Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO BROJ

Ispovijest s Golog otoka: 'Istraga je bila vrlo teška. Tukli su me'

goli otok
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
05.10.2017.
u 09:45

Rojnica je na kraju osuđen na tri godine. Neki od njegovih mučitelja i dandanas su živi

Prošlog tjedna u Zagrebu promovirana je knjiga "Ja sam 6387" autora Jakoslava Rojnice. Jakoslav Rojnica, čovjek koji je na Golom otoku bio "tek broj" 6387, gostovao je u emisiji HRT-a.

- Uhićen sam 25. svibnja 1978., na tadašnji Dan mladosti u Studentskom domu na Savi i odveli su me u Petrinjsku, Đorđićevu pa u Svetošimunskoj. Tada si mogao biti uhićen iz banalnih razloga. Postojao je članak u kaznenom zakonu za verbalni delikt i mogli ste biti osuđeni samo zato što ste nešto rekli ili dali na čitanje.

Ja sam dao na čitanje iseljenički emigrantski list Nova Hrvatska. Istraga je bila vrlo teška. Tukli su me, mogli su me držati tri dana. Kad su vidjeli da me ne mogu natjerati na priznanje, zatvorili su me na 30 dana zbog toga što sam bio ilegalac u studentskom domu. Te dane su iskoristili za daljnju istragu protiv mene koja je bila gora nego boravak na Golom otoku - rekao je.

Rojnica je na kraju osuđen na tri godine. Neki od njegovih mučitelja i dandanas su živi. U knjizi im je izmijenio imena i neće ih tužiti. Knjigu je napisao kako bi napisao istinu o komunističkom režimu u Jugoslaviji te da se dozna kako su završavali ljudi koji su drugačije mislili.

Komentara 69

MA
marijaqwer
10:20 05.10.2017.

Promjenio im je imena i neće ih tužiti, jer su isti još na vlasti u Hrvatskoj.

JA
Jania
10:01 05.10.2017.

Šteta što je izmijenio imena mučitelja. Baš me zanima što danas njihova djeca rade, vjerojatno su uhljebi u nekoj od civilnih udruga i sole pamet o demokraciji i poštivanju ljudskih prava.

TR
tramontana
10:45 05.10.2017.

da je pravde, danas bi Goli radio punim kapacitetom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije