Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJIČE IH ZA KRIVOTVORENJE DOKUMENATA

Istražuje se i jesu li Pakistanci povezani sa smrću trojice Afganistanaca u Srbiji

Željeznički kolodvor u Rijeci i dalje pun migranata
Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
06.11.2023.
u 18:00

Pakistanci se sumnjiče i da su nabavili i krivotvorene dozvole boravaka u Portugalu, kojima su se služili kao vlastitim ispravama, iako su znali da je riječ o krivotvorinama

Uhićeni su u Zagrebu zbog sumnje da su u zemlju ušli s krivotvorenim dokumentima Portugala, no ako se dokažu sumnje, do kojih su istražitelji došli razmjenom nekih operativnih informacija s kolegama iz Srbije, njihov bi problem mogao postati puno veći.

Tako se u najkraćim crtama može opisati situacija u kojoj su se našla petorica državljana Pakistana, koji su nakon uhićenja zbog sumnje da su se služili krivotvorenim ispravama, završili pred sucem istrage Županijskog suda u Zagrebu. Tužiteljstvo je tražilo da ih se pritvori zbog opasnosti od bijega, jer u Hrvatskoj nemaju ni prijavljeno boravište ni prijavljeno prebivalište, ni posao ni rodbinu. No kao razlog za određivanje istražnog zatvora, navedeno je i kako se neslužbeno doznaje, operativno saznanje do kojeg je došla policija. Prema informacijama koje je prikupila zagrebačka policija, ima indicija da bi u Hrvatskoj uhićeni Pakistanci mogli biti povezani s oružanim sukobom koji je među ilegalnim migrantima izbio 27. listopada u Horgošu u Srbiji.

Tada je došlo do oružanog sukoba između dviju skupina ilegalnih migranata, a rezultat tog sukoba bilo je troje mrtvih i jedan ranjeni državljanin Afganistana. Stoga će se tijekom istrage koja se protiv Pakistanaca u Hrvatskoj pokreće zbog krivotvorenih dokumenata, istraživati i jesu li te ako jesu kako povezani s pucnjavom u Horgošu. To znači da će hrvatska policija razmijeniti informacije s kolegama iz Srbije, moguće i Mađarske, dok će se mobiteli koji su Pakistancima izuzeti poslati na vještačenje. Ovisno o tome što se utvrdi, ovisit će i hoće li uz postojeću prijavu zbog krivotvorenja dokumenata dobiti i prijavu za neka ozbiljnija kaznena djela.

VEZANI ČLANCI:

A što se tiče krivotvorenih dokumenata, jedan od Pakistanaca sumnjiči se da je neutvrđenog dana 2023. krivotvorio pravu pakistansku putovnicu koja je na njegovo ime izdana 5. listopada 2022. U nju je na neutvrđeni način unio podatke o ulasku i izlasku iz Portugala. Prema krivotvorenim podacima, ispalo je da je u Portugal ušao 9. svibnja 2023., a iz njega izašao 10. srpnja 2023. No skeniranjem te putovnice utvrđeno je da su ulazni i izlazni pečati krivotvoreni, a tom se putovnicom koristio do 4. studenog kada su ga zaustavile Kobre radi legitimiranja u Ulici Florijana Andrašeca. Kada je bio zaustavljen bio je u Škodi francuskih oznaka. Nadalje, i Pakistanci se sumnjiče i da su nabavili i krivotvorene dozvole boravaka u Portugalu, kojima su se služili kao vlastitim ispravama, iako su znali da je riječ o krivotvorinama. S tim su se dokumentima služili i kada su u već spomenutoj Škodi zaustavljeni radi legitimiranja.

Od petorice Pakistanca, dvojica su se branila šutnjom, dvojica su nijekala počinjenje djela, s tim da je jedan od njih tražio da ga se pusti na slobodu, dok drugi nije htio odgovarati na pitanja. No jedan od osumnjičenih je iznio obranu u kojoj je nijekao počinjenje djela.

- Ništa nisam skrivio. Ne znam što piše u dokumentima. Netočno je sve što piše u pouci i pravima. Nas je u Hrvatsku doveo mlađi dečko iz Indije i to iz BiH. Svih nas petoricu. Ostale poznajem jer smo svi zajedno radili u Grčkoj, a željeli smo u Italiju. Neki od nas tamo imaju nekoga, a neki ne. Te dozvole boravaka bile su u torbici nekog dečka, no ja za njih nisam znao - branio se jedan od Pakistanaca.

Nakon što su ih Cobre zaustavile radi legitimiranja, osumnjičenici su im pokazali i video koji je valjda trebao potvrditi da se duže vrijeme koriste automobilom u kojem su zaustavljeni. No naknadno je utvrđeno da je to vozilo ranije ukradeno u zračnoj luci u Toulouseu Francuskoj.

VIDEO Operacije spašavanja migranata u Sredozemnom moru

Komentara 1

Avatar Idler
Idler
20:15 06.11.2023.

Kobre ili Cobre ili...kaj je to ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije