Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susjedi ih ne vole

Istražili smo koje ministre i šefove stranaka susjedi ne vole

HDZ Karamarko (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/5
28.05.2013.
u 17:41

Premijer Zoran Milanović pobijedio je u svome susjedstvu, a HDZ je na drugom mjestu

Ministar uprave Arsen Bauk, poljoprivrede Tihomir Jakovina, turizma Darko Lorencin, gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministrica Milanka Opačić najveći su gubitnici lokalnih izbora u svome dvorištu.

Nisu popularni

Rezultati glasovanja pokazuju da nisu omiljeni u susjedstvu, odnosno da pripadaju strankama koje u njihovim sredinama nisu popularne. SDP-ova lista u Pučišćima na Braču, rodnom Baukovu mjestu, tek je četvrta po broju osvojenih glasova za Općinsko vijeće, nakon koalicijske liste HDZ-HSP dr. Ante Starčević, HDSSD-a i nezavisne liste Stjepana Kusanovića. SDP-ov je kandidat za načelnika Pučišća Mirko Bauk treći.

Na prošlim lokalnim izborima Pučišća su bila naklonjenija SDP-u koji je tada bio na drugom mjestu i s listom za vijeće i s kandidatom za načelnika.

Kao što ne ubire lovorike u svome resoru, Jakovini je rejting pao i u njegovoj općini Bukovlje. Dok je prije četiri godine Jakovina u prvome krugu pobijedio i postao općinski načelnik, a lista mu je osvojila 51 posto, sada je HDZ u Bukovlju osvojio 42 posto glasova za Vijeće, a SDP 34,7 posto. HDZ-ov kandidat za načelnika Ivan Drčelić osvojio je 38 posto podrške, a SDP-ovac Davor Petrik 35 posto.

Ni Lorencinov IDS nije se proslavio u Medulinu. Najveću su podršku dobile dvije nezavisne liste, a IDS je u redu za Gradsko vijeće tek treći, kao i njegov kandidat Simeone Ukotić. SDP-ova koalicija u Osijeku izgubila je od tradicionalno jakog HDSSB-a pa je samim time i HNS-ov ministar Vrdoljak gubitnik u svom rodnom gradu. S druge strane, kandidat Kukuriku koalicije Ivica Vrkić osvjetlao je obraz stranaka koje ga podržavaju jer sa 27,87 posto osvojenih glasova ulazi u drugi krug s Krešimirom Bubalom za gradonačelnika Osijeka. Potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić u njezinu biračkom mjestu Dankovcu potukao je Milan Bandić čija je lista dobila 40 posto glasova, dok je SDP-ova lista dobila 16 posto. Zanimljivo je da je kod ministra obrane Ante Kotromanovića na biračkom mjestu Kozjak SDP osvojio najviše glasova, 23 posto, vodeći ispred Bandića za samo deset glasova, dok je u borbi za gradonačelničku fotelju Bandić dobio 47 posto glasova, a Rajko Ostojić 20 posto.

Najuspješniji ministar

Premijer i šef SDP-a Zoran Milanović pobijedio je u svom kvartu. Ima sreće što mu Milan Bandić sa svojom listom nije ugrozio rezultat pa je SDP-ova koalicija na biračkom mjestu u OŠ Petra Zrinskog osvojila 31,49 posto, tj. 188 glasova. Štoviše, u premijerovu kvartu drugoplasiran je HDZ, a nezavisna lista Milana Bandića tek je na trećem mjestu sa 14,57 posto ili 87 glasova. Izbornog rezultata ne mora se sramiti ni šefica HNS-a Vesna Pusić koja je u svom susjedstvu dobila 34,85 posto glasova (275), toliko je, naime, osvojila SDP-ova koalicijska lista u partnerstvu s HNS-om.

I kandidat za gradonačelnika, ministar zdravlja Rajko Ostojić dobro je prošao u svom kvartu: SDP-ova lista je osvojila najviše, 36 posto glasova (202 glasa), a za osam glasova prešišao je Bandića u utrci za gradonačelnika.

Uvjerljivo je najuspješniji ministar Mihael Zmajlović čiji je SDP u Jastrebarskom dobio podršku 51 posto birača, a SDP-ovac Zvonimir Novosel postao je gradonačelnik u prvome krugu sa 56 posto glasova. Tim je rezultatom Zmajlović poboljšao podršku otprije četiri godine kada je on pobijedio u prvome krugu sa 50,46 posto podrške, a SDP je tada dobio 49 posto glasova Jaskanaca.

>> I. Grubišić: Birači su dolazili iz BiH i za 200 kuna glasali za HDZ!

>> Prema Pulsu pobjeda Baldasara, dok HDZ tvrdi da je to Ivanišević

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije