Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi šef šalje poruke

Bernardić reže plaće u SDP-u, a zastupnicima će članarina biti dvostruka, viša od 800 kuna

Bernardiću nije lako jer nasljeđuje prethodno političko glavinjanje SDP-a, no upravo to mu je i pouka da se izdigne iznad populizma
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
27.01.2017.
u 11:40

I na Predsjedništvu i na Glavnom odboru očekuje se da šef pošalje jasnu poruku svojim neistomišljenicima i pokaže se kao istinski lider

Otkad je preuzeo vođenje SDP-a, Davor Bernardić nije imao “miran” dan u stranci, a ovog je tjedna sve kulminiralo. Prvo je bivši ministar branitelja Predrag Matić za neke članove Predsjedništva kazao da su prema njemu gori nego što su bili čuvari u logoru, a objelodanjene su i namjere dijela članova kako bi se novog šefa rušilo nakon lokalnih izbora budu li rezultati loši i ako rejting stranke dodatno padne.

Uz sve to dobio je Bernardić i jasnu poruku kako mora biti prvi, a ne prvi među jednakima i to od bivšeg šefa Zorana Milanovića, bivšeg potpredsjednika stranke Ranka Ostojića i člana Predsjedništva Siniše Hajdaš Dončića.

Što u prijevodu pak znači da bi Bernardić trebao manje slušati Rajka Ostojića i Zlatka Komadinu za koje se, otkako je Bernardić postao šef, konstantno provlači teza da su glavni “sufleri” novog šefa.

Sve to razlozi su zbog kojih se s nestrpljenjem čekalo jučerašnje Predsjedništvo, ali i zbog kojih se očekuje i burna sjednica Glavnog odbora SDP-a koje će se održati sutra, na kojima se očekuje da novi šef pošalje jasne poruke svojim neistomišljenicima i pokaže se kao istinski lider.

Na sjednici Glavnog odbora trebao bi se potvrditi i novi plan restrukturiranja prema kojemu, doznajemo, nitko od zaposlenika neće dobiti otkaz, ali i prema kojemu će se nekima plaće dobrano smanjiti.

Trebale bi se izglasati i veće stranačke članarine, koje će za zastupnike SDP-a porasti više nego dvostruko. Umjesto dosadašnjih 400 bit će minimalno 800, možda i više.

– Plaća je saborskim zastupnicima porasla poreznom reformom u prosjeku od 900 do 1000 kuna, pa nema razloga da se i članarine dodatno ne povećaju – kaže naš izvor iz vodstva stranke. I iako na podizanje članarine već ima kritika, može se očekivati da će odluka biti usvojena.

Na Glavnom bi se odboru trebao imenovati i Središnji savjet stranke u kojem će biti Davorko Vidović, Josip Tica, Snježana Banović, Gvozden Flego te drugi ugledni intelektualci i članovi stranke kojima je cilj artikulirati novu stranačku 
politiku. 

>> SDP o prvih 100 dana Vlade: 'Ova vlada nas vraća u prošlost, ali ne u dobra razdoblja'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije