Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijave

'Istražujemo sporne austrijske kredite'

euro
Foto: Daniel Reinhardt/DPA/PIXSELL
12.08.2014.
u 13:35


Ništa se u ovom trenutku ne može isključiti, pa ni pranje novca, kaže austrijski tužitelj Bacher o plasmanima regionalne Raiffeisen banke

U vezi s optužbama hrvatskih klijenata, dužnika regionalnih Raiffeisen banaka u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, za navodne prijevare i pronevjere pri kreditnim plasmanima, državni tužitelj u Grazu Hansjörg Bacher potvrdio je u ponedjeljak Večernjem listu da je tužiteljstvo u Grazu pokrenulo istragu.

– U veljači smo uputili zahtjev za pružanje pravne pomoći Državnom tužiteljstvu u Hrvatskoj i čekamo odgovor hrvatskih kolega – rekao nam je Bacher. Istaknuo je da su istragu pokrenuli nakon što je njemački državljanin koji živi u Hrvatskoj pokrenuo prijavu smatrajući se oštećenim načinom poslovanja jedne male regionalne Raiffeisen banke u Štajerskoj te prijave austrijske Agencije za nadzor financijskog tržišta protiv bivšeg direktora (koji je 2011. otpušten) iste banke i njegove supruge te navodnog posrednika i osnivača tvrtki za promet nekretnina u Hrvatskoj osumnjičenih da su oštetili banku za dvoznamenkasti milijunski iznos eura.

– Te su dvije istrage spojene jer je riječ o stoj maloj regionalnoj banci – rekao je Bacher.

Zamoljen da komentira pisanje austrijskih medija da u izvješću štajerske policije stoji da je riječ o „dubioznim kreditima i načinu financiranja vezano uz tvrtke koje su osnovane u Hrvatskoj", tužitelj je rekao da ne želi nagađati i da će se više znati kada iz Hrvatske stignu službeni podaci.

– Ništa se zasad ne može isključiti, pa ni pranje novca – ustvrdio je.

Napomenuo je da je dosadašnja istraga pokazala da su „male" štajerske Raiffeisen banke isplatile kredite hrvatskim klijentima, no nisu natrag dobile posuđeni novac. Tko je za to kriv, banka, posrednici ili netko treći, otkrit će se u istrazi – zaključio je Bacher.

Krizni menadžer Udruge štajerskih Raiffeisen banaka za hrvatske kredite Michael Spitzer rekao je za austrijski dnevni list Kleine Zeitung da je oko 3000 kredita „još otvoreno". Isti izvor navodi kako je riječ o vrijednosti između 250 i 300 milijuna eura. Štajerska Udruga Raiffeisen banaka našla se u problemima nakon brojnih pritužbi hrvatskih dužnika spomenutih banaka koje nisu imale dozvolu HNB-a za poslovanje u Republici Hrvatskoj.

>>Više tisuća kredita hrvatskih klijenata pod istragom

Komentara 5

ZB
zbuniceva
15:06 12.08.2014.

Fascinira lakoća s kojom se sve ovo propustilo uopće primijetiti? Nisu uopće vidjeli naši svemogući sve ove godine sve te puste stotine miliona eura. Pa kud su gledali naši slavni i sveznajući Šuker/Linići i naravno Rohatinski i nasljednici im kak se već zovu. Ni oni nisu primijetili, istražuju sve ovo Austrijanci! Ta ista ekipa s poreznom skupa s tajnim službama, uredima i Agencijama za sve i sva, uredima za pranje novca i kaj ja znam kaj sve ne nisu primijetili nikaj. A stručno primijete 10kn viška, fiskalizirali tržnice i kafiće, parkiranja i zahode a nisu vidjeli 300 miliona eura kreditne mase "na crno" kak se prelijeva oko njih? Fascinantno, nema te humorističke emisije koja bi mogla ovo predvidjeti.

MB
marinkoludi.ban
20:57 12.08.2014.

A da istražite naše kredite????!!!! Pa imaju uvjete gore nego da kod kamatara posudiš pare....al to u HR je...ono....pod normalno,ozakonjena pljačka....psm...

MA
MarMara
16:34 12.08.2014.

Gledajuči udarne teme na ORFu gospođa Herak plasira navodnu senzaciju tjedan dana poslije kao vruču vijest iz pečnice, a na kojoj su grupa novinara i pravnika iz Austrije radili skoro godinu dana na terenu diljem lijepe naše da bi javnosti prikazali bar dio tih nazovi trulih kredita. Prošli četvrtak na ORFu Petar Resetarich je imao emisiju o toj temi a gospođa Herak i ne spominje a koristi se metodom kopy-paste nažalost. Pogledajte i sami orf.videothek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije