Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriminal u Merkuru

Istraga na ginekologiji - Sumnjiva smrt mlade trudnice

zeljko vidas
Marko Prpić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Sonja Hoffman
07.04.2012.
u 14:00

Ravnatelj Vidas prokazuje makinacije u bolnici 2007., a nove je slučajeve – prešutio

Nakon što je jučer ravnatelj KB Merkur dr. Željko Vidas, otkrio da su se u bolnici do 2007. godine radili nelegalni pobačaji i carski rezovi, Večernji list saznaje da su se kriminalne radnje u bolnici događale i poslije, štoviše sve donedavno. Naime, policija već punih mjesec dana provodi kriminalističko istraživanje u toj bolnici, i to na Odjelu ginekologije. Kako nam je potvrdila uprava bolnice, policija je prije desetak dana od ravnatelja Željka Vidasa zatražila da joj organizira razgovore s dvadesetak liječnika s tog odjela. A istraga, neslužbeno doznajemo, ide u tri smjera.

>>Dr. Podobnik: Tužit 
ću Vidasa za klevetu, 
ugovor mi je dao Hebrang

Zataškavanje nemara?

Prvi je smrt 23-godišnje rodilje u prosincu prošle godine. Ispituje se je li umrla zbog zanemarivanja komplikacija u trudnoći, a liječnici u KB Merkur počinili kazneno djelo nesavjesnog liječenja. Pokaže li se sumnja opravdanom, značit će to da je posrijedi još jedan pokušaj zataškavanja liječničkih pogrešaka. Policija je izuzela dokumentaciju na osnovi koje je izdana i dozvola za ukop, a slučaj je, što se bolnice tiče, zaključen. Doznajemo da je riječ o liječničkoj pogrešci, jer je mlada žena koja je bila trudna 17 tjedana, na Odjelu ginekologije bez adekvatne liječničke pomoći ležala puna četiri dana i krvarila. Nitko od liječnika nije, kaže naš izvor, napravio pretrage koje bi pokazale da mlada žena boluje od manjka trombocita.

– Iskrvarila je, a sve se moglo riješiti jednom vrećicom trombocita – otkriva izvor. Dokumentaciju o slučaju proučava i zdravstvena komisija Ministarstva zdravlja.

Drugi smjer kriminalističkog istraživanja odnosi se na ilegalne pobačaje. Sumnja se, naime, da su se u bolnici radili pobačaji i nakon 12. tjedna trudnoće, do kada ih zakon dopušta. Da prikriju nezakonite aktivnosti, u bolnici su krivotvorili dokumentaciju o početku trudnoće i prikazivali da su pobačaji izvedeni unutar dopuštenih 12 tjedana. Za to su liječnici naplaćivali bolničku tarifu za pobačaje, a oko 1000 eura stavljali su u džep.

Unosna dežurstva

– Pobačaji su rađeni noću, na dežurstvima – rekao je naš izvor iz KB Merkur. Policiji je sumnjivo više slučajeva. Provjeravaju podatke tako da uzmu datum početka trudnoće zaveden u bolnici i uspoređuju ga s onima koje vode ginekolozi kod kojih su žene bile prije. Pravim datumima početka trudnoće, doznajemo, ipak se ulazi u trag. Treći oblik manipuliranja s pobačajima, u koji policija sumnja, u konačnici znači varanje proračuna. Riječ je o pobačajima koji su obavljani unutar dopuštenog roka. U tim bi slučajevima, slično kao i u slučaju ginekologa iz Varaždina, liječnici uredno naplatili i obavili pobačaj, ali bi ga u dokumentaciji, za koju pacijentice ne bi imale pojma, prikazali kao komplikaciju u trudnoći. Stvar je u tome da se u slučaju komplikacije zahvat obavlja besplatno. Tako bi nekoliko tisuća kuna naplaćenih za pobačaj stavljali u vlastiti džep. Policija na slučajevima surađuje s Državnim odvjetništvom.

Ključne riječi

Komentara 7

CH
chemica
14:31 07.04.2012.

Opće rasulo. Takvo nam je i pravosuđe pa osim EU birokrata, teško da se bilo tko ovdje previše uzbuđuje. Novoj zajednici naroda u koju ulazimo je najbitniji interes krupnog kapitala, a to je funkcioniranje pravne države. Bitno je da kapitalist može doći amo i kupiti što ga volja. Pri tome mora uživati maksimalnu moguću pravnu zaštitu. To što mi moramo odlaziti u Sloveniju da nam se djeca rode kao ljudi...Nekako ih zaboli. Ima i bitnijih stvari od ljudskog života. Jezovito. Nećemo se baš ni u Evropi previše nauživati morala. Ma bitno je da se mi samo maknemo što dalje od ove naše domoljubne gamadi. Gore nam ne može biti.

Avatar Bekrija
Bekrija
14:48 07.04.2012.

Preporučavam svima da pogledaju film Branka Schmidta : \'Ljudožder vegetarijanac\' jer se upravo bavi ovom tematikom i kriminalu u zdravstvu. Film jednostavno prikazuje hrvatsku realnost i zbog toga je odličan.

GL
glavo
14:14 07.04.2012.

kad ovo procitam poludim...da se ovdje radilo o mojoj zeni i djetetu uzeo bi kalas i odveo doktore u jednu kolibu ispod sume.onda bi se usrali i jedan drugoga optuzivali i na kraju sve javno priznali pred kamerama jos razmisljamm sto bi onda bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije