Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Isplatili rekordnu naknadu za nezaposlene od 11 mil. kn

kune
arhiva VL
11.01.2010.
u 16:58

Protekli mjesec isplaćena je i dosad najveća naknada za nezaposlenost u visini od 11 milijuna kuna – kaže pročelnik čija su očekivanja da će se negativan pad nastaviti do ožujka kada počinju poljoprivredni radovi te ugostiteljska sezona.

OSIJEK - Kraj recesijske 2009. Osječko-baranjska županija dočekala je s čak 31.430 nezaposlenih osoba, odnosno sa 21,2 posto više nezaposlenih nego na kraju 2008., doznajemo od pročelnika županijskog Zavoda za zapošljavanje Ante Barukčića. Još je porazniji, dodaje Barukčić, podatak za Osijek u kojemu je sa 31. prosinca bilo nezaposleno 8177 osoba ili čak 28,9 posto više u odnosu na 2008.!

(Pre)dalek oporavak

– Protekli mjesec isplaćena je i dosad najveća naknada za nezaposlenost u visini od 11 milijuna kuna – kaže pročelnik čija su očekivanja da će se negativan pad nastaviti do ožujka kad počinju poljoprivredni radovi te ugostiteljska sezona koji bi trebali ublažiti, kako se predviđa, još težu 2010. Lagani porast zaposlenih pak očekuju u zavodu tek krajem tekuće godine.

Ipak, navodi A. Barukčić, prošla pa i ova godina ne bi trebale biti kritičnima kao 2002. kad je Osječko-baranjska županija imala najveći broj nezaposlenih - čak 38.500 osoba. Neminovno, kriza koja je pogodila gospodarstvo odrazila se i na gradsku upravu koja je za pomoć socijalno ugroženima osigurala 14,3 milijuna kuna.

– U programu danas imamo 666 obitelji sa 1708 članova kućanstava kojima plaćamo troškove stanovanja, ali i koji ostvaruju druga prava poput pomoći za malu djecu, smještaj djece u vrtiće, besplatan prijevoz za srednjoškolce i slično – kaže pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić.

Imovinski cenzus

No navedeni broj osoba prisiljenih na traženje pomoći od grada nije konačan budući da se imovinski cenzus pojedine osobe utvrđuje na osnovi ostvarenih prihoda u protekla tri mjeseca.

– Da bi samac mogao biti naš korisnik, prihodi mu ne smiju prelaziti 900 kuna mjesečno, a za svaku dodatnu osobu cenzus se povećava za 500 kuna. Dakle, za dvočlanu obitelj prihod ne smije biti veći od 1400 kuna, s time da korisnici, osim onih s troje i više djece te sa starim i teško pokretnim osobama, ne smiju posjedovati automobil te više od jedne nekretnine – zaključuje R. Kristić.

Ključne riječi

Komentara 2

ZG
zg2012
17:12 11.01.2010.

Slijedi li nam nakon negativnog pada i pozitivni pad?

VU
vucko
11:56 12.01.2010.

Ovdje bi hrvatska drzava trebala reagirati i otvoriti javne radove koji su neophodno potrebni za gospodarstvo.Vec 6 miliona kuna moze zadovoljavati 1200 obitelji -od 2 clana sa mjesecnom placom od 5.000 kuna.Vjerujem da medju njima ima i kvalificiranih osoba.za raznuu upotrebu. Nek ideju delati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije