 288 milijuna kuna.Bolnica u Puli preko 800 milijuna kuna od toga centralna država daje 75%. isto tako Istarski ipsilon vrijedan 300 milijuna eura za koje je Milanović u izbornoj kampanji tvrdio da nema novca.sada odjednom ima za sve. tri prsta plaća kao pijani milijarder i vi sa takvima koji Hrvatsku vode u bankrot kažete da ste usuglasili 90 % stvari,blago nama s vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije