Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKOLIKO PODUDARNOSTI

Istražuje se snimka na kojoj ukrajinski vojnici navodno pucaju u noge ruskim zarobljenicima. Evo što je otkrio BBC

Foto: Youtube screenshot
1/3
29.03.2022.
u 22:06

Dok su zarobljenike ispitivali vojnici, u jednom je trenutku troje muškaraca izvučeno iz vozila te im je vojnik pucao u noge

Društvenim mrežama od prošle se nedjelje širi snimka na kojoj ukrajinski vojnici navodno pucaju u noge ruskih ratnih zarobljenika, a ukrajinske vlasti objavile su kako istražuju izvor tog videa. 

Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji kazao je kako Rusija ''snima i objavljuje režirane snimke'' kako bi ''diskreditirala tretman Ukrajine prema ruskim zarobljenicima'', dok je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksej Arestovič kazao kako će se pokrenuti istraga kako bi se utvrdilo podrijetlo snimke. 

- Podsjetio bih sve naše vojnike, civile i obrambene snage da je zlostavljanje zarobljenika čin ratnog zločina - kazao je. 

Dok se rezultati istrage još čekaju, britanski BBC analizirao je snimku. 

Na snimci je vidljiva nekolicina vojnika koji leže na tlu - neki od njih imaju vreće preko glava, dok je kod nekih vidljivo krvarenje na nogama. Dok su zarobljenike ispitivali vojnici, u jednom je trenutku troje muškaraca izvučeno iz vozila te im je vojnik pucao u noge. 

Gdje i kada?

Ranije je jedan korisnik Twittera napisao kako mislio da se scena odigrala u tvornici mlijeka u Malaji Rohan koja se nalazi sjeveroistočno od Harkiva, a koje je ukrajinska vojska nedavno ponovno vratila pod svoju vlast. Koristeći alate pri identificiranju geolokacije, BBC je otkrio kako postoje određeni dokazi koji upućuju da se sve tamo doista i dogodilo. Kako su napisali, lokaciju potencijalno otkriva kuća koja se nalazi iza vojnika: drvo, dimnjak i krovni prozor nalikuju na fotografiju snimljenu 2017. s iste lokacije. 

Iako nema službenih podataka o vremenu kada je to snimljeno, na snimci je vidljivo kako je tlo suho. U petak i subotu na tom je području bilo sunčano i hladno, dok je u noći sa subote na nedjelju palo malo kiše zbog čega BBC upućuje da se sve odvilo u rane jutarnje sate u subotu

Snimku cijelog događaja možete pogledati OVDJE.

Razgovor vojnika i zarobljenika

Na snimkama se čuju i vojnici koji ispituju zarobljenike na ruskom, gdje analitičari smatraju kako je moguće da su vojnici koji su govorili Ukrajinci s istočnog dijela zemlje. U jednom se trenutku čuje i riječ 'havorit', što se inače govori u istočnoj Ukrajini umjesto ruskog 'govorit'. Iako to upućuje kako bi se moglo doista raditi o Ukrajincima, moguće je da se radi i o proruskim separatistima iz te regije. 

Vojnici na svojim odorama imaju plave vrpce oko ruke koje koristi Ukrajina, no to ponovno ne znači da se zaista radi o njima, a osim toga ne postoji ništa što bi moglo dokazati njihov identitet.

BBC je razgovarao i s kirurzima koji su analizirali ozljede na nogama zarobljenika, gdje je jedan liječnik kazao kako nema previše krvi na snimkama, no to je možda i zbog toga što im je zavezan podvez. 

- Po mojem mišljenju, ova snimka nije lažna zbog svih scena koje smo vidjeli. Mislim da ovo zahtijeva istragu zbog počinjenja ratnih zločina - zaključio je, a svi ovi dokazi još čekaju potvrdu ukrajinskih vlasti.

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Stanovnici Mikolajiva pokušavaju život vratiti u "normalu": "Živimo dan po dan..."

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Asterix
Asterix
23:44 29.03.2022.

Grozno za vidjeti. Definitivno se radi o iživljavanju i ratnom zločinu. Da barem Rusi nisu izvršili agresiju, da im ne ruše zemlju, ubijaju sugrađane, djecu... izvršitelji ovakvih nedjela nikada ne bi otkrili kakvi monstrumi se kriju u njima. Ne kaže se bez veze da rat izvlači najbolje i najgore iz ljudi.

DU
Deleted user
05:33 30.03.2022.

Realno, ovo su započeli sami rusi koji su otvoreni rekli da strance koji se bore na strani Ukrajine neće tretirati kao ratne zarobljenike. Ruski vojnici su također stranci a još dovode i plaćenike iz drugih zemalja. Ne kaže se badava kako siješ tako ćeš žeti. Rusi vode jako prljav rat i od samog starta krše sve što se prekršiti može, počevši od mučkog nenajavljenog napada, pucanja po civilima pa do javnog priznanja da neće sve vojnike tretirati kao ratne zarobljenike.

PR
prahrvat
22:49 29.03.2022.

nisu trebali dolaziti u tuđu zemlju i ništa im se ne bi dogodilo. ali, naravno, svaki ratni zločin jednom će se procesuirati, nadam se. ruskih je neusporedivo više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije