Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva moguća premijera

Italija aktivistu čiji je otac bio fašist, ili bivšem komunistu, sada desničaru

Foto: Reuters/PIXSELL
07.03.2018.
u 07:35

Iako je M5s protiv svih koalicija, zbog nekih sličnosti Di Maija i Salvinija ona je moguća

Pobjednici talijanskih parlamentarnih izbora i mogući premijeri Luigi Di Maio za Pokret 5 zvijezda (M5s) i Matteo Salvini čelnik Lige (kako se predstavio sada skinuvši iz naziva “sjeverna”, jer pokret želi proširiti po cijeloj Italiji) nisu novi političari.

Obojica imaju parlamentarno iskustvo. Di Maio je u dosadašnjem parlamentu bio potpredsjednik Zastupničkog doma, što je postao sa samo 26 godina, a Salvini je bio ne samo zastupnik nego i europarlamentarac.

Sjever protiv juga

Jesu li populisti, ekstremisti, euroskeptici? Pobijedili su i trebaju vladati. To je demokracija. Moguće da je to najgori sustav, ali je naš, govorio je Winston Churchill. Salvini je pobijedio na sjeveru Italije, a Di Maio na jugu. Italija je podijeljena. A tko bi od njih dvojice mogao postati premijer? Možda Di Maio, jer ne samo što je M5s prva stranka po glasovima, nego i zato što Salvinija kao premijera ne bi s oduševljenjem primili građani juga.

Di Maio je rođen 1986. u Avellinu, na jugu, a živi u mjestu Pomigliano d’Arco gdje se nalazi Fiatova tvornica. Otac Antonio, građevinski poduzetnik, bio je jedan od lokalnih upravitelja profašističkog pokreta MSI koji se zatim pretvorio u Nacionalni savez. Luigi Di Maio se nakon klasične gimnazije upisao na fakultet inženjerije, a potom na pravni, ali se nije maknuo daleko od upisa. Pokušao je 2007. raditi kao novinar i “webmaster”, a te je godine ušao u M5s. Kandidirao se 2010. za komunalno vijeće, ali nije prošao. Tri godine kasnije kandidirao se na parlamentarnim izborima i te su godine predstavnici M5s prvi put ušli u parlament, a s njima i Di Maio, kojega je 2014. osnivač protusistemskog pokreta Beppe Grillo imenovao u tzv. direktorij, odnosno neku vrstu stranačkog sekretarijata. Bio je određen da uči i izraste u političara koji bi mogao biti i premijerski kandidat, a na taj je položaj imenovan u rujnu 2017. Od tada se M5s počeo mijenjati i predstavljati kao stranka koja može vladati, a ne samo kritizirati. Di Maio, koji kaže kako je s deset godina zamišljao da će biti policajac, bio je kao mladić angažiran, zagovarao je da se na referendumu ne privatizira upravljanje vodnim bogatstvom, bio je humanitarac u Libiji 2011. i pomagao je izbjeglicama i učio ih talijanski jezik (premda mu spočitavaju da ne zna upotrebljavati konjunktiv), snimio dokumentarac o teškoj situaciji trgovaca. Od kada je postao premijerski kandidat M5s-a putovao je u Washington, London… kako bi objasnio svijetu da se ne treba zabrinjavati bude li njihov pokret vladao Italijom. M5s više ne želi održati referendum o izlasku iz eurozone ili Europske unije, a Di Maio se suzdržava davati ocjene o Trumpu, Merkel, Putinu, ali mu se sviđa dio Trumpove ekonomske politike (smanjenje poreza), smatra da Merkel štiti samo njemačke interese, te želi da talijanske tvrtke mogu više izvoziti u Rusiju.

Liga Mattea Salvinija, kojoj je na čelu od 2013., ima oko nekih pitanja slične poglede s M5s i zato su novinari iznosili i pretpostavku da će te dvije stranke ući u koaliciju. Salvini je 1973. rođen u Milanu. Otac službenik u poduzeću, majka kućanica. Prije ulaska u Sjevernu ligu bio je osnivač i čelnik stranke Padanskih komunista, dakle na krajnjoj ljevici, a sada je s desnim strankama Marine Le Pen i Geerta Wildersa.

Blizak Putinu i Orbanu

Shvatio je da Sjeverna liga ne može dugo opstati bude li samo za proglašenje Padanije neovisnom, te je pokret pretvorio u nacionalni i zagovara veći talijanski suverenitet, pa i glede trgovine je bliži Trumpovim idejama o uvođenju carina, želi smanjiti porezni pritisak na 15 posto za sve građane. Po idejama je bliži Putinu i Orbanu nego Merkel koju optužuje za otvaranje vrata izbjeglicama i za to što je EU podčinila njemačkim interesima.

Komentara 18

Avatar abcd
abcd
09:07 07.03.2018.

Cim Soroseva gamad kmeci znaci da bi trebao biti dobar.

DU
Deleted user
07:56 07.03.2018.

"Fakultet inženjerije" ? Jadno Silvije, jadno.

Avatar rubinet
rubinet
11:48 07.03.2018.

u nas su političari djeca ili unuci ljevičara..rijetki su desničari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije