Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ispovijest izbjeglih Srba: Platili su nam da glasamo za HDZ i SDSS

Nekoć je tu bilo svijeta, ali i Obrovac je stradao u Domovinskom ratu, ratni su ožiljci još vidljivi i na fasadama i na dušama.
03. veljače 2018. u 00:01 30 komentara 11584 prikaza

Bit će da je nekoć davno, kada je Bog stvarao svijet, odlučio napraviti mjesto u kojem su sva čuda tog svijeta moguća. Nije za ovu priču bitno ni tko je ni kada tom mjestašcu u kojem je priroda uistinu bogovski lijepa odlučio dati ime. Uglavnom, nazvaše ga Obrovac, a zbog Zrmanje koja kroz njega teče i njezina kanjona gradić je prozvan europskim Koloradom.

Nije za ovu priču bitno ni kada su se čuda u Obrovcu počela događati, ali zanimljivo je da još traju. Obrovac, eto, sa svojih nešto više od četiri tisuće duša raštrkanih u jedanaest naselja – među kojima je i Kruševo, odakle su korijeni Tomislava Karamarka – ima status grada. Doduše, nije baš taj podatak o broju stanovnika stvaran, kao što nije ni najpreciznije kazati da ih je u samom Obrovcu oko tisuću, ali to su službeni podaci pa ih se valja držati. Nekoć je tu bilo svijeta, ali i Obrovac je stradao u Domovinskom ratu, ratni su ožiljci još vidljivi i na fasadama i na dušama.

Srbi žele preuzeti vlast

Tako je već više od dva desetljeća u ovome gradu u kojem treći mandat zaredom ljudske sudbine skupa vode Hrvatska demokratska zajednica i Samostalna demokratska srpska stranka. Političku su konkurenciju na prošlim izborima doslovno pomeli – HDZ je glatko dobio šest vijećnika, SDSS četiri pa su nakon izbora sklopili koaliciju kojoj se naposljetku priklonio i nezavisni vijećnik Mile Anić Minja.

Tako u oporbi ostadoše samo dvojica vijećnika, i to iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke. Gradonačelnik je Ante Župan iz HDZ-a, a njegovi zamjenici stranački kolega Slobodan Jurjević i Stanko Mijić iz SDSS-a. Predsjednik Gradskog vijeća jest Marin Klanac iz najjače stranke u gradu, HDZ-a. Jedan od vijećnika, i to s liste SDSS-a, jest Branislav Švonja, inače čelnik Demokratske partije Srba i u dva ranija saziva Gradskog vijeća također vijećnik, ali oporbeni pa su tako u Zadarskom listu ostale zabilježene njegove riječi iz 2010. godine kada je gradonačelniku Županu kazao:
“Vi ste izbore dobili tako što se plaćali 2000 kuna za svaki auto koji je došao iz Srbije glasovati za vas. Takvih auta bilo je sto. Grad Obrovac zaslužuje poštenije ljude od vas i od mene.”


Cijeli članak pročitajte u subotnjem izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje

Ne propustite ni ove teme: 

Ustavnopravni stručnjaci: Ukidanje tunelarine kroz Sv. Iliju je neustavno

Riblje ulje: Nema dokaza da omega-3 štiti od srčanog udara

Miha Kozinc: Ne bih savjetovao kažnjenim ribarima da idu u Sloveniju

Izbor Večernjeg lista: Janica Kostelić najveća hrvatska sportašica svih vremena 

Predsjednik Uprave Gianni Rossanda: Uljanik može opstati ako na godinu gradimo 4 broda, ali s 1500 ljudi manje

 | Autor :

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • croban1111:

  Ovako nešto ne može izrežirati ni frfljić.Bravo večernji.

 • domxerex:

  Hahaha, a kada su glasovali za Mesića i Yusipoviča onda je to bilo uredu! Hahaha!

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Srbi glasali za HDZ-e, pa ni Goeobbles vas se ne bi posramio u glupostima koje pišete. Srbi koji žive u Srbiji došli glasati za HDZ-e, he he he