Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Istraga zbog uhićenja djevojčice optužene da je zapalila Kur’an

U Pakistanu traje žučljiva rasprava o zakonskim reformama kako bi se spriječilo da kazna za nepoštovanje Kur’ana bude doživotni zatvor.
20. kolovoza 2012. u 20:27 8 komentara 8 prikaza
pakistan
Foto: AFP

Usred krvavih obračuna u Pakistanu između muslimana i kršćana te vjernika i onih koje oni smatraju bogohulnicima, koji se po pravilu događaju tako da svjetina uzme pravo u svoje ruke, našla se i djevojčica s mentalnim teškoćama – neki izvori kažu da joj je 11 godina, a policija ju je uhitila pod sumnjom da je spalila Kur’an.

Predsjednik Asif Ali Zardari naredio je ministru policije istragu. Sukobi su dosegli vrhunac prošlog tjedna kad su mnoge kršćanske obitelji zbog napada morale napustiti svoje domove. Tada je uhićena i 11-godišnjakinja. Policija svoj postupak opravdava reakcijom na pritisak pobjesnjele gomile koja je okružila njezinu kuću. Dužnosnici pak navode da zbog mentalnih poteškoća, a vjeruje se da djevojčica ima Downov sindrom, nije mogla odgovarati na pitanja. Usto, pojavila se još jedna dvojba: nije sigurno je li spalila Kur’an ili je ona samo našla torbu sa spaljenim stranicama, kako tvrdi ministar Paul Bhatti.

U Pakistanu traje žučljiva rasprava o zakonskim reformama kako bi se spriječilo da kazna za nepoštovanje Kur’ana bude doživotni zatvor. Mnogi aktivisti za ljudska prava i političari, zagovornici reformi, i sami su bili žrtve napada rulje.

Lani je ubijen ministar za manjine Shabat Bhatti nakon što je tražio promjenu zakona, isto kao i guverner Punjaba Salman Taseer.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • jako77:

    rea, to bi bilo dobro, ali kako ćeš se ograditi, kad su nam već zakoračili na ulice! - to je problem. i uskoro će i ovdje biti većina! - i kud ćeš onda!?

  • @rea:

    jako, zato sam ja pobjegla na fr. Guadeloupu. U Franc. je situacija postala nepodnošljiva, izuzetno visoke tenzije. Rezultat zadnjih nemira od prije tjedan dana: spaljena auta, uništeni i porazbijani dućani, zapaljena škola, etc. I tko će sve to platit? Opet ... prikaži još!et Francuz, iz poreza.

  • AdriaticSea:

    Ne vjerujem da bi išla namjerno paliti i izazivati još gore tenzije između vjernika, treba li bi je osloboditi.