Naslovnica Vijesti Crna kronika

Bez natječaja zaposlili nećaka, policajac pomagao krivolovcima

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika
12. lipnja 2019. u 18:53 43 komentara 15133 prikaza
Dovođenje osumnjičenika u aferi Kopački rit na Županijski sud u Osijeku
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Zbog krivolova, podmićivanja, zloporabe položaja i ovlasti te zapošljavanja bez javnog natječaja USKOK je na temelju kaznene prijave pokrenuo istragu protiv 11 hrvatskih državljana među kojima su policijski službenici PU osječko-baranjske, ribarski inspektor, ali i ravnatelji Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović i Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić.

USKOK ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU USKOK podignuo optužnicu: Kupovali oružje iz SAD-a pa ga prodavali u Hrvatskoj

Milotić: Nisam uhićen

Prema objašnjenju USKOK-a, ravnatelja Parka prirode Kopački rit sumnjiči se da je tijekom provedbe natječajnog postupka za radno mjesto čuvara prirode jednom od kandidata unaprijed omogućio uvid u pisane testove da bi na testiranju ostvario najbolji rezultat i tako osigurao radno mjesto.

Tomislav Bogdanović | Autor : Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Kasnije je test toga kandidata ocijenio najvišom ocjenom i nakon toga potpisao odluku Povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je ta osoba ostvarila najbolji rezultat.

Također ga se sumnjiči da je od ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni zatražio da bez provođenja javnog natječaja zaposli njegova nećaka, što je ovaj na kraju i učinio.

kupili 20 tona Podignuta optužnica protiv preprodavača duhana: U mjesec dana zaradili 200.000 kn

Prvoosumnjičeni u ovoj akciji je 52-godišnji policajac granične policije Beli Manastir za kojega se navodi da je zlorabio svoj položaj ustupajući jednom od osumnjičenih podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegova nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole.

Dovođenje osumnjičenika u aferi Kopački rit na Županijski sud u Osijeku | Autor : Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Tereti ga se i da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući od carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

MUP je naknadno objavio da je osumnjičene policajce nadležni rukovoditelj udaljio iz službe do daljnjega. Šesti na listi osumnjičenih je, kako doznajemo, Josip Kompanović, predsjednik zajednice povratnika Hrvatske čiju je kuću u Belom Manastiru jučer pretresla policija.

Gabrijela Žalac ispitani i prvi svjedoci USKOK pokrenuo izvide o luksuznom Mercedesu ministrice Žalac

“Borba protiv korupcije”

Oglasio se i šef NP Brijuna Milotić koji je sve demantirao i kazao da nije uhićen te da o cijelom ovom slučaju on i ustanova kojoj je na čelu nemaju saznanja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su u zadnja dva dana dovršene dvije istrage PNUSKOK-a u Osijeku te da je to poruka da se policija odlučno bori protiv korupcije. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, na pitanje kako vjerovati sustavu u kojem policajac pomaže kriminalcu, odgovorio je da najveći dio policajaca to ne radi.

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  Pozdravljam akciju! Ali što je sa najkrupnijim ribama, primjerice u politici, pravosuđu i gospodarstvu?

 • kajinx:

  Kad bi bar USKOK počeo istragu protiv pravih lopova za počinjena kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, bio bi korak prema stvarnoj pravnoj državi!

 • Avatar marela
  marela:

  Neš ti kaznenih djela! Dok ovo čitam,plače mi se.. Ima puno više drugih koje treba prisluškvat,jer rade puno gora kaznena djela od ovih....sve treba sankcionirat,ali ovoliki medijski prostor za ništa,je potpuno nepotreban