Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže reakciju Vlade

Istra želi izuzeće od mjera za ulazak u Italiju: 'Moramo izvući maksimum iz turističke sezone'

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
14.08.2020.
u 16:52

Zatražili su da se zahtjev uputi i slovenskoj Vladi koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu

Istarska županija i gradovi zatražili su u petak od hrvatske Vlade da odmah uputi zahtjev talijanskoj Vladi kako bi mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Hrvatske provodila selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini.

Zatražili su također da se takav zahtjev uputi i slovenskoj Vladi koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu.

"Sigurni smo da i sami shvaćate da ovakav jednostran potez Republike Italije, kao i najave iz Republike Slovenije ozbiljno ugrožavaju turističku sezonu i to upravo u doba kad su dolasci turista najbrojniji, a velik udio gostiju čine upravo gosti iz Italije i Slovenije", naveli su predstavnici Istarske županije i gradova.

Ističu da Istra, kao i prijašnjih mjeseci zdravstvenu situaciju drži pod kontrolom te ostvaruje odlične turističke rezultate i najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj, što je rezultat velikog truda, odgovornosti i koncentracije svih stanovnika Istre.

"Naša je županija zdravstveno sigurna i turistički uspješna - apeliramo na vas da omogućite da to tako i ostane", poručili su istarski dužnosnici, navodeći da o rezultatima turističke sezone ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio ogroman udarac.

Traže stoga da se u trenutku kada se epidemiološka slika Dalmacije znatno pogoršala, omogući da Istra, kao sigurna destinacija, spasi ovogodišnje rezultate hrvatskog turizma.

"Situacija koja će nas dočekati najesen je u najmanju ruku neizvjesna, a sasvim sigurno neće biti niti laka, niti jednostavna. Zbog toga moramo zajedno učiniti sve kako bi izvukli maksimum iz ove turističke sezone", poručili su u apelu predstavnici istarske županije u gradonačelnici.

Promptnu reakciju Vlade, te ministarstava vanjskih i europskih poslova i turizma na odluku Italije i na najavu Slovenije zatražio je i Istarski demokratski sabor (IDS).

"Talijanska odluka ima dalekosežno negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo i zahtijeva maksimalnu angažiranost svih nadležnih institucija. Hrvatska mora iskoristiti sve raspoložive diplomatske kanale, izričito dobro razvijene bilateralne odnose s Italijom te diplomatske kanale na razini EU da se talijanska odluka revidira" priopćio je IDS.

Od Nacionalnog stožera traže da hitno donese mjere kojima će se omogućiti nesmetan nastavak turističke sezone u regijama koje su osigurale sigurno epidemiološko okruženje, poput Istre. Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije uputio je u petak Nacionalnom stožeru civilne zaštite zahtjev da se odluka u vezi rada barova primjenjuje samo u županijama u kojima su u takvim ugostiteljskim objektima zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom.

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić zatražio je to s obzirom na dobru i stabilnu epidemiološku situaciju na Kvarneru i u Gorskom kotaru, odnosno na području Primorsko-goranske županije.

Iz stožera Primorsko-goranske županije zatraženo je i da se hitno zatraži od susjednih država, ponajprije Slovenije, Italije i Austrije, izuzimanje te županije sa žutih, narančastih i crvenih lista, s obzirom na njenu stabilnu epidemiološku sliku. Traže i da se poduzmu sve odgovarajuće epidemiološke mjere u hrvatskim županijama, posebice u Dalmaciji kako bi se spriječio unos virusa u ostale krajeve Hrvatske. Uz to traže da se prema stranim državama stalno komunicira epidemiološka situacija zasebno za svaku hrvatsku regiju ili županiju.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Warded
Warded
16:23 14.08.2020.

A Istrijani zbilja misle da ta odluka ima veze sa brojem zaraženih.... 🤔 hm, nisu oni baš tako naivni. Prije će biti da opet love nekakav zaseban "decentralizirani" status.

MA
markec555555
15:40 14.08.2020.

u pravu su treba lagati i sve ostaviti kako je do 1.9. da se zaradi što se da a onda nove mjere i lock down

Avatar PatriaCro
PatriaCro
19:19 14.08.2020.

Italija pokušava spasiti svoj turizam jer nemaju nikakav promet, a ovi naši progutali foru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije