Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravomoćna presuda

Italija proglašena krivom za kršenje prava afričkih imigranata

Imigranti na plovilu
23.02.2012.
u 13:05

Italija je, vraćanjem imigranata u Libiju, prekršila članak 3 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava koji se odnosi na zabranu nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Italija prekršila prava eritrejskih i somalskih imigranata poslavši ih natrag u Libiju. Eritrejci, njih 13, skupa sa 11 Somalijaca, stigli su u Italiju zajedno sa 200-tinjak ljudi koji su 2009. napustili Libiju trima brodovima. Dvoje od 24 imigranata do danas je umrlo, javlja BBC, a sud je naložio Italiji da svakom od 24 imigranta isplati odštetu od 15.000 eura.

Prošle godine Italija je raskinula ugovor s Libijom iz 2008. prema kojemu je sve libijske iseljenike slala natrag u Libiju.

Veliko vijeće suda u slučaju Hirsija Jamae i ostalih protiv Italije zaključilo je da su tražitelji azila bili izloženi riziku zlostavljanja u Libiji i povratka u Somaliju ili Eritreju. Sud smatra da je Italija prekršila 3. članak Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava koji se odnosi na zabranu nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja. Prema jednoglasnoj sudskoj presudi prekršen je i članak 4 protokola o zabrani kolektivnog progona.

Presuda velikog vijeća konačna je i pravomoćna, odnosno za Italiju pravno obvezujuća.

 

Komentara 8

BV
bvalen16
13:57 23.02.2012.

Još malo pa če brodovi sa imigrantima pristajati kod nas...super eto nam jeftine radne snage

OB
-obrisani-
14:01 23.02.2012.

buduci da su si v prk 95% muslimani se ih spakirat i poslat svojoj braci v iran- v saudi arabiju nesmeju, tam bi ih se na brzinu resilji-ilji moere si je saki crljeni zeti jadnog ili jadno dimo-zakaj ne-kod mene nebu nikaj a niti nikaj nedam za njih.

OB
-obrisani-
13:39 23.02.2012.

talijanci.....čudo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije