Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naš ugledni znanstvenik

Ivan Đikić i Brenda Schulman dobitnici prestižne Louis-Jeantet nagrade za Medicinu

24.01.2023.
u 11:17

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić te američka državljanka Brenda Schulman dobili su nagradu Louis-Jeantet za medicinu 2023. godine za doprinos razumijevanju funkcija ubikvitina i mehanizama ubikvitinacije

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić te znanstvenica iz Amerike Brenda Schulman dobili su nagradu Louis-Jeantet za medicinu 2023. godine za doprinos razumijevanju funkcija ubikvitina i mehanizama ubikvitinacije.

Ubikvitinacija igra ključnu ulogu u razgradnji proteina i kontroli brojnih životnih procesa. Disfunkcija ubikvitinskog sustava doprinosi razvoju bolesti poput raka, neurodegeneracije, upalnih i kardiovaskularnih bolesti. Svojim komplementarnim pristupima, Ivan Đikić i Brenda Schulman dali su ključni doprinos području ubikvitina. Brenda Schulman otkrila je tajne kaskada konjugacije ubikvitina, a Ivan Đikić otkrio je kako konjugirani ubikvitin mijenja stanične funkcije na brojne načine. Nagradom Louis-Jeantet za medicinu 2023. Zaklada odaje priznanje njihovom doprinosu u boljem razumijevanju razvoja bolesti, kao i otkrivanju mehanizma djelovanja novih terapijskih postupaka.

- Jako sam ponosan što sam dobitnik nagrade Louise-Jeantet za medicinu zajedno sa svojom kolegicom i prijateljicom Brendom Schulman. Zahvaljujem svim članovima svog laboratorija, kolegama u Frankfurtu i svim suradnicima diljem svijeta koji su pokazali da je kultura zajedničkog rada i dijeljenja znanstvenih podataka ključna za promicanje novih znanstvenih otkrića, izjavio je Ivan Đikić

Nagrada Louis-Jeantet za medicinu jedna je od najprestižnijih nagrada za biomedicinska istraživanja. Od 1986. dodjeljuju se svake godine istaknutim znanstvenicima koji još uvijek aktivno istražuju, a namijenjeni su ne samo kao priznanje, već i kao poticanje budućeg inovativnog rada. Nagrada je vrijedna 500.000 švicarskih franaka. Svečana dodjela nagrade održat će se u srijedu, 26. travnja 2023. u Ženevi, Švicarska.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Foton
Foton
11:41 24.01.2023.

A meni su Štefica iz Konzuma i Jura dostavljač rekli da Dzikic i taj ubikvitin nisu bogzna kaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije