Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I Hrvatska pred izazovom

Majka i otac, muž i žena postaju roditelj i supružnik

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
18.07.2017.
u 19:19

Katolička Malta legalizirala je istospolne brakove, nakon Njemačke, Irske... Pitanje je vremena kad će njihov primjer slijediti i Hrvatska

Kotač povijesti u Europskoj uniji ide nezaustavljivo prema izjednačavanju istospolnih i heteroseksualnih parova u pravu na brak.

U samo 16 godina, od 2001. kada je Nizozemska kao prva zemlja u svijetu legalizirala homoseksualni brak, došli smo do toga da su danas na više od 50 posto teritorija EU u kojem istospolni parovi imaju pravo na brak kao i heteroseksualni. Katolička Malta je 13. zemlja EU koja je legalizirala istospolne brakove nakon što su to nedavno učinile Njemačka kao prva srednjoeuropska zemlja, te Irska. Danas u EU istospolni parovi imaju pravo na brak uz Nizozemsku, Maltu, Njemačku i Irsku i u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj Španjolskoj, Portugalu, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, te izvan EU u Norveškoj i na Islandu. Pitanje je vremena kada će istospolne brakove nakon Njemačke početi legalizirati i druge srednjoeuropske zemlje.

Jezično brisanje razlika

Registrirano životno ili civilno partnerstvo za istospolne parove uz Hrvatsku imaju Mađarska, Češka, Austrija, Grčka, Cipar, Švicarska, Italija, Estonija, a Litva, Letonija, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska ne dopuštaju ni partnerstva ni brakove za istospolne parove. Istospolni brakovi i njihove obitelji na većini teritorija EU, uživaju jednaka prava kao i heteroseksualni parovi. Notorno je da nitko nema pravo nikog diskriminirati zbog različite seksualne orijentacije i da treba poštovati istospolne obitelji kao i heteroseksualne, no dvojbeno je što se u ime političke korektnosti poseže u pravnoj regulativi nekih zemalja za brisanjem termina “majka” i “otac”, “muž” i “žena”, te ih se zamjenjuje neutralnim pojmovima “roditelj” “supružnik” “roditelj koji je rodio” “roditelj koji nije rodio”, kao u slučaju Malte. Biti majka ili otac, žena ili muškarac, žena ili muž dio je nečijeg identiteta odnosno jedan od identiteta osobe i umjesto da društvo ide u smjeru stvarnog poštovanja različitosti među ljudima, poštovanja različitih vrsta obitelji, većinskih heteroseksualnih kao i manjinskih istospolnih i jednoroditeljskih, ide se polako prema jezičnom brisanju razlika u dokumentima. Muškarac i žena su različiti, ali jednaki u pravima, i neće razlike među njima nestati ako ih budemo zvali osobom.

Politička korektnost

Osim toga nameće se pitanje hoćemo li slijedom takve političke korektnosti nastaviti dalje pa zakonskim aktima izbrisati imena svih nacija i država i naložiti da se Nijemci, Britanci, Šveđani, Česi... u dokumentima zovu neutralno Europljani?

Možemo li u multikulturalnom svijetu različitih uvjerenja izbrisati i razlike u religiji, boji kože, vjeri i nevjeri i sve ih na papiru dokinuti da bi svi izgledali i ponašali se jednako? Hoćemo li na kraju izbrisati i razlike između bogate i siromašne djece. Na žalost, toliko politički korektni nismo.

Komentara 23

KI
kizz1
19:37 18.07.2017.

fuj

Avatar babas
babas
19:35 18.07.2017.

Kako stoje stvari sa ljudski pravima zoofila,sadomazohista ,nekrofila i pedofila? I onima incestiodnima/?

Avatar Parousia
Parousia
19:59 18.07.2017.

Neka vam se dragi Bog smiluje vasoj dusi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije