Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Klarin, SDP:

'Da je pameti, veličanje ustaštva nigdje ne bi trebalo biti normalno'

Ivan Klarin
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.08.2017.
u 17:30

Sad svi vide da Bernardić nije lider i da ne može voditi SDP, kaže Klarin

Načelnik općine Tisno i zastupnik SDP-a Ivan Klarin najavio je tužbu protiv Ministarstva financija. Razgovarali smo o motivima, ali i stanju u državi i SDP-u.

Tražite povrat novca utrošenog za pripremu poreza na nekretnine. Zašto je to bačen novac ako se porez tek odgađa i koliko ste potrošili?

Naše baze podataka za komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor, kao i u većini ozbiljnijih jedinica lokalnih samouprava, savršeno su evidentirane te ih redovito i revidiramo. Porez na nekretnine propisao je dodatni kriterij bodovanja stanja nekretnina, a to je tražilo obilazak svakog objekta, što je iziskivalo jako puno vremena. Naše financijske službe rade procjenu troška, koji je sigurno veći od 100.000 kn te ćemo tražiti povrat tih sredstava s obzirom na to da nova evidencija u slučaju odgode ili ukidanja poreza na nekretnine nama nije potrebna.

Jeste li kao socijaldemokrat za uvođenje poreza?

Protiv sam ovakvog načina uvođenja poreza na nekretnine koji je nepravedan prema brojnim hrvatskim građanima, a koji pogoduje onima koji imaju nekoliko nekretnina, pogotovo onih ekskluzivnijih. Uvođenje poreza na nekretnine trebalo je proći puno širu javnu raspravu, a ne da smo o ovom porezu raspravljali u studenom, u 22 sata u Saboru.

Prije neki dan zabranili ste u općinskim prostorijama akademiku Pečariću promociju knjige zbog pozdrava „za dom spremni“, a dvije godine prije nastup nogometnom klubu Ustanik zbog ustaške ikonografije na dresovima. U Tisnom veličanje ustaštva ne prolazi?

Da je pameti, veličanje ustaštva nigdje u Hrvatskoj ne bi trebalo biti normalna pojava. A pogotovo ne u Dalmaciji, gdje su fašisti i nacisti napravili gnjusne ratne zločine. Danas neki nastoje ponovno procijeniti ili reinterpretirati do sada od većine priznatu spoznaju o antifašističkoj borbi te da je Hrvatska s partizanskim pokretom bila na pravoj, pobjedničkoj strani. U cijeloj ovoj priči žalosno je to što je jedan župni ured bio pokrovitelj i organizator ovakvih ustaških derneka.

Kako gledate na ponašanje vlasti po tom pitanju?

Trenutačna vlast u slučaju obrane antifašističkih vrijednosti u RH ponaša se krajnje zabrinjavajuće i to nije samo slučaj u Slunju, gdje je ustaški pozdrav „za dom spremni“ postao nešto najnormalnije. Za mene je puno veći problem ploča u Jasenovcu, pokraj logora u kojem su se događala najgnjusnija ubojstva djece, žena i staraca. Tamo imamo ploču koja završava ustaškim pozdravom, i izgleda da nikoga u Vladi to baš nije puno briga.

Kako komentirate koaliciju HDZ-HNS, vašeg bivšeg partnera?

Koalicija HDZ-HNS do sada je najbrutalniji oblik kupi – prodaj koalicije zabilježen u povijesti naše mlade demokracije. To je neprirodna koalicija nekoliko ljudi iz HNS-a koji su isključivo tražili pozicije za sebe. Ti isti daleko su od bilo kakvih ideja HNS-a, niti ih je imalo briga za HNS, već isključivo za svoj osobni položaj ili probitak u nekoj od državnih tvrtki.

A u SDP-u, što se tamo događa?

U SDP-u nam iz mjeseca u mjesec pada rejting bez obzira na katastrofalne poteze premijera Plenkovića i njegove Vlade. U ovakvoj bi situaciji glavna oporbena stranka trebala galopirajuće rasti u istraživanju javnog mijenja, a ne iz mjeseca u mjesec drastično padati. Tu nešto nije normalno.

Može li SDP naprijed s Bernardićem i njegovim vodstvom?

Moje mišljenje o predsjedniku Davoru Bernardiću već je poznato i ja se zbog interesa stranke ne bojim to javno kazati. Kolega Bernardić, protiv kojeg ja osobno nemam ništa, jednostavno nema liderske sposobnosti. To tvrdim od početka, a sada to svi vide. On ne može biti predsjednik najveće oporbene stranke.

Ranko Ostojić osnovao je Pozitivu, Mirando Mrsić Fokus. Je li to provokacija ili poželjna pojava?

Mislim da je osnivanje udruga dopušteno i ne vidim u tome nikakvu opasnost za SDP. Kad bi ovakve inicijative išle u smjeru političkog djelovanja, onda bih tu vidio problem s obzirom na to da bi to značilo rastakanje SDP-a, što nitko od nas, pogotovo u ovakvoj situaciji, ne smije dopustiti.

Možete li zamisliti da je netko to radio Milanoviću?

Bez obzira na to je li na čelu SDP-a Milanović ili Bernardić, potpuno je svejedno. Poželjno je da se osnivaju inicijative ili udruge, međutim bez političkih ambicija da one postanu političke stranke.

Mnogi i danas zazivaju Milanovićev povratak. Što vi mislite?

Milanovićev povratak u politiku isključivo je stvar njegova osobnog odabira, o čemu se on još nije javno izjasnio. Trenutačno, Zoran uživa veliku popularnost, pogotovo među našim biračima te, ako on to bude želio, uz dobru i kvalitetnu kampanju, volio bih ga vidjeti u utrci za predsjednika države. Ako prihvati bilo koju od političkih dužnosti u budućnosti, svakako bi bilo poželjno i, po mom mišljenju, potpuno politički ispravno da to bude unutar SDP-a.     

Komentara 104

SO
SoloHan
17:39 13.08.2017.

Kakav vožd takva i partija

DU
Deleted user
18:09 13.08.2017.

Ma ti si super! Rasprodal si Tisno rusima i sad si glavni!

GU
Gustirna
17:53 13.08.2017.

Ne misli valjda murterski jugofasi da je on dobar lider...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije