Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog Laburista:
Povratak na članak

Isplata više neisplaćenih plaća ne može se oporezivati kao jedna direktorska plaća

Dogodi se da se minimalna plaća oporezuje po najvišoj stopi od 40 posto jer je nekom radniku isplaćeno nekoliko zaostalih minimalaca odjednom.

Komentari 3

KA
kafka
13:20 21.03.2014.

"Naime, temeljem važećeg prijedloga zakona događa se ... " ?? Prijedlog zakona, je samo prijedlog i ne može biti važeći.! .

VL
DU
Deleted user
13:37 21.03.2014.

Trebate se boriti da nema minimalaca uopće, a to da se neredovito isplaćuju staviti u Kazneni Zakon kao kazneno djelo prijevare. Poreznom politikom je riješen povrat pretplaćenog-iduće godine će im se vratiti, a kad već hoćete pomoći, uredite Zakonom dada se na iznos pretplaćenog poreza i doprinosa prilikom povrata obračuna zakonska zatezna kamata, to bi bilo i pravo i pravda ... budući da je Zakonom uređena visina zatezne kamate, na korištena sredstva izvan dogovorenog

VL
KA
kafka
14:14 21.03.2014.

Kakav to 'Zakon o poreznom dohotku' spominje novinarka?? Tako što ne postoji. Radi se o problemu utvrđivanja predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada koji je reguliran Zakonom o porezu na dohodak. Bilo bi bolje da novinarka citira osobe kojekoje imaju nešto reći nego da interpretira na svoj način jer nije i ne može biti kompetentna za sve. Pitanje ostaje što se to želi mijenjati u postojećem zakonu i koje su promjene! Članak 45 Zakona o porezu na dohodak stavak 4 kaže: "Predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada obračunava se od porezne osnovice koju čini iznos svih primitaka ... ostvarenih tijekom jednog mjeseca umanjen za izdatke ... ." Porez se dakle obračunava na mjesečnu poreznu osnovicu. I tu nema problema. Problem je u slobodnoj interpretaciji državne birokracije po čijim uputama računovođe krivo uzimaju što je to mjesečna porezna osnovica. Ako je radniku s kašnjenjem isplaćena plaća za 5 mjeseci onda se radi o primitku ostvarenom tokom 5 mjeseci i ne radi se o primitku ostvarenom tokom jednog mjeseca kako se 'shvaća' od strane nesposobnih birokrata. Dakle nije problem u Zakonu nego izopačenoj njegovoj interpretaciji. .

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.