Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjak tvrdi

Istražitelj iz EU: Crna kutija može dokazati da je MH17 srušila raketa

Ukrajina, mjesto nesreće malezijskog aviona
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
18.07.2014.
u 13:51

U Hladnom ratu već se dogodio slučaj da Rusi sruše putnički zrakoplov, uzmu crnu kutiju i odbijaju je predati

Crna kutija iz zrakoplova na letu MH17 mogla bi dati dokaze o tome je li srušen raketom zemlja-zrak jer akustička analiza podataka zabilježenih u crnoj kutiji može razlikovati eksploziju unutar zrakoplova od projektila koji je udario izvana, objasnio je stručnjak iz Europske komisije koji nije uključen u istragu u Ukrajini, ali je prije sudjelovao u različitim istragama pada zrakoplova.

Taj je izvor, koji je želio ostati anoniman, odgovarao je na pitanje je li moguće da čak ni crna kutija ne ponudi nikakav dokaz o razlozima pada zrakoplova Malaysia Airlinesa u istočnoj Ukrajini. No, u usporedbi koja se znakovito odnosi na razdoblje Hladnog rata, stručnjak je upozorio na jedini dosad zabilježen slučaj u kojemu se netko neovlašteno prvi dočepao crne kutije i odbijao ju je predati istražiteljima. To je slučaj iz 1983., kada je SSSR srušio putnički zrakoplov Korean Airlinesa u Japanskom moru, a Rusi su predali crnu kutiju međunarodnim istražiteljima tek nakon završetka Hladnog rata.

– Ukrajinci zasad ne znaju gdje je crna kutija – rekao je dužnosnik EU na brifingu danas oko 12 sati u Bruxellesu, na kojem je bio i Večernji list, a na kojemu su stručnjaci govorili pod uvjetom anonimnosti. Stručnjaci koji ne sudjeluju u ovoj konkretnoj istrazi, ali imaju iskustva iz mnogih drugih istraga, kažu da osim crne kutije mnoge indicije o razlozima pada zrakoplova mogu dati i drugi tragovi na mjestu nesreće. No, opet, istražitelji moraju imati neometan pristup mjestu nesreće, što u trenucima održavanja ovog brifinga nije bio slučaj u dijelu istočne Ukrajine koji kontroliraju proruski pobunjenici, a ne ukrajinska vlada.

– Istražitelji u ovakvim slučajevima na mjestu nesreće prikupljaju dijelove zrakoplova, analiziraju ih, sastavljaju i pronalaze tragove. Ako je zrakoplov srušen raketom, mogli bi postojati tragovi na trupu zrakoplova koji na to upućuju. Ako je riječ o raketi, moguće je pronaći i ostatke rakete na mjestu pada zrakoplova – rekao je dužnosnik EU upućen u standardne procedure prilikom istraga o padovima zrakoplova.

>>Izvještaj s mjesta pada: Posvuda samo krv, ostaci ljudskih tijela, teško je to opisati

>>U trenutku pada malezijskog Boeinga još su dva zrakoplova letjela u blizini

>>Avion Malaysia Airlinesa srušen na istoku Ukrajine. Poginulo svih 295 putnika

Komentara 3

JK
jkapetan
17:14 18.07.2014.

Ovakvih stučnjaka kao ovi iz "EU" ima na pretek, sve u stilu Vodanovića. kako crna kutija može otkiriti tajnu to samo znade novinar!. Eu se uopće ne bavi ovakvim stvarima, a nesreća se nije dogodila na području EU, zemlje slijede propise Svjetske organizacije ICAO. Najveći laiku je jasno da separatisti nisu obični pobunjenici i da su do sada obarali zrakoplove iznad zaposjednutog prostora i da imaju puno rusku logistiku. Letjeli su avioni iznad Vukovara za vrijeme najtežih borbi, piloti uživali u snimkama iz zraka, ali su prijevoznici procjenili da hrvati nemaju rakete takvog dosega. Sve je ovo suluda trka za zaradom na uštrb sigurnosti. gnusna je izjava Malezijskog ministra prometa kako svejtska organizacija nije zatvorila zračne putove iznad tog teritorija, ministar nema pojma kako to propisi reguliraju.

DU
Deleted user
12:20 19.07.2014.

Odakle se ovako glupe vjesti i clanci uzimaju od CCN,ili BBC-ja,jadno da jadnije nemoze biti,zar nam amerikanci i s ovakvim tuznim vjestima i clancima uzimaju snasu nasu slobodu govora i pisanja.

L0
luena 01
20:42 18.07.2014.

Crna kutija nikad nije smjela pasti u ruke rusa... Vjerovati rusima ko da vjerujes nasim susjedima... isto je ... laz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije