Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJNI ODBICI

Isplati li se primateljima njemačke mirovine živjeti u inozemstvu? Ključno je pitanje mjesta preseljenja

Umirovljenici mogu očekivati povećanje mirovina za kolovoz od nešto iznad 6 posto
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.01.2023.
u 16:04

Prva ključna stvar koja je bitna za sve umirovljenike koji primaju njemačku mirovinu, a odluče živjeti u zemlji van EU, je svakako pitanje ima li Njemačka sklopljen sporazum s tom državom o socijalnom osiguranju

Oko 1,8 milijuna njemačkih umirovljenika prima svake godine mirovinu u više od 150 zemalja svijeta. Pravo na isplatu pune mirovine imaju isključivo oni umirovljenici koji odluče preseliti u jednu od zemalja EU ili Norveške, Islanda, Lihtejnštajna i Švicarske, no odluče li živjeti negdje drugdje, situacija se bitno mijenja.

Prva ključna stvar koja je bitna za sve umirovljenike koji primaju njemačku mirovinu, a odluče živjeti u zemlji van EU, je svakako pitanje ima li Njemačka sklopljen sporazum s tom državom o socijalnom osiguranju. Osim toga, navodi Fenix Magazin, bitno je i znati koliko dugo osoba planira živjeti u inozemstvu.

Ako se radi o duže od šest mjeseci, takvi umirovljenici imaju pravo na punu mirovinu. Ipak, svi umirovljenici sa stalnim prebivalištem izvan Njemačke imaju ''ograničenu poreznu obvezu''.

Baš zbog toga, navode njemački mediji, brojni se umirovljenici odlučuju pola godine provesti u Njemačkoj, a pola godine negdje drugdje. 

U slučaju invalidske mirovine, u inozemstvu ponekad vrijede drugi propisi nego u Njemačkoj. Tako se puna invalidska mirovina može brzo pretvoriti u djelomičnu, zbor različitih kriterija za dokazivanje invalidnosti.

>> VIDEO Geolog otkrio gdje bi mogla biti lokacija novog nalazišta zlata u Srbiji: 'Nema sumnje da je tamo'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije